7 tips om voor je intieme zone te zorgen

Het gebruik van gewone zeep en het vermijden van overmatig vaginaal douchen kan aan een goede verzorging van je intieme zone bijdragen. Over het algemeen is het essentieel om de natuurlijke pH-balans en flora te behouden.
7 tips om voor je intieme zone te zorgen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is als vrouw volkomen normaal om je zorgen te maken over je intieme zone. Het is zo’n kwetsbaar gebied dat het speciale aandacht nodig heeft, omdat de pH verschilt van andere delen van het lichaam en vaak gemakkelijker verandert.

In zijn natuurlijke staat heeft het een stroom die rijk is aan gezonde bacteriën die pathogenen kunnen helpen bestrijden. Soms raakt het echter uit balans en verzwakt die ‘beschermende barrière’, met als gevolg vieze geuren en infecties.

Je moet daarom, naast het gebruik van standaard hygiënische zorg (zeep- of douchegels), de onderstaande aanbevelingen implementeren die cruciaal zijn voor de gezondheid van je intieme zone. We willen de 7 beste tips voor het verzorgen van je intieme zone delen.

1. Voor je intieme zone zorgen: draag geschikt ondergoed

Vrouw in slip met roze strepen

Begin altijd met je ondergoed om voor je intieme zone te zorgen. Je realiseert je misschien niet dat het soort ondergoed dat je draagt de sleutel is bij het voorkomen van vaginale infecties en sterke geuren. Wanneer ondergoed van synthetische materialen is gemaakt, dan wordt vocht vastgehouden en neemt de groei van bacteriën toe.

Aangezien het geen ‘ademende’ stoffen zijn, creëren ze bovendien meestal een warme omgeving die ook de verspreiding van micro-organismen kan vergemakkelijken. Het is dus het beste om katoen of andere natuurlijke materialen te kiezen om dit te voorkomen.

2. Zorg voor een goede hygiëne

Je hygiënische gewoonten zijn bij het verzorgen van je intieme zone belangrijk. Hoewel het duidelijk is dat iedereen goede hygiëne moet aanhouden, is het essentieel om te verduidelijken dat het op de juiste manier moet worden gedaan, waarbij het gebruik van bepaalde producten die de vaginale flora kunnen veranderen, wordt vermeden.

Een goede manier om dit te doen is door speciaal ontworpen zepen te gebruiken die de geur en vloeistoffen neutraliseren en de juiste pH-balans behouden, terwijl het gebied schoon blijft.

Het gaat er dus niet om de geur te ‘maskeren’. Was het gebied met water en zeep om irritaties en infecties te voorkomen. Zorg er vervolgens voor dat je het grondig droogt, zodat het vocht niet meer micro-organismen creëert.

3. Vermijd overmatig vaginaal douchen

Voor je intieme zone zorgen

Vaginale douches kunnen de pH-balans en vaginale flora veranderen. Een aantal vrouwen is van mening dat vaginale douches de enige manier zijn om van vieze geuren af te komen. Dit is echter verre van gunstig, omdat ze pH-onevenwichtigheden veroorzaken die tot meer infecties leiden.

4. Behoud een gezond seksleven

Het onderhouden van een gezond seksleven is net zo belangrijk om voor je intieme zone te zorgen. Het is aan jou hoe je van je seksleven geniet, maar het is het beste om een langdurige partner te hebben om te voorkomen dat je seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) oploopt.

Als je echter intieme smeermiddelen of erogene producten gebruikt, moet je controleren of ze hypoallergeen zijn, met componenten die de vaginale omgeving niet veranderen. Het aanbrengen van irriterende stoffen kan vieze geurtjes, jeuk en andere ongemakken veroorzaken.

Misschien ook interessant om te lezen:
11 meest voorkomende geslachtsziekten

5. Verander regelmatig de sanitaire producten

Producten voor tijdens de menstruatie

Let goed op je sanitaire producten. Tampons en maandverband die tijdens je menstruatie worden gebruikt, moeten ten minste elke 4 uur worden vervangen. Je merkt misschien niet altijd dat menstruatiebloedingen de pH-waarden verhogen en vieze geuren kunnen veroorzaken, maar dat doen ze meestal wel.

Je intieme zone verandert tijdens je menstruatie. Het bloed heeft een pH-waarde van 7,4, wat veel hoger is dan normaal bij de vagina. Het correct gebruik van sanitaire producten is daarom noodzakelijk om vieze geurtjes, irritatie en infecties te voorkomen.

Misschien ook interessant om te lezen:
6 belangrijke onregelmatigheden in de menstruatiecyclus

6. Controleer de vochtigheid

Het is cruciaal om te begrijpen dat je vagina nooit droog mag zijn. Aangezien het vocht nodig heeft om gesmeerd te blijven, is het normaal dat het nat is. Je moet het echter wel tegen externe vochtigheid beschermen.

Draag geen natte kleding zoals zwemkleding en strakke broeken. Het niet controleren van de vochtigheid bevordert de groei en het verschijnen van schimmels, bacteriën en huidproblemen zoals dermatitis (Engelse link).

7. Gebruik geen sponzen en douche-puffs

Paarse en groene douche puff

Sponzen kunnen verkeerde micro-organismen voor de verzorging van je intieme zone vasthouden. Sponzen mogen niet worden gebruikt bij het verzorgen van je intieme zone.

Ze lijken het misschien beter schoon te maken, maar ze kunnen ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Sponzen zijn ruw op de huid, veroorzaken irritatie en kunnen deze zelfs beschadigen.

Aangezien ze vocht opnemen, hopen ze bovendien bacteriën en schimmels op die met het blote oog niet te zien zijn. De juiste manier om het schoon te maken is door voorzichtig je vingers en handen te gebruiken.

Kortom, goede intieme hygiëne is het kunnen beschermen van de vaginale flora. Gewoonten die veranderingen veroorzaken, kunnen infecties of huidongemakken veroorzaken. Probeer daarom de bovenstaande aanbevelingen in je routine op te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alvisi S, Gava G, Orsili I, Giacomelli G, Baldassarre M, Seracchioli R, Meriggiola MC. Vaginal Health in Menopausal Women. Medicina (Kaunas). 2019 Sep 20;55(10):615.
  • Cleveland Clinic. Vulvar care. Marzo 2018.
  • Codina A. Cuidados de la zona íntima femenina. Offarm. Mayo 2004. 23 (5): 78-80.
  • Janssen LE, Verduin RJT, de Groot CJM, Oudijk MA, de Boer MA. The association between vaginal hygiene practices and spontaneous preterm birth: A case-control study. PLoS One. 2022 Jun 30;17(6):e0268248.
  • Kaur R, Kaur K, Kaur R. Menstrual Hygiene, Management, and Waste Disposal: Practices and Challenges Faced by Girls/Women of Developing Countries. J Environ Public Health. 2018 Feb 20;2018:1730964.
  • Lang C, Fisher M, Neisa A, MacKinnon L, Kuchta S, MacPherson S, Probert A, Arbuckle TE. Personal Care Product Use in Pregnancy and the Postpartum Period: Implications for Exposure Assessment. Int J Environ Res Public Health. 2016 Jan 6;13(1):105.
  • Martín R, Soberón N, et al. La microbiota vaginal: composición, papel protector, patología asociada y perspectivas terapéuticas. Enfermedades infecciosas y microbiología clínica. Marzo 2008. 26 (3): 160-167.
  • Mayo Clinic Health System. You don’t need fancy products for good feminine hygiene. Noviembre 2016.
  • Mayo Clinic. Dermatitis. Diciembre 2021.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.