Apapacho: een streling vanuit de ziel om emotionele intimiteit te creëren

Een streling vanuit de ziel kan ervoor zorgen dat je je vol, compleet en verbonden met de mensen voelt. De mensen die ons warme knuffels geven die ervoor zorgen dat we ons weer heel voelen van binnen.
Apapacho: een streling vanuit de ziel om emotionele intimiteit te creëren
Raquel Aldana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Raquel Aldana.

Laatste update: 04 januari, 2023

Apapacho is een van de mooiste woorden ter wereld, vanwege de betekenis die het in de afgelopen jaren heeft gekregen. Het woord “apapocho” is van oorsprong Nahuatl, maar dit sentimentele en emotionele woord is door de jaren heen opgenomen in de Spaanse taal.

Het oorspronkelijke woord verwijst naar de handeling van het kneden, masseren of zachtjes wrijven. Na verloop van tijd kreeg het de betekenis die het vandaag de dag heeft: het strelen van de ziel met pure emotie.

Vrouw met Vlinder

De emotionele uitwisseling betrokken bij een apapacho

Een apapacho is meer dan een knuffel. Het is een complexe emotionele band, een soort contact dat is meer dan alleen maar een knuffel.

Bekijk ook dit artikel:
Liefkozingen verzorgen het hart

De emotionele openheid waar we het over hebben kan niet worden bereikt met zomaar iemand, omdat het tijd, moeite en wil kost om te luisteren, te voelen, te omhelzen en te strelen met de ziel.

In die zin is het niet verwonderlijk dat er vaak wordt gezegd dat een goede apapacho begint bij jezelf. Luisteren naar, contact leggen met en het begrijpen van onze emotionele bagage vereist zelfreflectie van onze angsten, conflicten, onzekerheden, prestaties en wijsheid.

Alleen als we de wapenrusting die we dragen kunnen zien en voelen, kunnen we echt dit deel van onszelf blootgeven. Maar alleen als de tijd rijp is.

Zelfbewustzijn van onze emotionele kwetsbaarheden zal er niet voor zorgen dat ze verdwijnen, maar als je meer met ze verbonden bent, betekent dat dat we ze elke keer dat ze naar boven komen kunnen herkennen. Daardoor kunnen we erop reageren en zo zorgen dat ze onze emotionele contacten niet verwoesten.

Liefde van Kinderen

Heelheid door emotie

Ware aantrekkingskracht heeft geen woorden of huid-op-huid contact nodig. We hebben onze emoties en gevoelens nodig om de taal van knuffels vanuit het hart te spreken.

Mensen zijn emotionele wezens, die denken door middel van de taal van emoties. Het is alleen door middel hiervan dat we echte authentieke banden kunnen ervaren.

Problemen verdwijnen binnen een paar seconden en de wanhoop smelt weg als we ons contact maken met iets wat buiten tijd en ruimte valt. Met andere woorden: een “apapacho” werkt als een helende balsem.

Knuffel

Je bemind voelen, een van de beste gevoelens ter wereld

Weten dat je geliefd bent is een van de beste gevoelens die je kunt ervaren. Het is geruststellend, energiek en helend. Weten dat er iemand is die je echt waardeert is geweldig. Liefde helpt ons altijd weer de balans te vinden waar we zo naar hunkeren in moeilijke tijden.

We zouden kunnen zeggen dat de liefde werkt als een reddingsvest, iets om je boven het wateroppervlak te houden zodat je kunt ademen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat onze banden zonder twijfel de psychologische zuurstof zijn die we nodig hebben om te ademen.

Een mooie definitie van dit begrip is te vinden in een passage van Paul Auster‘s roman Maanpaleis. Daarin beschrijft hij perfect wat we voelen als de liefde van anderen ons redt uit de diepe put waarin we zijn gevallen en niet uit kunnen ontsnappen:

“Op dat moment was ik onwetend. Maar wetende wat ik nu weet, kan ik niet terugdenken aan die dagen zonder het gevoel van nostalgie voor mijn vrienden. In zekere zin verandert dit de realiteit van wat ik heb meegemaakt.

     Ik was van een klif afgesprongen en net toen ik op het punt stond de bodem raken, is er iets bijzonders gebeurd: ik leerde dat er mensen waren die van me hielden. Weten dat je geliefd bent verandert alles.

     Het maakt de sprong niet minder eng, maar het geeft je een nieuw perspectief van wat deze angst betekent. Ik was van de rand gesprongen en dan op het laatste moment, midden in de lucht, raakte iets me. En dat iets is wat ik liefde noem.

     Het is het enige dat een man kan stoppen de grond te raken. Het is het enige dat krachtig genoeg is om de wetten van de zwaartekracht te tarten. “

Troost

Emotionele openheid

Je zou kunnen zeggen dat de mensen met wie we emotioneel verbonden zijn om ons helpen weer de controle over ons leven te nemen en onze gevoelens, gedachten en emoties beter te beheersen.

Zoals we hierboven vermeld hebben, moeten we aanwezig zijn voor deze bijzondere vorm van emotionele openheid. Het kan alleen worden bereikt door middel van inzicht en volkomen eerlijkheid met jezelf.

Het is van essentieel belang om de ziel te strelen en voeden om de emotionele en sociale groei te stimuleren. Op deze manier kunnen we onze angsten doorbreken en onszelf herinneren aan de warmte van thuis. Deze intieme emotionele uitwisseling verdient een woord zo mooi als “apapacho.” 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Castro, G. “La psicología positiva.” Revista de Psicología, UCV 10.1 (2008): 150-153.
  • Frazier, E. “Préstamos del náhuatl al español mexicano.” Hesperia: Anuario de filología hispánica 9 (2006): 75-86.
  • Sales, Pau. Psicologia y psiquiatria transcultural. Desclée de Brouwer, 2013.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.