Gekwetste mensen hebben de neiging om anderen pijn te doen

Het probleem met gekwetste mensen is dat ze ervan overtuigd zijn dat ze normaal zijn. Immers, het is het enige dat ze ooit hebben gekend.
Gekwetste mensen hebben de neiging om anderen pijn te doen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Misschien hebben ze je meer dan één keer pijn gedaan, maar heb je er wel eens over nagedacht waarom ze dit hebben gedaan? We denken zelden aan wat er met een ander gebeurd zou kunnen zijn om op die manier te reageren. Dit is echter normaal gedrag voor gekwetste mensen. 

Op bepaalde momenten proberen ze zichzelf gewoon op deze zeer verkeerde manier te beschermen. Zonder het te beseffen kwetsen ze anderen omdat ze zelf pijn hebben.

Gekwetste mensen hebben veel geleden

Gekwetste mensen hebben veel geleden

Vandaag laten we je een paar voorbeelden zien om je te helpen begrijpen waarom gekwetste mensen zich op deze manier gedragen.

Stel je voor dat een kind mishandeld is en ook heeft gezien hoe het met een van zijn ouders gebeurd is. Zonder het zich te realiseren, krijgt het kind het idee dat dat gedrag normaal is en begint het dit te reproduceren. 

Hoewel deze kinderen huilen en pijn voelen, kan het zijn dat ze in hun latere leven hun partner mishandelen of geweld gebruiken tegen iedereen die hen kwetst. Het is immers een gedragspatroon dat ze sinds de kindertijd hebben ervaren.

Als dit soort agressie alleen tijdens de volwassenheid optreedt, kan de persoon proberen op dezelfde manier te handelen om te vermijden dat hij of zij zelf opnieuw slachtoffer wordt. Vanbinnen denken ze: “Beter dan dat ik het zelf weer ben.”

Hetzelfde geldt voor degenen die geen affectie hebben ervaren. Als ze een relatie hebben, klampen ze zich aan de andere persoon vast en worstelen ze met een vreselijke emotionele afhankelijkheid.

Hoe creëert het wonden?

Gekwetste mensen hebben veel wonden

Pas op! Dit is een subtiele vorm van mishandeling dat je niet in je leven mag toestaan.

Jaloezie, de drang om je partner te controleren zodat hij/zij je niet verlaat, schuldgevoelens, iemand anders verantwoordelijk maken voor je eigen geluk… Uiteindelijk raakt de andere persoon uitgeput door de giftige relatie.

Wat moet je doen om gekwetste mensen te helpen?

Je kan een gekwetste persoon niet echt proberen te veranderen. Soms weten ze dat ze niet zo door kunnen gaan en zijn ze zich bewust van wat ze verkeerd doen. Het is echter hun beslissing en niet iets dat anderen hen kunnen laten realiseren. Meestal is hun gedrag niet vooraf beraamd.

Dus wat kan je voor deze mensen doen om te voorkomen dat ze je pijn doen?

Hier zijn enkele opties:

  • Ga niet verder dan nodig is. Soms kunnen ze proberen je te manipuleren. Anderen zullen proberen dat je hun verleden ontdekt en dat je medelijden gaat voelen. Jij bent echter ook belangrijk en je moet voor jezelf zorgen.
  • Je kunt er met hen over praten als je dat wilt. Maar doe het niet meer dan nodig is. Als je je grenzen hebt bereikt, leer dan om weg te lopen.
  • Zorg ervoor dat je je niet gaat gedragen zoals zij. Ze zijn gekwetst en als je je gaat gedragen zoals zij, zorg je ervoor dat ze zich zo blijven gedragen. Mogelijk schaadt je zelfs hun zelfbeeld.
  • Draai je om als je merkt dat ze je pijn doen.
  • Vertel ze niet wat ze moeten doen. Niemand kan iemand helpen die niet geholpen wil worden. Als je wilt voorkomen dat je uitgeput raakt of het tevergeefs blijft proberen, zeg hen dan dat ze professionele hulp moete zoeken. Probeer hen verder niet te beïnvloeden.
Wat moet je doen om gekwetste mensen te helpen

Accepteer gekwetste mensen

Het beste is om gekwetste mensen te accepteren zoals ze zijn. Iedereen is gekwetst en misschien hebben we ook anderen pijn gedaan, zonder dat we dat zo bedoeld hebben.

Je instinct om te overleven doet dit niet altijd op de meest geschikte manier. Het kent geen waarden, geen regels. Het wil gewoon dat je overleeft en overwint wat er met je gebeurd is. Kijk dus niet neer op het kind dat een ander kind op school kwetst. Misschien heeft het geen zelfvertrouwen of veel problemen thuis.

Het beste dat je kunt doen, is het gedrag stoppen en proberen om het tijdig te corrigeren, voordat het moeilijker wordt als ze volwassen zijn.

Accepteer gekwetste mensen

Zodra je volwassen bent, kun je je ogen openen, herkennen wat er gebeurt en hulp vragen om te veranderen en en anderen niet langer pijn te doen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.