Kegeloefeningen voor mannen: hoe doe je dat?

Kegeloefeningen staan bekend om hun bruikbaarheid voor zwangere vrouwen. In een aantal gevallen kunnen ze echter ook nuttig zijn voor mannen. In dit artikel leer je alles over kegeloefeningen voor mannen.
Kegeloefeningen voor mannen: hoe doe je dat?
Eva María Rodríguez

Geschreven en geverifieerd door de fitness- en yoga-instructeur Eva María Rodríguez.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Hoewel kegeloefeningen voor mannen niet zo bekend zijn als die voor zwangere vrouwen, kan iedereen ze doen. Kegeloefeningen voor mannen verschillen niet van die voor vrouwen en bieden dezelfde voordelen.

Kegeloefeningen worden gebruikt om de bekkenbodem te versterken. Dit kan blaas- of darmincontinentie helpen voorkomen. In gevallen waarin het probleem al bestaat, kan je proberen het te verlichten of in ieder geval de ontwikkeling ervan te stoppen. Ze kunnen bovendien iemands seksleven verbeteren.

Voordelen van kegeloefeningen voor mannen

Kegeloefeningen zijn voor mannen erg gunstig. Het versterken van de bekkenbodemspieren heeft verschillende voordelen. Enerzijds versterkt het de bekkenbodemspieren, wat urine-incontinentie helpt voorkomen of verbeteren.

Ze kunnen voor mannen vooral voor en na chirurgische verwijdering van de prostaat nuttig zijn. Ze zijn ook nuttig bij diabetes en een overactieve blaas. In deze situaties zijn de bekkenbodemspieren zwak. Alles wat je doet om ze te versterken, zal zeer nuttig zijn.

Aan de andere kant grijpen kegeloefeningen in op de spieren die bij geslachtsgemeenschap betrokken zijn. In het geval van mannen kunnen ze erectiestoornissen helpen behandelen en vroegtijdige zaadlozing voorkomen. Ze kunnen ook orgasmes versterken.

Misschien ook interessant om te lezen:
Kegeloefeningen om seksueel genot te bevorderen

Hoe de bekkenbodemspieren te identificeren?

Oudere man bij een arts

Het is essentieel om eerst de bekkenbodemspieren te identificeren om kegeloefeningen correct te kunnen doen. Dat is heel simpel. Je hoeft alleen maar de urinestroom te stoppen en de spieren aan te spannen die je gebruikt om te voorkomen dat er gas wordt afgegeven.

Met deze eenvoudige oefening kun je de betrokken lichaamsdelen detecteren. Als je merkt dat je de urinestroom nauwelijks kunt stoppen, dan zul je je ook bewust worden van je behoefte om dit gebied te trainen.

Zodra je de bekkenbodemspieren hebt geïdentificeerd, kun je de oefeningen in elke positie doen. Het is echter het gemakkelijkst om de oefeningen liggend te doen.

Hoe kegeloefeningen te doen

Kegeloefeningen zijn heel gemakkelijk om te doen. In feite heb je geen enkel type apparaat of hulpmiddel nodig om ze te doen. Meerdere korte sessies per dag leveren geweldige resultaten op (Engelse link).

Zodra een man zijn bekkenbodemspieren heeft gelokaliseerd, moet hij een paar seconden (maximaal vijf) knijpen (imiteren wat hij zou moeten doen om urine en gassen vast te houden) en dan ontspannen. Dat is een kegeloefening. Je kunt het beste drie tot vier keer per dag tussen de 10 en 20 herhalingen te doen.

Het is daarnaast belangrijk om normaal te ademen terwijl je ze doet en vermijd het inhouden van je adem. Het is ook essentieel om hard te knijpen en je voor te stellen dat je spier omhoog gaat. Beweeg de spieren van de billen, dijen of buik niet.

Kan deze oefening je seksleven verbeteren?

Man moet plassen

Een van de grote voordelen van kegeloefeningen is dat ze het seksleven van zowel mannen als vrouwen aanzienlijk kunnen verbeteren (Engelse link). Op dezelfde manier kunnen ze nuttig zijn voor bepaalde mannelijke problemen met seksuele disfunctie.

In dit opzicht suggereert een studie (Engelse link) dat kegeloefeningen voor mannen de erectiele functie, controle over de ejaculatie en de intensiteit van het orgasme verbeteren.

In deze specifieke studie profiteerden mannen met chronische prostatitis en chronisch bekkenpijnsyndroom (ook bekend als chronische niet-bacteriële prostatitis) het meest van hen.

Medische professionals zijn het erover eens om kegeloefeningen aan mannen met erectiestoornissen aan te bevelen. De reden is dat ze de bulbocavernosus-spier versterken, waardoor de penis zich tijdens een erectie met bloed kan vullen, kan pompen tijdens de ejaculatie en de urethra na het plassen kan worden geleegd.

Je moet ze regelmatig doen

Of het nu een preventieve maatregel of een remedie is, kegeloefeningen komen ten goede aan mannen die ze regelmatig doen. Gezien hoe gemakkelijk ze te doen zijn en hoe weinig tijd ze kosten, is het dus de moeite waard.

In feite kun je ze naast elke andere gevestigde routine doen (zoals tandenpoetsen). Ze helpen dus niet alleen om de sfinctercontrole te verbeteren, maar ook om de erectiele functie te verminderen en voortijdige ejaculatie te voorkomen. Dit zijn drie veelvoorkomende problemen bij mannen op oudere leeftijd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Staff, M. C. (2012). Kegel exercises for men: Understand the benefits – Mayo Clinic. Disponible en: http://www.mayoclinic.org/kegel-exercises-for-men/ART-20045074?p=1
  • Uravylioglu A, Kutlutürkan S, Kılıç D. Effect of Kegel exercises on prevention of urinary and fecal incontinence in patients with prostate cancer undergoing radiotherapy. Annals of Oncology. 2019 ;30:v838. Disponible en: https://www.annalsofoncology.org/article/S0923-7534(19)60242-5/pdf
  • Bridgeman, Bruce, and Steven G. Roberts. “The 4-3-2 method for Kegel exercises.” American journal of men’s health 4.1 (2010): 75-76.
  • Ferreira, C.H.J., Dwyer, P.L., Davidson, M. et al. Does pelvic floor muscle training improve female sexual function? A systematic review. Int Urogynecol J 261735–1750 (2015). Disponible en: https://doi.org/10.1007/s00192-015-2749-y
  •  Sharif H, Puppo V, El Fekih M. Importance of Kegel Exercises for Male and Female Sexuality and Prevention of Vaginismus. The Journal of Sexual Medicine. 2017;14(5):e340. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.jsxm.2017.04.604
  • Cohen D, Gonzalez J, Goldstein I. The Role of Pelvic Floor Muscles in Male Sexual Dysfunction and Pelvic Pain. Sexual Medicine Reviews. 2016;4(1):53-62. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.sxmr.2015.10.001
  • Kegel Exercises for Men: What are Kegel Exercises? Kegel FAQs| UCLA Urology. Uclahealth.org. 2020. Disponible en: https://www.uclahealth.org/urology/prostate-cancer/kegel-exercises-for-men
  • Nazarpour, Soheila, et al. “Effects of sex education and Kegel exercises on the sexual function of postmenopausal women: a randomized clinical trial.” The journal of sexual medicine 14.7 (2017): 959-967.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.