Correcte intieme hygiëne bij mannen om infecties te voorkomen

Een goede intieme hygiëne bij mannen helpt het risico op infecties, vieze geuren en andere ongemakkelijke symptomen te verminderen. Waar moet je dus op letten? Lees verder om erachter te komen!
Correcte intieme hygiëne bij mannen om infecties te voorkomen

Laatste update: 24 augustus, 2022

Intieme hygiëne garandeert het welzijn en het comfort van zowel mannen als vrouwen. Verschillende delen van het lichaam vereisen gedetailleerde hygiëne, inclusief de geslachtsdelen, die een van de meest blootgestelde zijn vanwege hun betrokkenheid bij seksuele activiteit en de verdrijving van urine.

De geslachtsdelen hebben de neiging om vocht op te hopen vanwege hun functionaliteit en nauw contact met kleding. Velen slagen er echter niet in om de juiste hygiëne aan te houden.

De oorzaken kunnen onwetendheid, onvoorzichtigheid of niet bewust zijn van de problemen die het kan veroorzaken door het niet hebben van de juiste gewoonten. Om deze reden moet elk van de vouwen die vuil kunnen vasthouden tijdens het verzorgen grondig worden bekeken. Lees verder om enkele tips te leren over hoe je voor je geslachtsdelen kunt zorgen.

Het belang van intieme hygiëne bij mannen

De intieme hygiëne bij mannen speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de geslachtsorganen en de rest van het lichaam. Zweet, urine en sperma-afscheidingen zijn vaak in dit gebied aanwezig en de resten hechten zich vaak aan de verschillende delen van de penis.

Als gevolg hiervan kunnen vieze geuren, jeuk, branderig gevoel en andere ongemakkelijke symptomen optreden. Er is ook een hoog risico op infecties door de aanwezigheid van bacteriën en andere pathogene micro-organismen.

Verder zit er vaak smegma, een stof, rondom de eikel. Het werkt als een glijmiddel tijdens geslachtsgemeenschap, maar men moet het tijdens de dagelijkse douche ontsmetten om ongemakken te voorkomen.

Het verzamelt dode cellen, sporen van vet en andere stoffen die vieze geuren veroorzaken (Engelse link), witte vlekken aan de basis van de eikel en infecties die anders zwelling veroorzaken.

Tips voor het verzorgen van de intieme zone bij mannen

Man wast zich onder de douche

Zoals hierboven vermeld, zijn de geslachtsdelen kwetsbaar voor de ontwikkeling van infecties door zweten, de ophoping van stoffen in de plooien van de penis en de mogelijke concentratie van schimmels in vochtige ruimtes. Je kunt al deze gevolgen voorkomen door een goede intieme hygiëne toe te passen.

Dingen om in gedachten te houden

 • Was dagelijks met water en neutrale zeep om de resten geconcentreerd in de genitale gebieden te verwijderen. Naast het ontsmetten van de voorhuid, schacht en testikels, moeten mannen de huid van de penis terugtrekken en het hele gebied van de eikel reinigen. Sponzen zijn tijdens dit proces niet nodig, omdat ze de plooien kunnen beschadigen. Ze moeten daarnaast de liesstreek wassen om het opgehoopte zweet kwijt te raken.
 • Droog grondig af met een schone handdoek om geen natte plekken achter te laten die de ophoping van schimmels en bacteriën vergemakkelijken. Gebruik ook, voor zover mogelijk, een andere handdoek dan degene die je gebruikt om de rest van je lichaam af te drogen. Dit zorgt ervoor dat de handdoek niet vochtig is als je je geslachtsdelen afdroogt.
 • Wassen met water en zeep is een must na geslachtsgemeenschap, omdat het de beste manier is om spermaresten of bacteriën die je zou kunnen overbrengen tijdens de uitwisseling van vloeistoffen met je partner onmiddellijk te verwijderen.
 • Reinig en droog het gebied na het urineren met toiletpapier om vocht of andere stoffen te vermijden die de verspreiding van bacteriën bevorderen.
 • De dagelijkse verandering van ondergoed is net zo noodzakelijk als de andere maatregelen van intieme hygiëne bij mannen. Vermijd ook contact met kleding waarin vuil of zweet zich ophoopt. Draag ook comfortabele kleding, gemaakt van katoenen stoffen, om overmatig zweten te voorkomen.
 • Sla onnodige producten over. Water en neutrale zeep zijn voldoende om het hele intieme gebied met succes te reinigen. Producten zoals sprays of geurtjes moet je nier gebruiken op je geslachtsdelen, omdat hun componenten roodheid en irritatie kunnen veroorzaken.

