Bevrijd jezelf van deze zes soorten negatieve mensen

Soms kunnen de mensen om ons heen ons kwaad doen zonder dat we dit zelf überhaupt doorhebben en daarom is het ook zo moeilijk om dit soort mensen los te laten. Probeer echter zodra je erachter komt wat er werkelijk gaande is afstand te creëren en te behouden.
Bevrijd jezelf van deze zes soorten negatieve mensen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Genoeg mensen bevinden zich regelmatig in het gezelschap van negatieve mensen die helemaal niet het beste met hen voor hebben.

Daarom is het belangrijk om goed na te denken of sommige mensen wel echt een plekje in jouw leven verdienen.

Je wordt vast ook, net als een hoop anderen, omringd door mensen die jou helpen om te groeien, mensen die jou waarderen en een positieve invloed op je leven hebben. Toch dwingt de realiteit ons er vaak toe om in te zien dat er helaas ook mensen bestaan die we beter uit de weg kunnen gaan om vooruit te kunnen komen en een beter leven te kunnen leiden.

In dit artikel delen we wat voor soort negatieve mensen je onder andere het beste kunt vermijden.

1. Mensen die altijd negatieve kritiek leveren

Natuurlijk is het normaal om af en toe kritiek te krijgen, zowel positieve als negatieve kritiek. Toch is het beter om de mensen die altijd een reden vinden om kritiek te leveren op de manier waarop je je gedraagt of de dingen die je zegt, te vermijden.

Wanneer iemand niet tevreden is met zijn eigen leven, is hij ook vrijwel nooit in staat tevreden te zijn met de dingen die hij gedaan heeft en voelt hij zich vaak als een mislukkeling. Dit soort negatieve mensen doen vervolgens onbewust hun best om jou naar hun niveau te trekken.

Door voortdurend je zelfvertrouwen en zelfverzekerdheid te beschadigen, maken deze mensen het onmogelijk voor je om vooruit te komen en je doelen te bereiken. Kritische mensen zijn vaak vrij wreed en hebben er maling aan als ze jou kwetsen.

2. Manipulatieve mensen

Een pop aan touwtjes

Nog een soort mensen waar je beter bij uit de buurt kunt blijven, zijn manipulatieve mensen. Dit soort mensen zijn echter niet zo makkelijk te herkennen. Dit komt doordat deze mensen erg behendig zijn en allerlei trucjes gebruiken om te krijgen wat ze willen.

Vaak zijn ze geneigd om vormen van drama die hun ware intenties kunnen onthullen te vermijden. Ze zullen gewoonweg proberen om jouw emoties dusdanig te manipuleren zodat jij je uiteindelijk schuldig voelt of je gewoon ronduit de schuld geven van alles.

Dit is nog makkelijker als jij zelf een vrij vriendelijk en gevoelig persoon bent. In dit geval zullen dit soort mensen jou namelijk zien als iemand die zwakker is dan zij.

Dit soort mensen zorgt ervoor dat jij niet in staat bent om je eigen doelen te bereiken. Ze houden je namelijk altijd bezig met hun doelen. Het is dan ook belangrijk om dit soort mensen zo snel mogelijk uit je leven te bannen of om ze minstens op een veilige afstand te houden.

3. Leugenaars

Leugentjes worden dagelijks verteld. Maar wanneer iemand waar jij om geeft regelmatig tegen je liegt, dan is het duidelijk dat deze persoon geen respect voor je heeft.

Dit soort mensen, die je ook het beste gewoon kunt vermijden voordat je zelf gekwetst raakt, ziet vaak niet in hoeveel invloed hun leugens hebben op anderen. De meesten van hen hebben zelfs niet eens door dat ze ronduit staan te liegen.

Voel je vooral niet schuldig om dit soort mensen uit je leven te verwijderen. Het is voor deze mensen namelijk heel makkelijk om de werkelijkheid te verdraaien. Daarom zou het ook geen verassing moeten zijn dat hun leugen jou op een gegeven moment in de problemen kunnen brengen.

