Verbeter je seksleven door zes gewoonten in te voeren in je dagelijkse leven

Eén van de beste manieren om je libido te verhogen en je seksleven te verbeteren is door veel te bewegen en oefeningen te doen. Wist je dat? In dit artikel kan je meer te weten komen over deze nuttige dagelijkse gewoonten.
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 03 mei, 2023

Als je seksleven naar wens verloopt, dan kan dit je gemoedsstemming sterk beïnvloeden. Dat geldt ook voor je emotionele gezondheid en je lichamelijke welzijn.

We associëren seksuele relaties vooral met plezier en voortplanting. Maar de voordelen reiken verder. Want het kan zelfs van invloed zijn op je lichaamsfuncties.

Het is ook belangrijk dat we vermelden dat seks één van de belangrijkste peilers is van een relatie. Het versterkt niet alleen de emotionele banden maar het bevordert ook de communicatie en het vertrouwen.

Maar soms verliest een persoon zijn libido. Dan zal ook de seksuele activiteit erg verminderen. Uiteindelijk kan dit problemen in en buiten de slaapkamer veroorzaken.

In dit artikel stellen we je de zes beste gewoonten voor die hierbij kunnen helpen. Zorg dat ze een onderdeel van je leven worden.

Lees verder en ontdek over welke gewoonten wij het hebben.

1. Eet gezond en verbeter je seksleven

Eet gezond en verbeter je seksleven

De meeste mensen zullen dit aspect misschien negeren. Maar gezonde eetgewoonten beïnvloeden je libido. Ze hebben ook een impact op je seksuele prestaties.

Wanneer je dieet vooral uit vetten en bewerkte voedingsmiddelen bestaat zal dit een effect hebben op de activiteit van je sekshormonen. Biologische voeding zal daarentegen de werking van die hormonen bevorderen.

Want biologische voeding zit vol energie en onontbeerlijke voedingsstoffen. Ze maken je fitter en houden je hormonen in evenwicht.

Er bestaan zelfs enkele voedingsmiddelen die prikkelende eigenschappen bezitten. Ze werken met andere woorden als een afrodisiacum. Wanneer je ze regelmatig eet verhogen ze je seksueel verlangen.

We raden je dus aan om de volgende voedingsmiddelen meer te eten:

  • Vers fruit en groenten
  • Volkoren granen
  • Granen en peulvruchten
  • Mager vlees
  • Koudwater vis

2. Probeer op een goede manier met stress om te gaan

Stress is één van de voornaamste vijanden van een gezond seksleven. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Wanneer je te hard werkt, vaak ruzie maakt en financiële problemen hebt, dan leidt dit allemaal tot stress. Het gevolg is dat je seksuele verlangen daalt.

Een gebrek aan controle zal ervoor zorgen dat je je lichamelijk vermoeider voelt. Je zal het wellicht zelf niet opmerken maar het beïnvloedt ook de controle over bepaalde hormonen.

Dit betekent dus dat het erg belangrijk is dat je stress tijdig en op een correcte manier hanteert. Je kan ontspanningstechnieken gebruiken, veel rusten en dingen doen waarvan je geniet.

3. Kom in beweging en verbeter je seksleven

Kom in beweging en verbeter je seksleven

Iedereen zou eigenlijk moeten beseffen en onthouden dat beweging allerlei voordelen verschaft op het gebied van seks.

Want dit is een goede gewoonte die meerdere aspecten van je lichamelijke gezondheid zal verbeteren. Bovendien zorgt het ervoor dat de productie van bepaalde hormonen die je libido verhogen stijgt.

Door dagelijks bewegingsoefeningen te doen zorg je voor een evenwicht in de hormonen. Serotonine en endorfines zijn enkele van die hormonen die verband houden met het genot dat je ervaart tijdens seksuele activiteiten.

Oefeningen helpen ook om de spiergroepen van het lichaam te versterken. Sterkere spieren zullen ervoor zorgen dat je langer kan genieten van de seksuele activiteit.

Door de bekkenbodemspieren te verstevigen met specifieke oefeningen kan je zelfs seksuele stoornissen verhelpen.

