Zelfgemaakte glijmiddelen: voordelen en risico's

Hoewel ze natuurlijker en milieuvriendelijker lijken, kan het gebruik van zelfgemaakte glijmiddelen allergische reacties, irritatie en bovendien het kapot gaan van een condoom veroorzaken.
Zelfgemaakte glijmiddelen: voordelen en risico's

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Misschien heb je erover nagedacht om zelfgemaakte glijmiddelen te gebruiken, omdat er een probleem is met de vochtigheid of omdat je denkt dat het seks meer bevredigend zal maken. Als dit het geval is, moet je eerst de voordelen en risico’s van dit soort glijmiddelen kennen. Mis dit artikel dus niet!

Glijmiddelen

Vaginale droogheid is een veelvoorkomend probleem dat veel vrouwen treft. Het kan door veel dingen worden veroorzaakt, van infecties zoals candidiasis tot stress. Het verhindert de juiste smering van het vaginale gebied.

Het gevolg is in ieder geval hetzelfde: de seksuele handeling is niet zo plezierig als je zou willen. Daarom raden experts het gebruik van glijmiddelen aan om pijnloze en bevredigende seks veilig te vergemakkelijken.

Zelfgemaakte glijmiddelen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een reeks criteria opgesteld met betrekking tot de kenmerken en eisen waaraan deze producten in het algemeen moeten voldoen. Ze geven aan dat een glijmiddel het volgende zou moeten zijn:

De glijmiddelen die op de markt verkrijgbaar zijn, voldoen aan deze en andere eisen, wat betekent dat ze als veilig worden beschouwd. Geldt hetzelfde voor zelfgemaakte glijmiddelen?

Zelfgemaakte glijmiddelen

Veel vrouwen geven er de voorkeur aan om commerciële glijmiddelen weg te doen en kiezen voor meer betaalbare, natuurlijke en milieuvriendelijke glijmiddelen, zoals:

  • Kookolie
  • Infusies (bijvoorbeeld kamille)
  • Aloëveragel
  • Vaseline
  • Lichaamscrèmes
  • Speeksel
  • Yoghurt
  • Eieren

Je moet er echter rekening mee houden dat, hoewel sommige van deze voorbeelden mogelijk tijdelijke smering bieden waardoor je aangenamere seks kunt hebben, ze niet zonder risico’s zijn.

Bovendien moet je onthouden dat de vagina extreem gevoelig is. Binnenin de vagina bevindt zich de vaginale flora, die gemakkelijk uit balans kan raken en nog meer problemen kan veroorzaken. Je moet er dus rekening mee houden dat zelfgemaakte glijmiddelen de vaginale gezondheid kunnen beïnvloeden.

De risico’s van het gebruik van zelfgemaakte glijmiddelen

Vochtinbrengende crèmes en glijmiddelen zijn niet hetzelfde

Sommige vrouwen gebruiken crèmes als glijmiddel

Veel vrouwen besluiten om te kiezen voor vochtinbrengende lichaamscrèmes, omdat ze denken dat de textuur ervan penetratie of seks zonder ongemak bevordert. Dit is echter een ernstige vergissing.

Inderdaad, de huid neemt vochtinbrengende crèmes meestal snel op. De smering zal dus een minimale tijd aanhouden, waarna irritatie kan optreden. Daarnaast kan dit, gezien de chemische samenstelling van dit type crème, de integriteit van een condoom aantasten, de latex beschadigen en scheuren veroorzaken.

Ze kunnen infecties veroorzaken

Het gebruik van speeksel kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat bacteriën uit de mond het meest intieme gebied bereiken als je het als glijmiddel gebruikt.

Ook moet je in gedachten houden dat het gebruik van andere zelfgemaakte glijmiddelen, zoals yoghurt, eieren of kookolie mogelijk niet helemaal weg is na geslachtsgemeenschap. Ja, zelfs als je jezelf reinigt na de seks, kunnen mogelijke resten een infectie veroorzaken.

