Tips om erectiestoornissen te voorkomen

Erectiestoornissen zijn een probleem dat elke man kan treffen. Gelukkig kun je een levensstijl aannemen die je kan helpen om dit te voorkomen. Ontdek er in dit artikel meer over.
Tips om erectiestoornissen te voorkomen
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 27 oktober, 2022

Hoe erectiestoornissen te voorkomen is een onderwerp waar veel mannen niet graag over praten, vooral vanwege de culturele implicaties. Het is echter een situatie die steeds vaker voorkomt. De prognose voor het voorkomen van erectiestoornissen is voor de overgrote meerderheid van de mannen gunstig.

Af en toe een erectieprobleem hebben, betekent niet dat er iets ernstigs aan de hand is. Als dit echter vaak gebeurt, dan raden we aan om een specialist te raadplegen. Erectieproblemen kunnen ervoor zorgen dat een man zich onder druk gezet voelt. Daarnaast kan het stress of vertrouwensproblemen veroorzaken, wat in de relatie van een stel tot conflicten kan leiden.

Afgezien hiervan, als het probleem aanhoudt, dan is het beter om elke aandoening uit te sluiten waarvan je je misschien nog niet bewust bent. Meestal kan een erectiestoornis worden behandeld en in veel gevallen voorkomen worden.

Wat is een erectiestoornis?

Studies definiëren erectiestoornissen als: “het aanhoudende onvermogen om een erectie te krijgen en te behouden die voldoende is om bevredigende seksuele prestaties mogelijk te maken.” (Spaanse link)

Specialisten leggen bovendien de nadruk op de gevolgen die erectiestoornissen op de sociale en psychologische gezondheid van mannen hebben die er last van hebben. Het beïnvloedt de kwaliteit van leven en emotionele relaties.

Ander onderzoek benadrukt ook dat erectiestoornissen “het totale onvermogen kunnen zijn om een erectie te krijgen, het onvermogen om dit consistent te doen of de neiging om slechts korte tijd een erectie te kunnen behouden.”

Het is in ieder geval belangrijk om te weten hoe een erectie ontstaat. We moeten ook de mogelijke oorzaken van erectiestoornissen kennen om dit probleem te kunnen voorkomen. Mannen met erectiestoornissen staan vaak onder constante stress. Het tast bovendien hun zelfvertrouwen aan.

Hoe ontstaat een erectie?

Man zit op de rand van zijn bed

Om te begrijpen hoe een erectie tot stand komt moeten we weten dat de penis twee kamers heeft met sponsachtig weefsel, het corpus cavernosum. Deze kamers zijn op hun beurt door een membraan omgeven dat als de tunica albuginea bekend staat.

Erecties treden op wanneer er een stimulus is, hetzij via de zintuigen of de verbeelding (fantasieën). Impulsen van de hersenen en zenuwen zorgen ervoor dat het corpus cavernosum zich kan ontspannen, zodat het bloed naar binnen kan stromen en de ruimtes kan vullen.

Het bloed genereert druk in het corpusa cavernosum met behulp van de tunica albuginea, waardoor de erectie wordt gehandhaafd. De erectie neem af wanneer de spieren van de penis samentrekken, waardoor de instroom van bloed wordt onderbroken.

Wat veroorzaakt erectiestoornissen?

Erectiestoornissen kunnen verschillende oorzaken hebben en dit hoeft dus niet alleen op het lichamelijke vlak te zijn. Een aantal van de oorzaken kunnen onder andere de volgende zijn:

  • Diabetes
  • Hoge bloeddruk
  • Multiple sclerose
  • Bloedvataandoening
  • Schade aan slagaders, zenuwen, bindweefsel of gladde spieren als gevolg van ziekte.

Ook levensstijl is belangrijk, omdat dit vaak de kans op het krijgen van vaatziekten vergroot, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de overmatige consumptie van alcohol of tabak (Spaanse link).

Het gebruik van een aantal medicijnen kan ook aan het optreden van erectiestoornissen als bijwerking bijdragen, zoals in het geval van onder andere antihistaminica, eetlustremmers, antidepressiva, antihypertensiva.

