Tips om een vroegtijdige zaadlozing te voorkomen

Een voortijdige zaadlozing is geen probleem als het één keer als een geïsoleerd incident voorkomt. Als het echter herhaaldelijk gebeurt en je leven begint te beïnvloeden, dan is erover praten en hulp zoeken de eerste stap om dit probleem op te lossen.
Tips om een vroegtijdige zaadlozing te voorkomen

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een vroegtijdige zaadlozing is een veel voorkomend seksueel probleem bij mannen dat optreedt wanneer een man korte tijd na het begin van de geslachtsgemeenschap ejaculeert.

Hoewel de meeste mannen het ooit ervaren, wordt het niet als een probleem beschouwd als het niet regelmatig voorkomt en je seksleven beïnvloedt. Hoe kun je een vroegtijdige zaadlozing voorkomen?

Wat is een vroegtijdige zaadlozing?

Een van de meestvoorkomende seksuele problemen bij mannen is in feite een vroegtijdige zaadlozing. Zoals we eerder al zeiden, bestaat het uit een onvrijwillige en vroegtijdige ejaculatie. Het is daarom een probleem dat verband houdt met het gebrek aan controle over de zaadlozing.

Het is normaal dat het op een bepaald moment vanwege specifieke omstandigheden gebeurt (bijvoorbeeld alcohol, stress of vermoeidheid). Bij anderen komt deze disfunctie echter terug, tot het punt dat het hen belet om bevredigende seksuele relaties te hebben. Het heeft bovendien een negatieve invloed op hun leven, relaties en zelfrespect.

Wanneer is het een probleem?

Man met een seksueel probleem

In algemene termen, zoals we eerder al zeiden, als het een geïsoleerd incident is, dan hoef je je geen zorgen te maken. Als het probleem echter in de loop van de tijd aanhoudt en gevolgen voor andere aspecten van je leven heeft (relaties en zelfrespect), dan is het een probleem. Over het algemeen zijn de vragen die je kunt stellen:

 • Heb je al vaak binnen een minuut na penetratie een zaadlozing?
 • Kun je de zaadlozing tijdens de seks niet uitstellen of beheersen?
 • Leidt de frustratie die ontstaat door het gebrek aan controle over je zaadlozing ertoe dat je seks vermijdt?

Als je een van deze vragen met ja hebt beantwoord, dan heb je een probleem met een vroegtijdige zaadlozing. Helaas vermijden veel mannen het zoeken naar hulp. Door schaamte, taboes of andere redenen komen ze in een vicieuze cirkel terecht die alleen maar meer problemen veroorzaakt, waaronder een depressie.

Je moet echter weten dat een vroegtijdige zaadlozing een oplossing en behandeling heeft, je hoeft hiervoor alleen maar de hulp van een professional in te roepen.

Misschien ook interessant om te lezen:
2 seksuele problemen bij mannen: wat kun je doen?

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaken van een vroegtijdige zaadlozing kunnen zowel fysiek als psychologisch zijn. Laten we hieronder een paar van deze oorzaken van een vroegtijdige zaadlozing bekijken.

 • Gebrek aan volwassenheid of seksuele voorlichting.
 • Gebrek aan zelf vertrouwen.
 • Angst.
 • Stress.
 • Uitzonderlijke gevoeligheid.
 • Gebrek aan tevredenheid over je seksleven.
 • Leeftijd (tieners of ouderdom).
 • Neurologische aandoeningen.

Behandeling

De behandeling van dit seksuele probleem (Engelse link) hangt van het type vroegtijdige zaadlozing en de oorzaken af. Om deze reden is het belangrijk om de hulp en begeleiding van een specialist te hebben die de meest geschikte oplossing voor de patiënt kan bieden.

Aan de andere kant is een vroegtijdige ejaculatie vaak aan slechte seksuele gewoonten te wijten die tijdens de adolescentie zijn opgedaan en die naar de volwassenheid worden overgedragen. In deze gevallen is een psycholoog essentieel om de oorzaken van het probleem te corrigeren en te identificeren en het op te kunnen lossen.

Bij extreme gevallen kan een specialist het gebruik van crèmes en sprays aanbevelen die de penis ongevoelig maken en zo de zaadlozing helpen vertragen. In elk geval zijn er echter oefeningen die je kunnen helpen om de controle over de ejaculatie te vergroten, die zeer effectief zijn.