Ze kunnen ervoor zorgen dat het condoom stukgaat

Pas op dat het condoom niet breekt

Condooms zijn normaal gesproken gemaakt van latex. Hoewel dit materiaal erg resistent is, kan het gebruik van andere producten het beïnvloeden.

Dus hoewel de glijmiddelen die je op de markt vindt de integriteit van de condooms garanderen, kunnen we niet hetzelfde zeggen over zelfgemaakte glijmiddelen. Het gebruik van kookolie of lichaamscrèmes kan bijvoorbeeld leiden tot aantasting van de latex en het scheuren van het condoom.

Vaseline, bekend en gebruikt als glijmiddel, heeft ook tal van risico’s. Het kan het kapotgaan van het condoom bevorderen en het kan zelfs bacteriële vaginose veroorzaken (Spaanse link).

Zelfgemaakte glijmiddelen kunnen het sperma beïnvloeden

Over het algemeen kunnen commerciële glijmiddelen invloed hebben op het sperma, dus worden ze meestal niet aanbevolen voor stellen die proberen kinderen te krijgen.

Hun samenstelling en chemische eigenschappen (pH, osmotische concentratie) kunnen inderdaad toxisch worden voor sperma. Gelukkig bevorderen specifieke glijmiddelen op de markt de overleving en vitaliteit van sperma.

In het geval van zelfgemaakte glijmiddelen kun je er niet zeker van zijn dat hun samenstelling of chemische eigenschappen niet contraproductief zijn voor de bevruchting. Bovendien is de textuur normaal gesproken vrij dik, waardoor het voor sperma moeilijk is om het eitje te bereiken.

Daarom kunnen zelfgemaakte glijmiddelen de bevruchting belemmeren. Om deze reden raden experts ze niet aan voor stellen die zwanger willen worden.

Ook interessant om te lezen:
Dyspareunie of pijn bij het vrijen

Verkeerde glijmiddelen kunnen voor irritaties zorgen

Voorkom ongemak en irritatie

We hebben hierboven aangegeven dat de vagina een heel gevoelig gebied is. In die zin moet je heel voorzichtig zijn voordat je een zelfgemaakte of natuurlijke remedie op dit gebied aanbrengt. Er kan inderdaad een soort allergische reactie optreden die veel ongemak en irritatie veroorzaakt.

Om deze reden moet je altijd een arts raadplegen voordat je dit soort remedies op zo’n kwetsbaar gebied toepast.

Kortom, je denkt misschien dat zelfgemaakte glijmiddelen op het eerste gezicht goedkoper en natuurlijker zijn dan commerciële. De vagina en het gebied eromheen is echter zeer gevoelig. Dus door ze te gebruiken loop je het risico op infecties, allergische reacties, irritaties en andere onevenwichtigheden. Daarnaast is er een risico dat het condoom scheurt.

Om al deze redenen is het het beste om geen producten toe te passen waarvan de nadelige effecten niet bekend zijn voor zo’n kwetsbaar en gevoelig gebied. Daarom is het altijd het beste om te kiezen voor wetenschappelijk bewezen producten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Anne Z. Steiner et al. “Effect of Vaginal Lubricants on Natural Fertility”, Obstet Gynecol. 2012 Jul; 120(1): 44–51.
    • Steiner, M., Piedrahita, C., Glover, L., Joanis, C., Spruyt, A., & Foldesy, R. (1994). The Impact of Lubricants on Latex Condoms during Vaginal Intercourse. International Journal of STD & AIDS, 5(1), 29–36. https://doi.org/10.1177/095646249400500108
    • Organización Mundial de la Salud, Programa para el uso del condón y los lubricantes, s.f. https://www.who.int/hiv/pub/sti/sex_worker_implementation/swit_4_es.pdf?ua=1
    • Farage MA. Sensitive Skin in the Genital Area. Front Med (Lausanne). 2019 May 15;6:96.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.