4. Vermijd het gebruik van tabak

Men heeft vastgesteld dat veel mensen met problemen op vlak van hun seksuele gezondheid vaak ook verslaafd zijn aan tabak en aanverwante arikelen.

Seksuele stoornissen en een daling in het libido kunnen veroorzaakt worden door de gifstoffen die sigaretten en andere producten bevatten.

Want deze bestanddelen tasten de activiteit van de sekshormonen aan en hebben een negatief effect op de bloedcirculatie. Die circulatie speelt een rol in de werking van de voortplantingsorganen.

5. Vermijd giftige relaties

Vermijd giftige relaties

Gevoelens spelen een erg belangrijk rol bij seks. Wanneer je je in een giftige relatie bevindt kan dit verhinderen dat je je voldaan voelt.

Vertrouwen, begrip en liefde zijn noodzakelijke factoren als je een blijvende relatie wilt. Deze aspecten leiden ook tot een betere verstandhouding in je seksuele relaties.

Wie het slachtoffer is van onderdrukking en geweld door hun partner, zal niet genieten van de seks. Wellicht gaan ze alleen maar akkoord met de seksuele activiteit omdat ze het gevoel hebben dat ze dit moeten doen.

We bevelen je dit artikel aan: 5 tekens dat je een giftige persoon bent

6. Zorg voor een betere seksuele opvoeding

Dit is absoluut waar! Seksuele opvoeding en voorlichting zijn fundamenteel om alle aspecten van je seksleven te verbeteren.

Je leert hierdoor niet alleen hoe je een betere minnaar kan zijn. Maar het bevordert ook de kennis van je eigen lichaam en je leert wat je nodig hebt om je voldaan te voelen.

Voorlichting is ook een belangrijk onderdeel wat betreft de gezondheid op het vlak van de voortplanting. Het biedt niet alleen informatie omtrent zwangerschap. Het helpt je ook om in te zien hoe je veilig kan vrijen, wat de risico’s zijn en hoe je die kan vermijden.

In dit artikel hebben we enkele gewoonten beschreven. Maar er zijn nog veel meer andere dingen die je seksleven beïnvloeden.

Zorg voor een goede communicatie met je partner. Probeer ook om te vermijden dat er een sleur ontstaat. Dit zijn twee sleutels om je seksleven te verbeteren.

Onthoud deze adviezen, of jij op dit moment nu wel of geen problemen ervaart in je seksleven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • García G, María A, Cañadas-De la Fuente, Guillermo A, González-Jiménez, Emilio, Fernández Castillo, Rafael, & García-García, Inmaculada. (2011). Educar en conductas sexuales saludables: una innovación docente en promoción de la salud. Revista médica de Chile139(10), 1269-1275. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872011001000004
  • Olivera Carmenates, Carmen, Bestard Aranda, Ana Mary, Fell Guerra, Lázara, Brizuela Pérez, Susana, & Bujardón Mendoza, Alberto. (2014). Estrategia educativa sobre sexualidad sana en adolescentes. Humanidades Médicas14(3), 629-645. Recuperado en 04 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1727-81202014000300005&lng=es&tlng=es.
  • Rodríguez Cabrera, Aida, Sanabria Ramos, Giselda, Álvarez Vázquez, Luisa, Gálvez González, Ana M, Castañeda Abascal, Ileana, & Rojo Pérez, Nereida. (2008). La gestión social como vía para mejorar la salud sexual y reproductiva de los adolescentes. Revista Cubana de Salud Pública34(3) Recuperado en 04 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0864-34662008000300014&lng=es&tlng=es.
  • Ruiz Mori, E., Ruiz Mori, H., Salazar-Rojas, R., Torres-Mallma, C., Valer-Villanueva, S., Santiago, B., … & Guevara Gonzales, L. (2016). Conocimiento de los riesgos del tabaquismo en fumadores, exfumadores y no fumadores. Horizonte Médico (Lima), 16(1), 32-37.
  • Fui, M. N. T., Dupuis, P., & Grossmann, M. (2014). Lowered testosterone in male obesity: mechanisms, morbidity and management. Asian journal of andrology, 16(2), 223.
  • VV.AA. (2017).Ovarian Hormones and Obesity. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28333235/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.