Alles over de mannelijke bekkenbodem
De mannelijke bekkenbodem is geen alledaags onderwerp, omdat veel mensen het niet belangrijk vinden dat mannen er over praten. Er zijn veel mannen die dit deel van hun lichaam niet kunnen identificeren of zelfs niet eens weten dat het bestaat.
Het is erg belangrijk om de mannelijke bekkenbodem te bewerken om problemen zoals urine-incontinentie of erectieproblemen te voorkomen. Een aantal van deze problemen verschijnen rond de leeftijd van dertig jaar, en worden erger als iemand rond de vijftig is.
Als de mannelijke bekkenbodem goed werkt, kun je bepaalde prostaatproblemen voorkomen. Ook kan het mannen helpen beter te functioneren tijdens de seks.
Wat is de mannelijke bekkenbodem?
De mannelijke bekkenbodem bevindt zich in het onderste deel van het bekken. Ook functioneert het als een soort “afsluiting” waar de ingewanden zich bevinden. Met andere woorden, dit is het buik-bekken-compartiment, waar het lichaam van de man op rust als hij zit.
Dit gebied gaat van het schaambeen, dat zich boven de basis van de penis bevindt, naar het staartbeen, dat het laagste deel van de wervelkolom is. Lateraal is het de ruimte tussen de twee botten aan de zijkanten als je zit.
Rond de mannelijke bekkenbodem bevinden zich:
- zenuwen
- spieren
- bloedvaten
- banden
- fasciën
De spieren in dit gebied helpen mee met de volgende functies:
- controle
- ondersteuning
- samentrekkingen
Functies
Op de bekkenbodem bevindt zich een spierstelsel dat veel verschillende functies vervult. De belangrijkste daarvan is de controle van de urine en de anale continentie. Dit betekent dat je dankzij deze spieren je blaas en darm op de juiste manier kunt legen.
Daarnaast ondersteunt de mannelijke bekkenbodem de blaas en het rectum. Dit zijn dus de bekkenorganen. Daarnaast spelen de spieren in dit gebied een belangrijke rol bij zowel het krijgen van een erectie als ejaculatie. Daarom zijn ze essentieel om seksueel te kunnen functioneren.
De bekkenbodem kan echter verzwakken op basis van leeftijd of onvoldoende lichaamsbeweging. Ook kan dit het gevolg zijn van onder andere:
- neurologische aandoeningen
- infecties
- operaties om tumoren te verwijderen
- radiotherapie
Daarnaast kan zwakte in de mannelijke bekkenbodem leiden tot urine- of prostaatproblemen. Het kan ook het seksuele functioneren aanzienlijk beïnvloeden, wat zelfs kan leiden tot de volgende problemen:
- erectiele disfunctie
- voortijdige ejaculatie
- chronisch bekkenpijnsyndroom
Misschien ook interessant:
Is er een verband tussen drugs en erectiestoornissen?
Locatie
Het is belangrijk dat mannen hun eigen bekkenbodem kunnen identificeren, niet alleen op foto’s. Om dit te doen, zijn er vier tips. Dat zijn ze:
- Stop met plassen. Het enige wat je hoeft te doen is stoppen met plassen om de bekkenbodemspieren te lokaliseren en te voelen. We raden echter niet aan om dit meer dan één keer per week te doen.
- Hou gas vast. Dit is vergelijkbaar met de eerste tip. Deze keer houd je echter gas vast. Hiervoor moet je de spieren in de anus samentrekken. Het trekt zich terug en gaat omhoog in de bekkenbodem.
- Kijk in een spiegel. Je kunt proberen deze spier in de spiegel samen te trekken. Als je het goed doet, trekt de penis zich terug en komt het scrotum omhoog.
- Samentrekking na het urineren. Probeer na het legen van je blaas je bekkenbodem te samentrekken. Als je het goed doet, kun je de resterende urine verwijderen. Dit helpt ook om lekken onder controle te houden.
Andere belangrijke data over de mannelijke bekkenbodem
Het is belangrijk om aandacht te besteden aan dit deel van je lichaam. Begin bovendien met het oefenen van hygiënemaatregelen van de bekkenbodem. Het belangrijkste is om te voorkomen dat dit gebied zwak wordt. Anders kan het de problemen veroorzaken die we eerder hebben genoemd.
Kegeloefeningen zijn geweldig om de mannelijke bekkenbodem te versterken. Ze zijn heel eenvoudig om te doen, en geweldig voor mannen boven de dertig. Het is ook een goed idee om een evenwichtig dieet te volgen, voorzichtig te zijn bij het tillen van gewichten, en te proberen constipatie te voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
del Carmen, M. C. D. J., Torres, M., & Bolaños, O. (2015). Disfunciones sexuales y disfunciones del suelo pélvico.¿ Problemas de salud relacionados?. Revista Sexología y Sociedad, 21(2), 224-233.