4 trucs om beter een erectie te behouden

Seksuele gezondheid is erg belangrijk voor het algehele welzijn van een mens. Hier zijn wat tips over hoe je een erectie beter kunt behouden en erectiestoornissen kunt voorkomen.
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 19 januari, 2023

Het niet goed kunnen behouden van een erectie tijdens de geslachtsgemeenschap is een van de problemen die het gevoel van eigenwaarde van een man het meest kunnen aantasten. Een ander gevolg ervan kan bovendien een gebrek aan zelfvertrouwen zijn op het moment van intimiteit met een partner. Als je deze situatie meemaakt, zijn hier enkele sleutels om ermee om te gaan.

Erectiestoornissen zijn een verzameling van aandoeningen waarbij de erectie van een man tijdens de geslachtsgemeenschap niet of onvoldoende hard is. Het wordt ook wel “impotentie” genoemd, en de symptomen kunnen ook een verminderd seksueel verlangen zijn.

Als dit probleem langer dan een paar weken of maanden aanhoudt, zal je arts waarschijnlijk de diagnose erectiestoornis stellen en dienovereenkomstig een behandeling voorschrijven. Het de moeite op te merken dat stress, alcohol en zwaarlijvigheid grote vijanden van het behouden van een erectie zijn, zoals verschillende medische publicaties aangeven.

Mogelijke oorzaken van erectiestoornissen

De oorzaken van impotentie zijn gevarieerd en houden meestal verband met slechte leefgewoonten. Deze gewoonten zijn op lange termijn schadelijk voor de gezondheid van de man. Vandaar dat het belangrijk is deze gewoonten te corrigeren en te verbeteren wanneer dat nodig is.

De professionals van de Mayo Kliniek (Engelse link) wijzen op de volgende mogelijke oorzaken van erectiestoornissen:

 • Slaapstoornissen.
 • Roken, alcoholisme en ander middelenmisbruik.
 • Bepaalde ziekten zoals zwaarlijvigheid, atherosclerose, hypertensie, hartproblemen, hypercholesterolemie, metabool syndroom, ziekte van Parkinson, multiple sclerose en anderen.
 • Het gebruik van sommige medicijnen en ook bepaalde behandelingen tegen prostaatkanker en prostaatvergroting.
 • Van de psychologische oorzaken kunnen we chronische stress, depressie, angst, angst voor seksuele disfunctie na een eerste ervaring en andere zorgen noemen.

4 trucs om beter een erectie te behouden

Behalve de onderstaande trucs, die je kunnen helpen als aanvulling op een medische behandeling, is het nodig te benadrukken dat erectiestoornissen een probleem zijn dat vele oorzaken kan hebben. Daarom is het van essentieel belang een arts te raadplegen voor een deskundige en nauwkeurige diagnose. Overweeg na de consultatie ook de volgende zaken.

Hou goede moed!

Als je erectiestoornissen hebt, laat je dan niet ontmoedigen en blijf goede moed houden. Er zijn veel aanbevelingen en tips die je kunt volgen om dit obstakel te overwinnen op weg naar het volle genot van je seksleven. Enkele ervan zijn:

 • Train de penis, in het bijzonder de spier die bekend staat als pubococcygeus. Deze is verantwoordelijk voor het regelen van de urinestroom en de samentrekkingen bij het mannelijk seksueel hoogtepunt. Daarom raden de professionals van de Boston Medical Group (Spaanse link) aan hem te oefenen door het doen van bijvoorbeeld Kegel-oefeningen.
 • Oefen de penis door de urinestroom te onderbreken, maar zonder hard te knijpen, zodat je je erectie kunt behouden (de duur verlengen en de erectie versterken). Doe het gewoon drie seconden door je blaas samen te trekken.
 • Controleer je vasculaire gezondheid. Zoals hierboven uitgelegd zijn hoge bloeddruk en verhoogd cholesterolgehalte in het bloed schadelijk voor de seksuele gezondheid.
 • Vermijd alcohol en tabak ten koste van alles of verminder je consumptie.

Misschien vind je het leuk om dit artikel te lezen:
Hoe verbeter je de erectie van je partner?

Bewegen

Een zittende levensstijl schaadt direct de seksuele en reproductieve gezondheid, evenals andere gebieden. Deze levensstijl staat in direct verband met veel van de hierboven genoemde oorzaken van erectiestoornissen, zoals diabetes, overgewicht, en stofwisselings- of hartproblemen.

Aarzel niet om te bewegen om je spieren te versterken en je lichaam energie te geven. Plan een geplande routine en neem een inzet voor je welzijn op in je dagelijkse bezigheden. Anderzijds werken kegel-oefeningen en bekkenbodem-oefeningen direct in op het samentrekken van de pubococcygeus en zijn oefeningen die bedoeld zijn om het bekkengebied te versterken.

Zoals aangegeven in de hierboven genoemde publicatie helpt het beoefenen ervan om de kwaliteit van je orgasmes en je seksuele ervaring te verhogen. Om dit te doen moet je het volgende doen:

 • Ga op de vloer liggen met je tenen naar je neus en je handen aan je zijden.
 • Trek je bekken drie seconden samen in een opwaartse beweging.
 • Ontspan en laat de spier weer drie seconden los.
 • Herhaal deze opwaartse en dan neerwaartse beweging ongeveer 20 keer.
 • Adem in als je de spier samentrekt en adem uit als je hem loslaat.