Problemen in verband met slechte hygiëne in de intieme zone van mannen

Man spuit een luchtje op zijn hand

Je kunt vroeg of laat gemakkelijk een ziekte oplopen als je niet goed op je intieme hygiëne let. Hieronder noemen we de belangrijkste problemen die met verwaarlozing op dit gebied verband houden.

Jeuk en vieze geur

Deze symptomen zijn een duidelijke indicatie van een slechte hygiëne. Daarbij voelt de persoon zich een groot deel van de dag onbehaaglijk en kan hij geen prettige voorwaarden voor intieme momenten met zijn partner scheppen.

Roodheid en ontsteking

Deze geven aan dat er sprake is van overmatige vervuiling en dat een aantal micro-organismen, zoals bacteriën, zich aan de vochtige genitale plooien hechten. Het kan ook een bijwerking zijn die door letsel of het gebruik van producten die chemicaliën bevatten wordt veroorzaakt.

Balanitis

Deze ziekte tast de eikel aan. Het komt voor omdat iemand een aantal van de opgehoopte stoffen niet heeft schoongemaakt. Er hebben zich vervolgens infectieveroorzakende bacteriën ontwikkeld. De symptomen zijn onder andere irritatie, jeuk, branderig gevoel, stinkende afscheiding en uitslag op de eikel.

Posthitis

Deze aandoening betreft de voorhuid van de penis. Het wordt door slechte hygiënische gewoonten veroorzaakt die ertoe leiden dat pathogene micro-organismen in de huid worden opgeslagen. De symptomen zijn een sterke irritatie die pijn bij het plassen kan veroorzaken.

Balanoposthitis

Dit komt door zowel de ontsteking van de eikel als de voorhuid tegelijkertijd (Spaanse link). Deze ziekte is een combinatie van de symptomen van balanitis en posthitis, waardoor het onmogelijk kan zijn om de voorhuid terug te trekken.

Intieme hygiëne bij mannen, een gewoonte voor het leven

Het is essentieel om de juiste genitale hygiëne te gebruiken om in goede gezondheid te verkeren en je partner tijdens intimiteit tegen infecties te beschermen. Alle schoonmaakgewoonten zouden dus dagelijks moeten gebeuren, dus er moet standvastigheid, toewijding en bewustheid zijn.

Houd er rekening mee dat je je intieme zone altijd voorzichtig moet behandelen. Vermijd dus pijnlijk wrijven om letsel te voorkomen. Raadpleeg ten slotte een arts als je symptomen hebt die met wonden of mogelijke infecties verband houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bonet R. Garrote A. Higiene íntima masculina y femenina [Internet]. (S.L): Dermofarmacia; 2010 [citado 16 de marzo de 2021]
 • Chung JM, Park CS, Lee SD. Microbiology of smegma: Prospective comparative control study. Investig Clin Urol. 2019;60(2):127-132. doi:10.4111/icu.2019.60.2.127
 • Araiza J. Montes de Oca G. Ponce Olivera R. Bonifaz A. Balanitis y balanopostitis candidósica.
  Comunicación de 20 casos [Internet]. México: Dermatología Rev Mex; 2011 [citado 16 de marzo de 2021]

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.