Omhels me zo hard dat het mijn onzekerheid vernietigt

Het lichaam laat hormonen vrij die ons kalmeren als we omhelst worden. Omhelzingen zorgen ervoor dat we ons veilig voelen en versterken de banden met onze geliefden.
Omhels me zo hard dat het mijn onzekerheid vernietigt

Laatste update: 01 februari, 2019

Emotionele twijfels en de onzekerheid van jezelf niet geliefd voelen zijn een paar van de voornaamste oorzaken voor het lijden van mensen.

Er is geen specifieke leeftijd waarop mensen dit gevoel ervaren. Ieder kind is uitgerust met een emotionele radar om aan te voelen of liefde oprecht is of niet en iedere volwassene voelt deze twijfel op een bepaald moment. Deze angsten kunnen er langzaam voor zorgen dat de innerlijke balans van een persoon wordt verstoord.

Hoewel het belangrijkste is dat je van jezelf houdt, moeten we niet vergeten dat we allemaal emotionele wezens zijn die oprechte banden nodig hebben om ons goed en gelukkig te voelen.

Omhelzingen dienen als geneeskrachtige gebaren en geen enkele menselijke band zou die moeten missen.

Onzekerheid komt door lege plekken in de ziel

Er zijn veel verschillende soorten twijfels. Een aantal maken deel uit van de menselijke natuur en we zouden zelfs kunnen zeggen dat ze ons helpen te groeien, omdat we proberen de leegte op te vullen door middel van persoonlijke inspanning.

Het gaat hier bijvoorbeeld over twijfels over:

 • De carrièrekeuzes.
 • Welke vrienden je moet houden en van welke je afstand moet nemen.
 • Welke interesse en disciplines we moeten proberen na te jagen of te beheersen.

We verwijzen vooral naar die essentiële raadsels die deel uitmaken van onze persoonlijke groei en die ons sterker maken als het gaat om vaardigheden en waarden. Daar hebben we het nu over.

Emotionele onzekerheid, de meest vernietigende soort

 • We kunnen een heleboel tijd met onze ouders doorbrengen, jaren van stabiliteit en geluk kunnen voorbij gaan, tot het opeens de kop opsteekt: onzekerheid.
 • Het niet weten of onze partner ons nog steeds wil.
 • Als je weet dat de magie verloren is gegaan, bijvoorbeeld als je in een routine terecht bent gekomen, tot op het punt dat je alles voor lief neemt, zelfs liefde.

Dit zijn allemaal duidelijke vijanden die de stabiliteit van een relatie in gevaar brengen.

Kind in het donker

Denk hieraan: emotionele twijfel komt niet alleen voor bij stellen. Zoals we al hebben gezegd aan het begin, is het een psychologische dimensie die ieder kind en iedere volwassenen mee moet maken.

Voor kinderen kan het vrij traumatisch zijn. Het kind dat zich niet geliefd voelt en niet verbonden met zijn ouders door middel van een sterke emotionele band, ontwikkelt onzekerheden en weinig zelfvertrouwen. In het algemeen is de psychologische invloed die dit op de lange duur kan hebben zeer ernstig.

Het is belangrijk om onze relaties dagelijks te versterken en de band met onze geliefden, onze partners en kinderen te cultiveren. Een geweldige manier om dit te doen is door het uitoefenen van dit gulle gebaar dat geen woorden nodig heeft: een omhelzing.

Omhelzingen als therapeutische middelen

De hartslag

Er ontstaan emotionele leegtes in het hart. De pijn van twijfel, van het niet weten, de verlatingsangst, de eenzaamheid worden deel van het lichaam en hersenen die aan stress lijden en kunnen veranderingen veroorzaken in het lichaam en de emoties.

Omhelzingen en oxytocine

Om het meest positieve effect van knuffels te begrijpen, zullen we je een voorbeeld geven. Stel je bijvoorbeeld een koppel voor dat afstandelijk is geworden naar elkaar toe in de loop van enkele weken. Werk, de verantwoordelijkheid van het opvoeden van kinderen en zorgen hebben ertoe geleid dat hun relatie begint af te koelen.

 • Twijfels en de angst te ontdekken dat onze partner niet van ons houdt, verandert de biochemie van onze hersenen. De niveaus cortisol, dopamine en norepinefrine zijn allen verhoogd… Dit kan een zeer gevaarlijke periode van stress worden.
 • Volgens meerdere onderzoeken, zoals degene gepubliceerd in het tijdschrift News in Health, kunnen deze de hersenchemie compleet omdraaien.
 • In dit voorbeeld zou het stel een moment moeten nemen om elkaar in de ogen te kijken en elkaar te omhelzen en woorden zouden niet nodig zijn. De hersenen zullen ze belonen met een stroom aan oxytocine, het hormoon dat zorgt voor affectie, compassie en liefde.

Omhelzingen versterken verbindingen.

We zijn geprogrammeerd om omhelzingen te herkennen als symbool van welzijn

Een omhelsing

Ieder van ons, als soort, herkent instinctief dat omhelzingen goed voor ons zijn. De hersenen belonen ons zelfs met endorfines en oxytocine.

 • Contact met de huid, een aanraking, vriendelijke woorden en intense en oprechte omhelzingen. Dit zijn cathartische gebaren die angsten, twijfels en stress verlichten.
 • Ze werken ook aan onze fysieke en emotionele gezondheid op een manier die geen geneesmiddel kan evenaren. Dit komt doordat ze ons verenigen en de navelstreng van de liefde en erkenning voeden. Hierdoor wordt de onzekerheid minder.
 • Het is noodzakelijk om “eenvoudige handelingen van wederkerigheid” te zaaien. Een onverwachte knuffel kan ons een paar minuten vangen, waarin het lijkt alsof de wereld even is gestopt.

Een paar uur spelen met onze kinderen en ze aan het lachen maken zijn eenvoudige handelingen die een heel universum creëren. Dus… hoeveel knuffels heb je vandaag gegeven? Het zijn er misschien niet genoeg… 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.