Goede gewoonten om het kunnen behouden van een erectie te bevorderen

Besteed aandacht aan de manier waarop je in je dagelijks leven te werk gaat. Een eenvoudige gewoonte kan de oorzaak zijn van je erectiestoornis. Neem dus nota van de volgende suggesties:

 • Pas op met strak ondergoed en strakke kleding. Er wordt wel gezegd dat de verhoogde temperatuur die door strakke kleding wordt opgewekt de temperatuur van de testikels kan verhogen, wat invloed kan hebben op het aantal zaadcellen en de testosteronspiegel. Maar hoewel dit advies nog steeds gangbaar is, beweert onderzoek uit 2018, zoals dat gedaan werd in Menselijke voortplanting (Engelse link) beweert dat dit bewijs tegenstrijdig is.
 • Zorg elke dag voor voldoende slaap. Het minimum is zeven uur, hoewel dat van persoon tot persoon kan verschillen. Gebrek aan slaap kan je levenskwaliteit beïnvloeden.
 • Probeer een activiteit te doen die je leuk vindt, of het nu yoga, meditatie of een sport is. De bedoeling is om emotionele spanning los te laten en zo voor je lichaam en geest te zorgen.

Adopteer een gezond eetpatroon

Ken je de uitdrukking “Je bent wat je eet“? Wat je eet heeft direct invloed op je prestaties tijdens seksuele activiteiten, wat bevestigd werd door een studie gepubliceerd door Recensies over seksuele geneeskunde (Engelse link).

Overweeg deze voedingsmiddelen om de gezondheid van je lichaam en het functioneren van je penis te stimuleren:

 • Pure chocolade eten kan helpen bij het behoud van een sterkere erectie, want volgens een publicatie van de Journal of Military Health  (Engelse link), bevat het flavonoïden die helpen de slagaders te verwijden.
 • Antioxidanten. Donkere vruchten en bessen zoals bramen, bosbessen, en vlierbessen bevatten hoge gehaltes anthocyanen, antioxidanten die het libido bij mannen helpen verhogen. In lijn met het hierboven genoemde onderzoek, bevestigt een studie uit Het Amerikaans Tijdschrift voor Klinische Voeding (Engelse link) dit verband tussen antioxidanten en gezondheid.
 • Aminozuur L-arginine. Vraag je arts of je dit supplement (Engelse link) mag nemen. Het komt van nature in je lichaam voor en is verantwoordelijk voor de aanmaak van stikstofmonoxide, een element dat erecties bevordert omdat het verantwoordelijk is voor het ontspannen van de bloedvaten.

Al je gewoonten beïnvloeden het vermogen om een erectie te behouden

Maak je ten slotte geen zorgen over het feit dat je niet meteen resultaat boekt, want niets gebeurt van de ene dag op de andere. Wees consequent met gezonde gewoonten, en je zult spoedig positieve resultaten merken.

Een gezonder leven zal je in staat stellen je erectie, gevoel van eigenwaarde en seksuele gezondheid te verbeteren. Onthoud dat het van essentieel belang is een arts te raadplegen als het probleem aanhoudt om een nauwkeurige diagnose en een veilige en effectieve behandeling te krijgen. Geniet van je seksualiteit zoals je verdient!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cassidy A, Franz M, Rimm EB. Dietary flavonoid intake and incidence of erectile dysfunction. Am J Clin Nutr. 2016 Feb;103(2):534-41.
 • Cho JW, Duffy JF. Sleep, Sleep Disorders, and Sexual Dysfunction. World J Mens Health. 2019 Sep;37(3):261-275.
 • Dorey G, Speakman MJ, Feneley RC, Swinkels A, Dunn CD. Pelvic floor exercises for erectile dysfunction. BJU Int. 2005 Sep;96(4):595-7.
 • Golomb BA, Berg BK. Chocolate Consumption and Sex-Interest. Cureus. 2021 Feb 12;13(2):e13310.
 • La Vignera, S., Condorelli, R., Vicari, E., D’Agata, R., & Calogero, A. E. Physical activity and erectile dysfunction in middle‐aged men. Journal of andrology. 2012; 33(2): 154-161.
 • Leproult R, Van Cauter E. Effect of 1 week of sleep restriction on testosterone levels in young healthy men. JAMA. 2011 Jun 1;305(21):2173-4.
 • Pastuszak AW. Current Diagnosis and Management of Erectile Dysfunction. Curr Sex Health Rep. 2014 Sep;6(3):164-176.
 • Pyke RE. Sexual Performance Anxiety. Sex Med Rev. 2020 Apr;8(2):183-190.
 • Yafi FA, Jenkins L, Albersen M, Corona G, Isidori AM, Goldfarb S, Maggi M, Nelson CJ, Parish S, Salonia A, Tan R, Mulhall JP, Hellstrom WJ. Erectile dysfunction. Nat Rev Dis Primers. 2016 Feb 4;2:16003.
 • Su, L., Yang, Z. T., Qu, H., Luo, C. L., Yuan, G. X., Wu, J., & Jiao, Y. Effect of Antioxidants Supplementation on Erectile Dysfunction: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Sexual Medicine Reviews. 2022.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.