De angst om weer een romantische relatie te beginnen

Ben je ooit bang geweest om weer een relatie te beginnen? Heb je deze angst overwonnen? Angsten bestaan om ze te overwinnen. Als je ze eenmaal verslagen hebt, dan zie je hoeveel je bent gegroeid.
De angst om weer een romantische relatie te beginnen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Na een pijnlijke ervaring kan het eng zijn om weer een romantische relatie te beginnen. Het is een angst die ervoor kan zorgen dat we onszelf afschermen voor het ontmoeten van andere mensen.

Elke vorm van extreem gedrag heeft negatieve gevolgen. Het is normaal om bang te zijn dat we weer gekwetst kunnen raken, maar als we niet weer aan een relatie beginnen, dan kunnen we nog meer pijn krijgen.

Het beperken van onze ervaringen zal nooit tot iets positiefs leiden. In plaats daarvan zouden we van hen moeten leren. Het vermijden van levenservaringen weerhoudt ons er alleen maar van om te groeien.

Het vermijden van angst is geen goede strategie

Man denkt aan verbroken relatie
Wat gebeurt er als we bang zijn om in het openbaar te spreken? We vermijden het… maar dan zouden we leven met de angst zonder zelfs maar geprobeerd te hebben om het te overwinnen.

Hetzelfde gebeurt met de angst om weer een romantische relatie te beginnen. Wanneer de angst te sterk is, dan jagen angst en andere herinneringen die ons herinneren aan wat er zou kunnen gebeuren, ons weg van de ervaring, in plaats van het te overwinnen.

De angst zal er altijd op de een of andere manier zijn en we zullen ons beperkt voelen:

  • om iemand te ontmoeten.
  • in het proberen om een relatie te beginnen met de persoon die we leuk vinden.
  • in het blijven leren van alle relaties die we zouden kunnen hebben.

Wanneer we bang zijn om weer een relatie te beginnen, dan kan het denken aan een andere angst die we hebben overwonnen een goede strategie zijn om dit te overwinnen.

Of het nou een angst is zoals:

  • spreken in het openbaar
  • alleen reizen
  • in het buitenland wonen
  • stoppen met een baan die je niet beviel

Er zal altijd een angst zijn die je met succes hebt overwonnen.

Als je je niet eens kunt herinneren wat de angst was dan is dat alleen maar om je te laten zien hoe goed het is om vrij te zijn van een angst die ons zo vast heeft gezet.

Herinner je je dat gevoel om vrij te zijn? De opluchting om te weten dat de angst je niet meer tegen kan houden?

Vind dat gevoel terug.

De angst weer een romantische relatie te beginnen: philofobie

Vrouw met angst voor relatie
De angst om weer een relatie te beginnen, kan het gevolg zijn van wat we vandaag kennen als philofobie, de angst om verliefd te worden of een romantische relatie aan te gaan.

Wat zijn de kenmerken van de mensen die lijden aan philofobie?

  • Op zoek gaan naar gebreken in de andere persoon om te bewijzen dat hij of zij niet de juiste persoon is voor een relatie.
  • Beginnen met ruzie maken over triviale zaken, proberen de ander uit te putten en ervoor te zorgen dat ze geen relatie willen beginnen.
  • De telefoonoproepen van de andere persoon vermijden om te voorkomen dat de relatie zich verdiept.

Natuurlijk verhinderen al deze gedragingen dat een persoon met deze angst weer aan een relatie begint.

Dit gedrag is een soort verdedigingsmechanisme om zichzelf te beschermen. Mensen die bang zijn voor relaties, geloven dat het ze kwetsbaar maakt als ze weer aan een relatie beginnen.

Is het echter mogelijk om deze angst te overwinnen? We kunnen dat alleen weten wanneer we ons bewust zijn van de angst en professionele hulp zoeken. Soms zijn pijnlijke ervaringen uit het verleden moeilijk om zelf te overwinnen.

Onszelf bevrijden van het gewicht van onze angsten

Vrouw voelt zich opgelucht
Onszelf bevrijden van de angst om weer aan een relatie te beginnen is een verademing. Wanneer we de angst loslaten dan kunnen we mensen ontmoeten zonder te veronderstellen dat ze iets serieus willen beginnen.

Bovendien kunnen we openstaan voor de mensen om ons heen en een relatie die we willen laten opbloeien. Dat is zeker een teken dat alles goed gaat.

Onszelf onder druk zetten om te overdenken wat er zou kunnen gebeuren of niet, zal ons helemaal niet helpen. Waarom niet gewoon in het heden leven?

Het hebben van een slechte ervaring betekent dus niet dat het weer zal gebeuren. Als je van die ervaring hebt geleerd dan zal het zich waarschijnlijk niet herhalen.

Ben je ooit bang geweest om weer een relatie te beginnen? Heb je deze angst overwonnen? Angsten bestaan om ze te overwinnen. Als je ze eenmaal overwonnen hebt, dan zie je hoeveel je bent gegroeid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.