Houd afstand van mensen die je niks geven

Blijf weg van mensen die je niks geven. Mensen die alleen jouw energie gebruiken. En van mensen die je welbevinden ondermijnen. Zodra je herkent dat iemand dit doet, moet je erbij wegblijven. Je moet eerst leren om goed voor jezelf te zorgen. Pas daarna kun je mensen die je niks geven helpen door aan hun behoefte tegemoet te komen.
Houd afstand van mensen die je niks geven

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Houd afstand van mensen die je niks geven waar je iets aan hebt, die niet langer iets bijdragen aan je leven. Ze hebben je misschien ooit energie gegeven, maar nu ben je tot de conclusie gekomen dat jouw energie absorberen het is enige wat ze doen.

Sommige mensen refereren aan dit soort mensen als giftige mensen. Anderen noemen het emotionele vampiers. Wat in ieder geval zeker is, is dat ze je geen goed gevoel geven. Bovendien erken je dat je het contact moet beëindigen. Echter, er is iets dat voorkomt dat je dat dan ook echt doet. Hoe komt dat toch?

Houd afstand van mensen die je proberen te manipuleren en mensen die je niks geven

Vrouw met brandende vlag

Er zijn mensen die vervelend reageren op het moment dat je probeert bij hen weg te komen. Ze vertellen je dingen die bedoeld zijn om je slecht te voelen. Ze zeggen bijvoorbeeld dingen zoals:

“Je bent ondankbaar.”
“Is dit hoe je me behandelt na alles wat ik voor je heb gedaan?”
“Zonder mij zou je vandaag de dag niks zijn!”

Deze woorden zorgen ervoor dat je je naar voelt. Ze geven je het gevoel dat je hen iets schuldig bent. Maar je moet goed onthouden dat mensen die dit soort dingen tegen je zeggen, je in werkelijkheid proberen te manipulerenIemand die van je houdt en die je waardeert, zou je nooit op zo’n manier aanspreken. Sterker nog, hij/zij zou jouw beslissingen respecteren.

Je hebt alle recht om mensen die je niks geven op afstand te houden. Zeker als het contact voor jou niet meer goed is.

Relaties veranderen en mensen veranderen ook. Het is niet perse iets slechts. Het kan bijvoorbeeld iets duidelijk maken over wie de mensen om je heen echt zijn.

Houd afstand van mensen die je niks geven, maar wie het alleen om jouw energie gaat. Op het moment dat je niks meer over hebt om te geven, gaan ze weg. Vermijd de mensen die in je gezicht vriendelijk glimlachen, maar achter je rug om kritiek op je leveren.

Laat niemand je een slecht gevoel geven. Ook niet als ze je proberen te laten geloven dat ze het beste met je voor hebben. Zelfs niet als je ooit getwijfeld hebt aan of je verdenkingen terecht waren of niet.

Als je een diepgaand gevoel van ongemak ervaart. Als er meer slechte dan goede momenten in een relatie zijn. Dat is het moment om wat afstand tussen jou en de mensen die je niks geven te creëren.

Het kan pijn doen om een hoofdstuk af te sluiten, maar soms is het nodig

Er zijn romantische relaties waarin je graag vrienden wilt zijn met degene die zo veel voor je betekend heeft. Soms gebeurt dit en is het contact zeer bevredigend. Maar wat doe je, als je het probeert en je ontdekt dat het je niks brengt?

Het vormen van een stel heeft je veel goeds gebracht in het verleden, maar nu levert het jou niks meer op. Je partner zou je moeten motiveren. Hij of zij zou je het gevoel moeten geven dat je bij de ander moet blijven. Je moet weten dat zijn/haar aanwezigheid je leven verrijkt.

Stel, je hebt een relatie met iemand, maar het voelt niet meer zo. Of je bent je ervan bewust dat zonder zijn/haar aanwezigheid je leven veel kalmer zou zijn. Waarom zou je dan bij diegene blijven? Je hebt dan immers geen eerlijke vriendschap.

Het is moeilijk om een hoofdstuk af te sluiten. De reden daarvoor is dat het pijn doet om iemand te laten gaan die zo belangrijk voor je is geweest. Maar zelfs als je denkt dat dit een slechte zaak is; dat is het niet. Het afsluiten van bepaalde hoofdstukken in je leven zal andere mogelijkheden bieden. En die mogelijkheden kunnen veel verrijkender voor je zijn.

Blijf niet bij je partner uit angst of uit schuldgevoel. Je moet ook niet blijven omdat je in de relatie gelooft. Als je diep van binnen weet dat je weg moet gaan, doe dit dan ook.

Soms kun je het beste weggaan zodat je kan groeien

Open deur

Er zijn momenten in een relatie die bol staan van de conflicten. Dan kan het zo zijn dat je beide niks positiefs bijdraagt. Desalniettemin blijven jullie bij elkaar.

Je zult het je misschien niet realiseren, maar soms moet je weg bij mensen die je niks geven om te kunnen groeien. Misschien draag jij niks bij omdat je iets zoekt dat je niet bij je partner zult vinden.

We verwijzen naar een wederzijds afhankelijke relatie, waarin je je leeg voelt als de ander er niet is. Je bent niet langer in staat om je goed te voelen of om gelukkig te zijn als de ander niet aan je zijde staat. In dat geval is er vaak sprake van vergelding als de ander niet in jouw behoeftes voorziet.

Vrouw in witte doek in het water

Weggaan bij mensen die je niks geven of niks meer geven is niet makkelijk. Maar ze zorgen alleen maar voor pijn en slechte herinneringen. Soms kan dit een mogelijkheid zijn om te groeien. Of het biedt je de mogelijkheid om een weg in te slaan die je eigenlijk al vanaf het begin had moeten nemen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.