8 dingen die je moet doen voor je vaginale gezondheid

Het verzorgen van je vaginale gezondheid is van fundamenteel belang voor elke vrouw. Het is niet alleen een kwestie van hygiëne, maar helpt je ook om ziektes te voorkomen en risico's te vermijden.
8 dingen die je moet doen voor je vaginale gezondheid

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het verzorgen van je vaginale gezondheid is een belangrijk onderdeel van de algemene gezondheid en het welzijn van een vrouw. Maar misschien vanwege taboes, gebrek aan kennis of andere redenen, zorgt niet iedereen er zo goed voor als zou moeten.

Voor veel vrouwen is het namelijk moeilijk om met professionals te praten over specifieke maatregelen met betrekking tot hun vaginale gezondheid.

De vagina heeft zorg nodig, vooral preventieve zorg die ziekten en problemen helpt voorkomen. Deze zorg neemt de privacy van vrouwen niet weg. Vaginale gezondheid heeft niets te maken met bescheidenheid, het is een puur hygiënisch onderwerp.

Wat moet je weten om voor je vaginale gezondheid te zorgen?

Als het gaat om de intieme delen van vrouwen en de verzorging ervan, kunnen deze tips erg handig zijn:

1. Praat over je vagina

Dingen die je moet doen voor je vaginale gezondheid

De eerste belangrijke maatregel is om vertrouwd te raken met vaginale zorg en je intieme zone. Je moet eraan wennen om met je arts over dit onderwerp te praten. Doktersbezoeken zouden volkomen normaal moeten zijn voor elke onregelmatigheid of verandering, zelfs als deze minimaal of niet belangrijk genoeg lijkt.

2. Evolutie

De functies en conditie van je vagina gaan hand in hand met de vrouwelijke levenscyclus, die transformaties ondergaat. Dit is normaal en natuurlijk, dus het zou geen reden moeten zijn om je zorgen te maken.

3. De leeftijd waarop je moet beginnen met het zorgen voor je vaginale gezondheid

Gedurende haar hele leven moet een vrouw voor haar vaginale gezondheid zorgen. Er is geen leeftijd voor, daarom is het belangrijk dat moeders met hun dochters praten over goede hygiëne. Zo groeien die meisjes op zonder taboes en schaamte.

4. Vaginale hygiëne

Vaginale hygiëne is belangrijk

Een belangrijk onderwerp als we het hebben over je vaginale gezondheid, is hygiëne. Je hoeft de binnenkant van je vagina niet schoon te maken, want deze heeft haar eigen natuurlijke reinigingsmethoden.

Het is een gebied met een reeks belangrijke bacteriën die je gezondheid bevorderen. Als je chemische producten in je vagina gebruikt, zal dit deze nuttige bacteriën schaden.

De schaamlippen en de nabijgelegen gebieden aan de buitenkant van de vagina zijn de delen die je met warm water moet wassen. Je kunt een neutrale zeep gebruiken, maar nooit industriële of chemische producten of sterke watersprays. Door de waterdruk kunnen water en zeep naar binnen komen en dat kan je schade toebrengen.

5. Vaginale geurtjes

Veel vrouwen maken zich zorgen over vaginale geurtjes en proberen de situatie te verbeteren met intieme deodorants en parfums. Zoals we hebben gezien, worden chemische producten niet aanbevolen omdat ze je natuurlijke bacteriële balans beschadigen.

Als je je vaginale gebied wilt parfumeren, raden we je aan om een mix van water met een natuurlijke olie te gebruiken en deze als spray aan te brengen. Het is belangrijk om goede schoonmaakgewoonten aan te nemen om nare geurtjes te verminderen.

Als de geur zuur of te sterk wordt, moet je een arts raadplegen. Het kan namelijk zijn dat je een vaginale infectie hebt, een veelvoorkomend probleem. Het is echter makkelijk op te lossen als je naar de dokter gaat.

6. Oefeningen om voor je vaginale gezondheid te zorgen

Naarmate de tijd verstrijkt, verliezen vaginale spieren hun elasticiteit. Deze spieren worden gebruikt voor seksuele relaties en voor de bevalling. Daarom is het belangrijk om tijd te besteden aan vaginale oefeningen.

We hebben het hier over de bekende ‘kegeloefeningen‘, die je overal kunt doen. Je moet je vaginale spieren samenknijpen, dit een paar seconden vasthouden en ze dan ontspannen.

Jade-eieren, vaginale kegels en Chinese ballen zijn handige accessoires voor deze oefeningen. Daarnaast draagt het gebruik van een vibrator bij aan je spierelasticiteit.

Dit vind je ook vast interessant:
Kegeloefeningen om seksueel genot te bevorderen

7. Lingerie

Draag ondergoed van katoen

We raden je aan om katoenen ondergoed en delicate, zachte stoffen te dragen voor dagelijks gebruik. Kant, hoewel het mooi is, is een beetje ruw, dus het is beter om dat alleen voor de speciale gelegenheden te bewaren. Als je andere stoffen gebruikt, moet het deel dat je vagina raakt van katoen zijn. Dit advies geldt ook voor badpakken en bikini’s.

8. Condooms bij geslachtsgemeenschap

Een fundamentele tip om voor je vaginale gezondheid te zorgen, is bescherming te gebruiken tijdens seksuele relaties. Naast het voorkomen van ongewenste zwangerschap, voorkomen condooms dat het sperma in contact komt met de vagina en worden seksueel overdraagbare aandoeningen voorkomen.

Een andere goede maatregel is om te plassen na geslachtsgemeenschap. Het plassen helpt ongewenste bacteriën onder controle te houden. Daarna kun je je natuurlijk ook wassen.

Elke vrouw zou vaginale zorg net zo moeten beschouwen als zorg voor elk ander deel van haar lichaam. Vaginale gezondheid is een integraal onderdeel van het vrouw-zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.