5 tekens dat je een giftig persoon bent

Als je telkens dezelfde patronen in je relaties met mensen blijft herhalen, moet je jezelf afvragen of het probleem niet bij hen ligt, maar bij jou. Ben jij een giftig persoon?
5 tekens dat je een giftig persoon bent

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

We hebben het voorheen al gehad over giftige personen en hun gedragspatronen. We hebben je al verteld dat je ze beter kunt vermijden. Maar heb je er ooit over nagedacht of je zelf misschien een giftig persoon bent? Zou je willen weten of dit het geval is?

De waarheid is dat we nauwelijks de tijd nemen om na te denken over dit soort vraagstukken en alles wat erbij komt kijken, maar het is belangrijk om even de tijd te nemen om het te overwegen.

Je leven wordt vormgegeven door je interpersoonlijke relaties. Het probleem is dat wanneer je een giftig persoon bent, je jezelf bevindt in lastige relaties die je geen geluk of veiligheid in je leven zullen geven.

Nu je het weet, is het tijd om te leren voor welke tekens je moet uitkijken om erachter te komen of je een giftige persoon bent.

Kenmerken van een giftig persoon

1. Je praat slecht over anderen

Kwaadspreken

Een van de eerste tekens dat je misschien een giftig persoon bent, is een specifiek genoegen halen uit het kwaadspreken over of bekritiseren van andere mensen.

Mensen zijn op natuurlijke wijze communicatief; sterker nog, we moeten regelmatig praten. Echter, wanneer het verandert in roddelen, is het niet gezond of positief.

Vraag jezelf af:

  • Bekritiseer je altijd mensen?
  • Praat je alleen maar negatief over anderen en probeer je nooit om het goede te zien?
  • Verzin je dingen zodat je iets te vertellen hebt?

De waarheid is dat mensen altijd zullen leren om je niet te vertrouwen, ook al maakt het je niets uit.

Mettertijd zullen mensen hun vertrouwen in je verliezen wanneer ze zien dat je op anderen neerpraat. Ze zullen zichzelf uiteindelijk van je distantiëren.

Om dit probleem op te lossen, moet je ermee stoppen om alsmaar negatief over iedereen te praten. Echt waar, soms is het ’t beste om niets te zeggen wanneer je voelt dat het anderen kan pijn doen.

2. Je ziet het leven negatief

Een ander teken dat je een giftig persoon bent, is dat je altijd negatief bent. Je vindt altijd de negatieve kant in elke situatie en er is altijd een reden om overstuur of boos te worden.

Als je de tijd doodt met sarcastisch zijn, klagen over alles of droevig zijn, zal je met niemand om je heen eindigen.

Begrijp het niet verkeerd: het is niet dat er nooit een goede reden is om droevig te zijn. Wat er gebeurt, is dat het doorbrengen van tijd met iemand die nooit iets positiefs ziet de energie onttrekt van de mensen om je heen. Als dit klinkt alsof het over jou gaat, is het tijd om erachter te komen waarom je dit doet.

Ongezonde gewoontes kunnen leiden tot ongezonde instellingen. Als je jezelf gedraagt zoals hier beschreven zonder goede reden, moet je analyseren wat het achterliggende motief is achter je negatieve gedrag.

3. Je verwacht te veel van mensen

Verwachtingen

Tijd doorbrengen met vrienden, familie of je partner zou een van de belangrijkste dingen in je leven moeten zijn. Uiteindelijk zijn deze relaties onderdeel van wat je identiteit creëert en wat je gelukkig maakt. Als je echter te veel van ze verwacht, kan het een teken zijn dat je een giftig persoon bent.

Je moet onthouden dat ook al zijn ze onderdeel van je leven, je niet al hun aandacht kunt opeisen.

Interpersoonlijke relaties gaan over het geven en ontvangen van tijd, ruimte, gezelschap etc. Wanneer je tijd en aandacht opeist wanneer je maar wilt, maar er niet bent voor je geliefden, voelen ze zich gebruikt.

Als je denkt dat je in deze fout vervallen bent, geef jezelf dan even om erachter te komen of je net zo veel geeft als dat je vraagt van diegenen die je liefhebt. We hebben het niet over het geven van geld, maar je kunt:

  • Een middag delen
  • Een avond naar de film gaan
  • Of een kop koffie drinken
  • Of een gesprek voeren

Je kunt ook leren om al je verzoeken en vereisten iets terug te dringen.

4. Je bent een dramakoning(in)

Een ander teken dat je misschien een giftig persoon bent, is als je altijd overdrijft op het gebied van negatieve situaties. Een persoon die dramatiseert, zal zijn of haar relaties schaden en anderen vermoeien en irriteren.

Sommige mensen houden ervan om drama te veroorzaken, door bijvoorbeeld:

  • Het overdrijven van problemen
  • Het schoppen van scènes door jaloezie
  • Ruzie maken en altijd discussiëren

Klinken sommige van deze dingen je bekend in de oren? Als dat zo is, denk er dan over om deze instelling los te laten of op zijn minst om deze geleidelijk te veranderen.

Het doorbrengen van je leven in een opeenvolging van drama, is niet alleen op een gegeven moment niet meer spannend, maar mensen zullen afstand van je nemen, als ze dat niet al gedaan hebben.

5. Je liegt de hele tijd

Ruzie

Liegen is nooit een goed idee, zelfs niet als je het met goede bedoelingen deed. Als je het constant doet, betekent dit zeker dat je een giftig persoon bent.

We weten dat het soms moeilijk is om de waarheid te confronteren wanneer het betekent dat je pijn of vernedering moet ondergaan, zeker bij iemand waar je veel van houdt.

Als leugens schadelijk zijn en voorkomen moet worden, is het nog belangrijker om je af te vragen of je het alleen doet om ‘jezelf veilig te stellen’. Je moet nadenken over waarom je liegt en wat je probeert op te lossen.

Als liegen een gewoonte is zonder echte reden, probeer dan hulp te zoeken, want het is geen gezonde gewoonte. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.