Hoe moet je omgaan met een vriend die tegen je liegt?

Mensen liegen om verschillende redenen. Je kent ongetwijfeld iemand die vaak liegt. In het artikel van vandaag geven we je een aantal tips om om te gaan met de leugenaar.
Hoe moet je omgaan met een vriend die tegen je liegt?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Als je een leugenaar op straat tegenkomt, kun je gewoon weggaan of negeren wat ze zeggen. Maar meer dan eens heb je jezelf waarschijnlijk afgevraagd hoe je moet omgaan met een vriend die tegen je liegt, of met een familielid dat hetzelfde doet?

Er zijn vast veel dingen die door je hoofd gaan nadat je hun eerste leugen hebt gehoord. Moet je ze confronteren, of is het toch beter om ze gewoon te negeren? Hoe ga je om met iemand waar je van houdt, maar die je nu helemaal niet kunt vertrouwen?

Dit zijn moeilijke situaties, want je wordt verscheurd tussen je genegenheid en gerechtigheid. Een foute keuze kan echter serieuze schade aanrichten aan jullie band. Er bestaan gelukkig een paar stappen om om te gaan met een leugenaar, of dat nu een kind of een volwassene is.

Volg deze stappen om om te gaan met een vriend die tegen je liegt

1. Begrijp waarom hij of zij liegt

Begrijp waarom een vriend liegt

Misschien heb je al ontdekt dat je vriend heeft gelogen. Dat kan je ervaren als een ernstig probleem, dat je in verwarring brengt. Belangrijker dan het feit dat ze logen is echter dat je begrijpt waarom ze precies hebben gelogen.

Op die manier kun je voor jezelf uitmaken of de leugens een ernstig probleem vormen, of dat je vriend (of familielid) je gewoon niet probeert te kwetsen.

Het is nu eenmaal zo dat niet alle leugens hetzelfde zijn. Sommige zijn ernstig, en andere zijn dan weer ‘leugentjes om bestwil’.

Sommige mensen liegen:

  • om conflicten te vermijden
  • vanwege hun eigen onzekerheden
  • om hun reputatie tegenover anderen hoog te houden

Zulke situaties zijn natuurlijk niet zo problematisch, maar als er sprake is van verslavingen, geweld, financiële moeilijkheden of ernstige schade achter de leugens, dan verandert de situatie totaal.

2. Vermijd het woord ‘leugenaar’

De confrontatie met een leugenaar zal zelden tot een positieve verandering leiden. Zelfs als je bewijs hebt en de persoon ermee confronteert, zal dat er niet perse toe leiden dat ze stoppen met liegen.

Erger nog, het kan hen alert maken en ervoor zorgen dat ze zich wantrouwig tegenover jou voelen!

Dat betekent dus ook dat de bedrogen persoon niet de enige met vertrouwensproblemen is. Leugenaars die zich betrapt voelen komen namelijk ook in die dynamiek terecht.

Door hen te beschuldigen en te ondervragen zullen ze alleen maar aangemoedigd worden om hun leugens te veranderen, zodat ze niet gesnapt worden.

Het is het beste om een stap verder te gaan en conflicten of zelfs nog meer leugens te vermijden.

3. Werk aan vertrouwen en oprechtheid

Werk aan vertrouwen

Een vriend die tegen je liegt kun je niet zo maar negeren. Dat betekent dat het aan jou is om de situatie te veranderen. Je moet positieve gevoelens en interacties aanmoedigen die je relatie kunnen verbeteren.

Je woorden moeten er dus op gericht zijn hen te allen tijde te herinneren aan het belang van vertrouwen en oprechtheid. Zelfs een leugenaar houdt er namelijk niet van om bedrogen te worden.

4. Zorg ervoor dat je niet onaangenaam verrast wordt

Als je vertrouwt op iemand die tegen je liegt, verlies je geleidelijk aan het vertrouwen in die persoon. Op die manier word je ook wantrouwig, want je weet nooit wat er zou kunnen gebeuren. Je bent dan heel onzeker.

Het is duidelijk dat je wilt dat een leugenaar zijn gedrag verandert, maar als er één ding is dat het leven ons leert, dan is het wel dat mensen niet zo maar veranderen.

Een realistische houding is altijd beter dan valse hoop blijven koesteren. Je moet leren erkennen dat het zogenaamde ‘worstcasescenario‘ zich altijd kan voordoen.

Vergeet niet dat chronische leugenaars egoïstische mensen zijn die zich nergens aan willen binden. Ze hebben bovendien een ongelooflijk vermogen om je in de problemen te brengen. Het beste is om voorzichtig te zijn en niets te verwachten van een vriend die constant tegen je liegt.

5. Neem een persoonlijke positie in of neem een beslissing

Neem een persoonlijke beslissing

Als je een vriend hebt die tegen je liegt, kun je het beste voorkomen dat ze je leven gaan leiden of beslissingen in jouw plaats nemen.

Hun leugens moeten je juist wakker schudden, zodat je niet langer op hen vertrouwt en jouw toekomst in eigen hand kunt nemen.

Zodra je je bewust wordt van dit schadelijke patroon heb je twee opties:

Je wordt hun slachtoffer of je kunt je verantwoordelijk opnemen en ervoor zorgen dat je in de relatie met de leugenaar niet gekwetst wordt. Alles is mogelijk met:

  • een positieve houding
  • vindingrijkheid
  • gezond verstand

Dat betekent dat je niet de behoefte voelt om iemand die je dierbaar is weg te duwen, of dat nu een ouder, je kind, een broer of zus of zelfs een beste vriend is.

Grenzen stellen, afhankelijk zijn, en leugenaars geen verantwoordelijkheden geven zal van cruciaal belang zijn.

Wat als de vriend die tegen je liegt iemand is die je echt respecteert?

Het belangrijkste is om je gevoelens niet als verspild te beschouwen. Een beetje afstand nemen betekent niet dat je niet meer van ze houdt. Geef zoveel mogelijk steun als je kunt.

Als hun leugens echter negatieve effecten hebben op je leven, dan is het misschien toch tijd om te overwegen of je hen niet beter kan vermijden. Het kan namelijk gevaarlijk en vermoeiend zijn om een vriend te hebben die constant tegen je liegt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.