4. Pessimistische mensen

Pessimisme is een gemoedstoestand die elke situatie, wat voor situatie dan ook, erger kan laten lijken door de situatie te overschaduwen met twijfel en alleen maar bezig te zijn met wat er allemaal fout kan gaan. Pessimistische mensen zijn negatieve mensen die je het beste gewoon kunt vermijden. Dit soort mensen bekijkt alles van de slechtste kant.

Deze mensen hebben overal een mening over die ze nooit eens voor zich kunnen houden. Deze mening kan jouw humeur en gemoedstoestand alleen maar negatief beïnvloeden. Wat helemaal erg is, is dat deze pessimistische mensen zelf het grootste gedeelte van de tijd degenen zijn die al deze slechte situaties veroorzaken.

Ongeacht de duizenden oplossingen die jij aanbiedt, zal een pessimist altijd een reden vinden om te blijven tobben. Pessimistische mensen in je leven hebben is werkelijk waar vermoeiend.

5. Gierige mensen

Door negatieve mensen kan je moeilijk vooruit komen

Gierigheid is een van de ergste tekortkomingen die mensen kunnen hebben. Gierige mensen vinden altijd wel een excuus om niets aan anderen te hoeven geven. We hebben het in dit geval niet alleen over materiële goederen of geld.

Gierige mensen zijn simpelweg nooit bereid om anderen op wat voor manier dan ook te helpen. Het is niet dat ze egoïstisch zijn; gierigheid wordt meestal onterecht neergezet als egoïsme.

Gierige mensen zijn mensen die zelf altijd om hulp vragen voor van alles en nog wat en altijd op zoek zijn naar een manier om zelf hun slag te slaan in elke situatie. Gierige mensen zijn de vrienden die maar al te graag met je op stap willen, maar wanneer de rekening uiteindelijk komt altijd een manier vinden om ervoor te zorgen dat ze zelf niet hoeven te betalen.

6. Roddelaars

De laatste soort negatieve mensen die je het beste uit je buurt kunt houden, zijn roddelaars.

Het feit dat deze mensen er dol op zijn om over anderen te praten, laat hun onzekerheid zien. Dit soort mensen weet niet hoe ze onderscheid moeten maken tussen speculatie en miscommunicatie.

Roddelaars kunnen een hoop mensen pijn doen als ze niet uitkijken. Tijd doorbrengen met iemand die wel van een roddeltje houdt, kan de manier waarop anderen jou zien aardig verpesten. Het kan zelfs een hoop problemen voor je veroorzaken en ervoor zorgen dat je onnodige vijanden maakt.

Door zelf geen tijd door te brengen met roddelaars, kun je ervoor zorgen dat dit soort mensen het ook niet over je kunnen hebben.

Wil je meer weten? Lees dan: Kritiek: gelukkige mensen roddelen niet

Kijk uit voor negatieve mensen

Naast de zes soorten negatieve mensen die we in dit artikel hebben besproken, bestaan er natuurlijk nog genoeg andere soorten negatieve mensen die jou ook veel kwaad kunnen doen als je niet uitkijkt. We willen dit gegeven alleen maar benadrukken omdat dit soort mensen veel schade aan kan richten. Het is dus gewoon beter om ze uit je leven te houden.

Als je jezelf herkent in het soort mensen dat we hierboven hebben besproken, dan is dit je kans om deze eigenschap aan jezelf te veranderen en iets positiefs te doen voor de mensen om je heen. Verander je gedrag nu en voorkom dat goede mensen terecht jouw leven verlaten. Hier zal je anders in de toekomst spijt van krijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gillespie, D. (2017). Taming Toxic People: The Science of Identifying and Dealing with Psychopaths at Work & at Home. Macmillan Publishers Aus..
  • Cantopher, T. (2017). Toxic People: Dealing With Dysfunctional Relationships. Hachette UK.
  • Sterne, N. (2016). How to Handle Toxic People Who Ruin Your Project. Women in Higher Education, 25(1), 8-10.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.