Vroege tekenen van multiple sclerose

Enkele veelvoorkomende vroege tekenen van multiple sclerose zijn visuele stoornissen, vermoeidheid en zwakte. Welke andere tekenen helpen ons om deze ziekte te herkennen? Leer er alles over in dit artikel.
Vroege tekenen van multiple sclerose

Laatste update: 20 oktober, 2021

Multiple sclerose is een complexe en heterogene auto-immuunziekte. Het beïnvloedt het centrale zenuwstelsel, waaronder de hersenen en het ruggenmerg. Sommige wetenschappers noemen het de ziekte met duizend gezichten. Vandaag zullen we kijken naar enkele vroege tekenen van multiple sclerose.

Wereldwijd lijden ongeveer 2,5 miljoen mensen aan deze ziekte. Hoewel de oorzaak onbekend is, geloven onderzoekers dat er een belangrijke genetische component is. Verder treft het meer vrouwen dan mannen, vooral tussen de 20 en 40 jaar.

De symptomen van deze ziekte variëren afhankelijk van de ernst en de locatie van de zenuwbeschadiging. Daarom zullen we in dit artikel de meest voorkomende vroege symptomen van multiple sclerose en de andere hoofdkenmerken ervan uitleggen.

Waarom komt multiple sclerose voor?

Zoals we al vermeldden, is multiple sclerose een chronische en degeneratieve ziekte. Wat er gebeurt, is dat het immuunsysteem niet meer onder controle is en de weefsels in het centrale zenuwstelsel begint aan te vallen. Het beschadigd met name een stof die men myeline noemt.

Myeline bedekt en beschermt zenuwvezels en helpt bij het doorgeven van zenuwimpulsen. Wanneer het immuunsysteem het aanvalt en beschadigt, kunnen de zenuwen deze impulsen niet (goed) meer doorgeven.

Op deze manier kan het alle sensaties en motorische functies beïnvloeden, afhankelijk van welke zenuw getroffen is. Multiple sclerose ontwikkelt zich in opflakkeringen die schubs worden genoemd (Engelse link) en herhaaldelijk voorkomen.

Met andere woorden gezegd zijn er perioden waarin de symptomen verergeren en andere momenten waarop bepaalde klachten gedeeltelijk verdwijnen of de situatie stabiel blijft.

Hoewel de oorzaak van deze ziekte dus onbekend is, kennen we wel bepaalde risicofactoren voor het ontwikkelen ervan. Vrouwen lopen bijvoorbeeld bijna drie keer meer risico om eraan te lijden. Hetzelfde geldt als er een familiegeschiedenis is.

Vroege tekenen van multiple sclerose

Wat zijn de vroege tekenen van MS?

De symptomen van multiple sclerose verschillen sterk van persoon tot persoon. In feite kan dezelfde persoon in de loop der jaren verschillende symptomen hebben, afhankelijk van waar de laesies zich bevinden. Eerst zullen we enkele van de vroege tekenen van multiple sclerose noemen:

  • Aan het begin van deze ziekte zijn er zichtproblemen. Deze ziekte beïnvloedt vaak geleidelijk het gezichtsvermogen, beginnend met wazig of dubbel zien dat kan eindigen met totaal verlies van gezichtsvermogen.
  • Vermoeidheid en zwakte komen ook zeer vaak voor, vooral in de extremiteiten of aan één kant van het lichaam. Dit gebeurt bij ongeveer 80% van de mensen met multiple sclerose.
  • Daarnaast gaat het meestal gepaard met een gevoel van gevoelloosheid in gebieden zoals vingers, gezicht of benen. Bij sommige mensen komt het teken van Lhermitte voor. Artsen noemen dit een elektrisch gevoel dat door je nek beweegt.

Vroege tekenen van multiple sclerose: welke andere functies worden beïnvloed?

In veel gevallen veroorzaakt multiple sclerose evenwichtsproblemen en een gebrek aan coördinatie. Het kan bijvoorbeeld invloed hebben op de manier waarop je loopt. Op dezelfde manier kan het je seksuele functie beïnvloeden evenals problemen veroorzaken bij het plassen of poepen.

Houd er tot slot rekening mee dat het een complexe ziekte is die veel emotionele problemen kan veroorzaken. Het kan ook het geheugen, de aandachtsspanne en zelfs de taal en communicatie beïnvloeden.

Welke andere functies worden beïnvloed door MS

Hoe wordt multiple sclerose gediagnosticeerd?

Helaas is er geen specifieke test om deze ziekte te diagnosticeren (Engelse link). Om tot een diagnose te komen is het belangrijk dat de arts aandacht besteedt aan alle symptomen en door andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Normaal gesproken vindt detectie plaats met een bloedtest of een ruggenprik. Bij een ruggenprik verwijdert de arts vloeistof uit de wervelkolom om te controleren of er iets mis is. Bovendien kunnen artsen hiermee infecties en andere ziekten uitsluiten.

Een MRI kan de plaats van de laesies onthullen die veroorzaakt zijn door multiple sclerose. We moeten in elk geval niet vergeten dat, als je een van de mogelijke tekenen van multiple sclerose hebt, je een arts moet raadplegen voor verder onderzoek.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.