Oefeningen om een vroegtijdige zaadlozing te beheersen

Man zit op het randje van zijn bed

De behandeling van een vroegtijdige zaadlozing kan variëren, afhankelijk van de ernst en oorzaak. Het omvat vaak psychologische therapieën, het beoefenen van gezonde gewoonten en enkele oefeningen. Over het algemeen kunnen we deze oefeningen in vier groepen groeperen.

Spieroefeningen

Net zoals er kegel-oefeningen voor vrouwen zijn, bestaan ze ook en zijn ze effectief voor mannen. Deze oefeningen helpen inderdaad om de controle te vergroten en de bekkenbodemspieren van mannen te versterken. Het zijn dagelijkse oefeningen gebaseerd op de samentrekking en ontspanning van de perineale spieren in 10 sets van 10 herhalingen.

Masturbatie-oefeningen

Masturbatie tegen een vroegtijdige zaadlozing

Er zijn verschillende technieken die je tijdens de masturbatie kunt gebruiken met als doel de gewaarwordingen voorafgaand aan de zaadlozing te leren identificeren en ze uiteindelijk te beheersen. Twee daarvan zijn:

 • Start-stop-techniek. In eerste instantie moet de man met een paar bewegingen masturberen en dan stoppen. Het doel is om dit patroon tien keer achter elkaar te kunnen doen. Eenmaal bereikt, kun je het aantal bewegingen in de loop van de tijd verhogen.
 • Compressie. Dit bestaat uit masturberen en als je voelt dat je gaat ejaculeren, druk je op de eikel door je hand erop te plaatsen.

Je moet in ieder geval met een specialist praten. Hij of zij kan je dan aangeven en vertellen hoe je deze technieken correct kunt gebruiken en  toepassen.

Koppel oefeningen

Eigenlijk bestaan veel koppel oefeningen uit het doen van de masturbatieoefeningen met de hulp van de ander. Zo kunnen bijvoorbeeld in het geval van de start-stop-techniek (Engelse link) de bewegingen door je partner worden gedaan, die dan degene is die de tijd controleert.

Ademhalingsoefeningen

Het ademhalen tijdens seks is ook erg belangrijk. In dit verband zijn er verschillende technieken die je hiervoor toe kunt passen, maar we noemen er hieronder een paar:

 • Adem tijdens seks diep in en vooral door je neus. Op die manier blijf je bewust ademen om stress te verminderen en het gevoel van controle te vergroten.
 • Je kunt bovendien elke 30 seconden langzaam en diep ademen. Als je dan voelt dat de ejaculatie dichterbij komt, sluit dan je ogen en adem weer langzaam in, waarbij je de lucht door je mond laat ontsnappen.

Zoals je kunt zien, zijn er veel technieken en oefeningen die bij het beheersen van een vroegtijdige zaadlozing kunnen helpen. We raden je in ieder geval aan om een specialist te raadplegen die je als geen ander kan vertellen wat je moet doen en vooral hoe je het correct moet doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kaestle, C. E., & Allen, K. R. (2011). The role of masturbation in healthy sexual development: Perceptions of young adults. Archives of Sexual Behavior. https://doi.org/10.1007/s10508-010-9722-0
 • Robinson, B. E., Bockting, W. O., & Harrell, T. (2013). Masturbation as a means of achieving sexual health. In Masturbation as a Means of Achieving Sexual Health. https://doi.org/10.4324/9781315808789
 • Patricia J. Morokqff &Ruth Gillilland, “Stress, sexual functioning, and marital satisfaction”, The Journal of Sex Research, Volume 30, 1993 – Issue 1
 • K. E. Andersson, G. Wagner, “Physiology of penile erection”, Psychological Review, Volume 75Issue 1 January 1995Pages 191-236
 • Chris G. McMahon, “Premature ejaculation”, Indian J Urol. 2007 Apr-Jun; 23(2): 97–108.
 • Antonio L. Pastore et al. “Pelvic floor muscle rehabilitation for patients with lifelong premature ejaculation: a novel therapeutic approach”, Ther Adv Urol. 2014 Jun; 6(3): 83–88.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.