Is er een verband tussen drugs en erectiestoornissen?

Erectiestoornissen zijn een probleem dat vele mensen treft. Is er een verband tussen een erectiestoornis en drugs? Ontdek het antwoord in dit artikel!
Is er een verband tussen drugs en erectiestoornissen?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Verschillende stoornissen kunnen de seksuele prestatie beïnvloeden en het genot bij seks belemmeren. Erectiestoornissen bijvoorbeeld. We weten echter dat ook vele andere factoren het lichaam kunnen beïnvloeden. Je kan je dus afvragen of er een verband bestaat tussen drugs en erectiestoornissen.

Mannen raadplegen hun arts omdat ze niet in staat zijn tijdens de seks een volledige erectie te houden. Ze moeten dan een lichamelijk en psychologisch onderzoek ondergaan. Dat is nodig om uit te sluiten dat een periode van stress of angstgevoelens hun erectiestoornis veroorzaakt.

Na al de nodige tests kan de specialist de diagnose stellen of de patiënt al of niet aan een erectiestoornis lijdt. Is dit inderdaad het geval, dan zullen ze de stoornis klasseren volgens zijn oorzaak. Dat kan onder andere zenuwgebonden, endocrien, vasculair of onder invloed van drugs zijn.

De negatieve effecten van drugs

De negatieve effecten van drugs

Misschien denk je nu alleen maar aan “harddrugs.” Alcohol en tabak kunnen je seksuele gezondheid echter ook aantasten. In dit verband zijn er ook nog andere “drugs” die mensen vaak niet als drugs beschouwen maar die ook de seksuele prestaties aantasten.

Alcohol en tabak zijn bijvoorbeeld drugs die je gezondheid op een negatieve manier aantasten. Bovendien is er ook een verband tussen bepaalde medicijnen en erectiestoornissen. We geven enkele voorbeelden:

  • Antidepressiva
  • Hormonale medicijnen
  • Hartmedicatie

Drugs en erectiestoornissen

Hieronder leggen we het verband uit tussen drugs en erectiestoornissen op basis van de resultaten uit het Spaanse artikel “Drugs en Seksualiteit: Grote Vijanden.” We zullen ook de gewone drugs vermelden die de seksuele prestatie op een negatieve manier kunnen beïnvloeden:

  • Kalmeringsmiddelen: De meest gebruikte medicijnen angstgevoelens of stress te behandelen zijn benzodiazepines zoals diazepam. Ze kunnen de opwinding verminderen of een orgasme verhinderen. Dat kan vooral gebeuren wanneer iemand hoge doses inneemt.
  • Synthetische hormonen: Deze medicijnen moeten altijd en alleen maar onder medisch toezicht toegediend worden. In het andere geval zullen ze namelijk de erectie beïnvloeden.
  • Antidepressiva: In lage dosis kunnen ze de seksuele prestatie verbeteren van iemand die aan een depressie lijdt. In vele gevallen zijn echter hogere doses vereist. Die kunnen de seksualiteit aantasten. Eventueel kunnen ze ook tot een gedaalde opwinding en erectiestoornissen leiden.

Drugs en seks

Drugs en seks

De eerste maatregel om gezondheidsproblemen te verminderen is giftige gewoonten vermijden. Dat geldt vooral in het geval van de seksualiteit.

We hebben vele andere drugs nog niet vermeld die de seksuele prestatie kunnen aantasten. Waarschijnlijk herinner je je een film waarin een koppel na de seks een sigaret opsteekt. Dit lijkt misschien onschadelijk. Toch kan het tot erectiestoornissen leiden.

  • Tabak: Bij jonge mensen kan tabak de erectie tijdens de seksuele daad  beïnvloeden. Ophouden met deze gewoonte kan tot verbetering leiden.
  • Heroïne: Deze “harddrug” onderdrukt het centrale zenuwstelsel. Het veroorzaakt daarom een verlies van libido. Een verslaving aan heroïne kan leiden tot een volledig gebrek aan interesse in seks.
  • Marihuana: Buitensporig gebruik van deze drug kan tot een gebrek aan interesse in seks leiden, net als in het vorige geval. De effecten van marihuana verhinderen je om activiteiten uit te voeren die concentratie en coördinatie vereisen. Dit is dan ook de reden waarom ze de seksuele prestatie kunnen aantasten.
  • Steroïden: Een langdurig gebruik van steroïden zal na verloop van tijd de omvang van de prostaat vergroten. Het gevolg is dat de teelballen juist in omvang verminderen. Dit kan erectiestoornissen veroorzaken.

Tot slot

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de soorten drugs die erectiestoornissen kunnen veroorzaken. Al deze drugs kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Bovendien kunnen ze je verhinderen om ten volle van je seksualiteit te genieten.

Neem dus gezonde gewoonten aan. Ga indien nodig in therapie en zorg voor je geestelijke gezondheid. Dat is nodig om deze drugs volledig uit de weg te gaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cabello Santamaría, Francisco. (2010). Aspectos psicosociales del manejo de la disfunción eréctil: Hábitos tóxicos y estilo de vida. La pareja en la disfunción eréctil. Psicoterapia y terapia de pareja. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 693-702. Recuperado en 16 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142010000800016&lng=es&tlng=es.
  • Prieto Castro, Rafael, Campos Hernández, Pablo, Robles Casilda, Rafael, Ruíz García, Jesús, & Requena Tapia, María José. (2010). Epidemiología de la disfunción eréctil: Factores de riesgo. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 637-639. Recuperado en 16 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142010000800010&lng=es&tlng=es.
  • Santibáñez, Claudio, Anchique, Claudia, Herdy, Artur, Zeballos, Cecilia, González, Graciela, Fernández, Rosalía, Araya, Ma. Virginia, & Soto, Paula. (2016). Prevalencia de disfunción eréctil y factores asociados en pacientes con indicación de rehabilitación cardíaca. Revista chilena de cardiología35(3), 216-221. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-85602016000300002

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.