Er moet ook rekening met psychologische factoren worden gehouden, zoals schuldgevoelens, angstgevoelens, stress, depressie, een laag zelfbeeld of andere.

Andere gevallen houden volgens bepaalde medische publicaties (Spaanse link) ook verband met de verandering van hormonen, omdat endocriene ziekten de uitoefening van seksuele functies beïnvloeden.

Samengevat kunnen we stellen dat de juiste werking van het mechanisme om een erectie te krijgen aan vasculaire, psychologische, neurologische en hormonale factoren gerelateerd is.

Misschien ook interessant om te lezen:
Aseksualiteit of als je geen seksuele verlangens hebt

Tips om erectiestoornissen te voorkomen

Man is aan het sporten

Als we het over het voorkomen van erectiestoornissen hebben, dan hebben we het eigenlijk over het vermijden van risicofactoren die de kans vergroten dat dit probleem optreedt. Enkele aanbevelingen om erectiestoornissen te voorkomen zijn onder andere de volgende:

  • Vermijd zelfmedicatie: een aantal medicijnen kunnen aan het ontstaan van erectiestoornissen bijdragen. Als je merkt dat voorgeschreven medicatie erectiestoornissen veroorzaakt, dan moet je een specialist raadplegen.
  • Zorg voor voldoende rust: niet de nodige uren slapen kan stress veroorzaken en dit verergert het probleem.
  • Lichaamsbeweging: een relevante risicofactor is een zittende levensstijl. Artsen raden aan om minstens drie keer per week een half uur te sporten. Dit zorgt ook voor welzijn en voorkomt het ontstaan van andere ziekten. Het helpt je om een gezond gewicht te behouden.
  • Drink niet te veel alcohol: alcoholmisbruik hangt samen met erectiestoornissen.
  • Zorg voor je geestelijke gezondheid: een aantal gevallen van dit probleem zijn aan affectieve stoornissen of conflicten bij het paar te wijten. Als dit verbetert, dan geldt dat ook voor de disfunctie.
  • Zorg voor je gewicht: stofwisselingsstoornissen kunnen ziekten veroorzaken, zoals diabetes, die ook met erectiestoornissen verband houden. Het advies is om een uitgebalanceerd eetpatroon te kiezen.

Door deze maatregelen te volgen, kun je het optreden van erectiestoornissen mogelijk voorkomen. Als deze maatregelen echter niet voldoende zijn, dan moet je een specialist raadplegen. Deze moet verschillende gezondheidsproblemen uitsluiten om tot de kern van de zaak te komen en om te ontdekken of het aan fysieke of psychologische factoren te wijten is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cabello Santamaría, F. (2008). Aspectos psicológicos de la disfunción eréctil. Revista Internacional de Andrologia.
  • Ceballos, M. del P., Álvarez Villarraga, J. D., Silva Herrera, J. M., Uribe, J. F., & Mantilla, D. (2015). Guía de disfunción eréctil. Sociedad Colombiana de Urología. Urologia Colombiana.
  • Disfunción sexual eréctil. (2001). Revista Cubana de Endocrinología.
  • José María Martínez Jabaloyas. DISFUNCIÓN ERÉCTIL DE ORIGEN HORMONAL. MONOGRÁFICO: DISFUNCIÓN ERÉCTIL. Arch. Esp. Urol. 2010; 63 (8): 621-627. Servicio de Urología. Hospital Clínico Universitario. Valencia. España
  • Rodríguez Vela, L., Gonzalvo Ibarra, A., Pascual Regueiro, D., & Rioja Sanz, L. A. (2002). Disfunción eréctil. Actas Urologicas Espanolas.
  • Wespes, E., Amar, E., Eardley, I., Giuliano, F., Hatzichristou, D., Hatzimouratidis, K., … Vardi, Y. (2010). Guía clínica sobre la disfunción sexual masculina : disfunción eréctil y eyaculación precoz. European Association of Urology 2010.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.