Negen natuurlijk middeltjes tegen prostaatproblemen

Gebruik deze zelfgemaakte middeltjes samen met gezonde gewoontes en middelmatig intensieve beweging. Dit bevordert namelijk de effectiviteit van deze middeltjes en houdt de prostaat gezond!
Negen natuurlijk middeltjes tegen prostaatproblemen
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Laatste update: 28 januari, 2021

Mannen die zich zorgen maken over de gezondheid van hun prostaat moeten weten dat er voedingsstoffen en geneeskrachtige planten zijn die de meestvoorkomende prostaatproblemen kunnen voorkomen. Deze negen natuurlijke middeltjes tegen prostaatproblemen kunnen de kans verkleinen op bijvoorbeeld:

Zelfs als je geen last hebt van deze problemen, is het alsnog goed om hier wat aandacht aan te besteden. Vooral als je tussen de dertig en veertig jaar oud bent, is het goed om wat preventiemaatregelen tegen prostaatproblemen te nemen.

In dit artikel lees je over negen natuurlijk middeltjes tegen prostaatproblemen. Voorbeelden van deze middeltjes zijn:

Deze middeltjes kunnen heel goed helpen als je je lichaam op iedere leeftijd gezond wil houden.

Prostaat en prostaatproblemen

De prostaat is de klier die medeverantwoordelijk is voor de aanmaak van sperma. Het is daarom ook deel van het mannelijke voortplantingssysteem. De klier bevindt zich om het kanaal dat verantwoordelijk is voor het afvoeren van urine uit de blaas.

Hoewel de prostaat ongeveer even groot is als een walnoot, groeit het naarmate mannen ouder worden. Dit kan leiden tot bepaalde gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om de meestvoorkomende problemen op een natuurlijke manier proberen te voorkomen. Deze problemen zijn:

 • Prostatitis. Dit is een ontsteking in de prostaat. Het wordt meestal veroorzaakt door bacteriën.
 • Goedaardige prostaathyperplasie. Dit is is een vergrote prostaat, een veelvoorkomend probleem bij mannen boven de vijftig. Het veroorzaakt problemen bij het plassen of een constant gevoel dat je moet plassen. Dit gebeurt dan vooral ‘s nachts.
 • Prostaatkanker. Dit veroorzaakt onder andere pijn en maakt het plassen moeilijker.

Negen natuurlijke middeltjes tegen prostaatproblemen

1. Pompoenzaadjes

pompoenzaadjes

Pompoenzaadjes zijn één van de populairste natuurlijk middeltjes tegen prostaatproblemen. Dit komt vooral doordat ze rijk zijn aan zinkDit mineraal is zeer gezond voor de prostaat. Het wordt vooral aangeraden als een natuurlijk product om goedaardige prostaathyperplasie te voorkomen en behandelen.

2. Peterselie, citroen en wortel

Peterselie, citroen en wortelsap zijn uitstekende natuurlijke middeltjes om:

 • de urine-aanmaak te verhogen.
 • gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.
 • normale functies van de blaas te verbeteren.

De effecten van deze middeltjes zijn dus erg goed voor de prostaat en kunnen klachten die ontstaan doordat de prostaat gaat groeien verminderen. Je kunt deze sap het beste op lege maag drinken. 

3. Cayennepeper

cayennepeper

De capsaïcine in cayennepeper kan helpen bij het voorkomen van prostaatproblemen. Bedenk je echter wel goed dat het belangrijk is om de inname van deze peper langzaam op te bouwen. Anders zou cayennepeper namelijk voor spijsverteringsproblemen kunnen zorgen. 

Als je doorkrijgt hoe goed je lichaam reageert op cayennepeper, kun je besluiten om meer van de peper aan je dieet toe te voegen.

4. Zaagpalm

Zaagpalm wordt ook wel sabal genoemd. Het is een uitstekend middeltje om de prostaat gezond te houden. Je kunt het gebruiken om prostatitis te behandelen als de prostaat zich in de eerste fase van de vergroting bevindt.

Je kunt het daarnaast ook gebruiken om andere klachten door prostaatproblemen te behandelen en voorkomen. Zaagpalm is ook een populaire manier om testosteron gerelateerde mannelijke kaalheid te behandelen.

5. Brandnetel

brandnetel is een van de natuurlijk middeltjes tegen prostaatproblemen

Naast de zuiverende eigenschappen van de plant, kan brandnetel ook helpen om de grootte van de prostaat onder controle houden. Het kan er daarnaast ook voor zorgen dat je urinewegen gezond blijven.

Je kunt de plant innemen als:

 • supplement
 • thee
 • soep

Onthoud wel goed dat je voorzichtig moet zijn als je de plant bereid. Brandnetel kan namelijk voor vervelende huiduitslag zorgen. 

6. Tomaten

Het eten van lycopeen wordt vaak verbonden aan een verkleinde kans op prostaatkanker. Lycopeen is een antioxidant die je kunt vinden in rood fruit en rode groente. Tomaten bevatten dan ook veel lycopeen, vooral als je het als concentraat binnenkrijgt. Maak er bijvoorbeeld een saus van of droog ze.

Als je lycopeen als een supplement wilt innemen, kun je thuis een tomatensaus bereiden en hier iedere dag een beetje van eten. Je kunt deze saus zelfs gebruiken voor je eigen recepten.

7. Pygeum

pygeum

Ook pygeum is één van de negen natuurlijke middeltjes tegen prostaatproblemen. Het helpt niet alleen bij het voorkomen van vergroting van de prostaat, maar ook bij het behandelen van kaalheid als gevolg van prostaatproblemen. Om deze reden wordt pygeum in supplementen vaak gecombineerd met zaagpalm.

8. Bijenstuifmeel

Als je prostatitis wilt voorkomen of behandelen, kun je bijenstuifmeel gebruiken als je voor het eerst symptomen begint op te merken. Dit middeltje heeft veel antibiotische en herstellende eigenschappen.

Je kunt het daarom ook gebruiken tegen verschillende andere ernstige problemen. Eén theelepel bijenstuifmeel per dag is al genoeg om je te helpen.

9. Lopen

lopen is een van de natuurlijk middeltjes tegen prostaatproblemen

Hoewel je een wandeling niet kunt vergelijken met natuurlijke middeltjes tegen prostaatproblemen, is het een uitstekende manier om je prostaat gezond te houden. Het is daarom belangrijk om iedere dag minstens een half uur lang te wandelen. Dit zal goed zijn voor je algehele gezondheid!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Espinosa, G. (2013, January). Nutrition and benign prostatic hyperplasia. Current Opinion in Urology. https://doi.org/10.1097/MOU.0b013e32835abd05
 • Vahlensieck, W., Theurer, C., Pfitzer, E., Patz, B., Banik, N., & Engelmann, U. (2015). Effects of pumpkin seed in men with lower urinary tract symptoms due to benign prostatic hyperplasia in the one-year, randomized, placebo-controlled GRANU study. Urologia Internationalis94(3), 286–295. https://doi.org/10.1159/000362903
 • Olamide, A. (2011). Effects of Methanolic Extract of Citrullus lanatus Seed on Experimentally Induced Prostatic Hyperplasia. European Journal of Medicinal Plants1(4), 171–179. https://doi.org/10.9734/ejmp/2011/588
 • Zu, K., Mucci, L., Rosner, B. A., Clinton, S. K., Loda, M., Stampfer, M. J., & Giovannucci, E. (2014). Dietary lycopene, angiogenesis, and prostate cancer: A prospective study in the prostate-specific antigen era. Journal of the National Cancer Institute106(2). https://doi.org/10.1093/jnci/djt430

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.