Vijf gewoonten om urineverlies te behandelen

Dieetveranderingen en een aantal oefeningen kunnen helpen bij urineverlies. Hoewel het noodzakelijk is om van andere behandelingen gebruik te maken, kunnen deze eenvoudige gewoonten om urineverlies te behandelen nuttig zijn. Ontdek ze hier!
Vijf gewoonten om urineverlies te behandelen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Urineverlies is een aandoening die wordt gekenmerkt door het verlies van controle over de blaas. Het kan mild zijn, gekenmerkt door kleine beetjes urineverlies of ernstig, wanneer de blaas volledig leegloopt. Weet je welke gewoonten kunnen helpen om urineverlies te behandelen?

Hoewel de behandeling kan variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak, kunnen sommige basisgewoonten helpen om dit probleem te beheersen. In dit artikel delen we er vijf waar je kennis van moet nemen.

Vijf gewoonten om urineverlies te behandelen

Verlies van controle over de blaas kan door veel gezondheidsproblemen veroorzaakt worden. Urineverlies is op zichzelf geen ziekte, maar een symptoom. Urineverlies is plotseling en kan optreden terwijl je hoest, niest of jezelf inspant.

Sommige patiënten ontwikkelen zelfs een ernstige vorm waardoor ze bij een sterke aandrang om te plassen niet in staat zijn om op tijd het toilet te bereiken. Ongeacht de oorzaak of ernst, iedereen kan proberen enkele eenvoudige gewoonten toe te passen om urineverlies te behandelen. Ontdek ze hieronder!

1. Verander voedingsgewoonten

Bakje met hete pepers

Het consumeren van bepaald gekruid of suikerhoudend voedsel leidt tot meer urineren. Een sleutel tot de behandeling van urineverlies is het verbeteren van je dieet. Hoewel velen dit belangrijke aspect negeren, kunnen sommige irriterende voedingsmiddelen deze aandoening negatief beïnvloeden.

Daarom moet je stoppen of minderen met het eten van pittig, zuur en suikerrijk voedsel. Het is ook verstandig om koffie en andere bronnen van cafeïne te vermijden.

2. Train je blaas om urineverlies te behandelen

Het trainen van de blaas omvat eenvoudige technieken om de spieren te versterken die bij het plassen een rol spelen. Het doel is om bepaalde tijden voor het legen van de blaas te gebruiken. De eerste techniek is dus om vaste tijden in te stellen om naar het toilet te gaan.

In het ideale geval moet je de drang om te plassen zoveel mogelijk tegenhouden, totdat je lichaam gewend raakt aan het legen van de blaas op schema. Natuurlijk is het belangrijk om dit geleidelijk te doen.

  • Begin door elk uur te gaan.
  • Daarna om de twee uur.
  • Ga zo door totdat je vier uur kunt doorbrengen zonder naar het toilet te gaan.

Een andere eenvoudige techniek helpt het vermogen om urine tegen te houden te versterken. Het bestaat uit het niet onmiddellijk naar het toilet gaan na het voelen van een dringende behoefte om te plassen.

  • Begin met het vijf minuten uit te stellen.
  • Daarna 10 minuten, enzovoort.
  • Ga hiermee door totdat je meer controle over je blaas voelt.

3. Bekkenbodemoefeningen om urineverlies te behandelen

Vrouw doet een oefening om urineverlies te behandelen

Bekkenbodemoefeningen zijn de beste aanvulling om urineverlies te behandelen. In feite zijn ze meestal de eerste behandelingskeuze wanneer iemand aan milde urineverlies lijdt.

De bekendste worden Kegel-oefeningen genoemd, die je elke dag thuis kunt doen. Kegel-oefeningen staan bekend om hun effecten op urineverlies, omdat ze de bekkenbodem versterken.

Wat je moet doen

  • Om te beginnen, span en ontspan je bekkenbodemspieren gedurende 5 tot 10 seconden.
  • Rust dan even lang. De bekkenbodemspieren zijn dezelfde die je gebruikt om de urinestroom halverwege te stoppen. Als je niet zeker weet hoe je dit moet doen, probeer dan eens de urinestroom te stoppen als je op het toilet zit.
  • Andere oefeningen zoals De brug of Heuplifts kunnen ook helpen. Je moet je echter concentreren op het samentrekken van de juiste spieren.

4. Vermijd tabaksgebruik

Gebruik van tabak kan de zenuwfunctie van de blaas aantasten. Vanwege het hoge gehalte aan giftige componenten kan roken de bekkenbodemspieren verzwakken. In het bijzonder kan nicotine overmatige samentrekkingen in de blaas veroorzaken, wat resulteert in een plotselinge verhoogde behoefte om te urineren.

Aan de andere kant moet je ook onthouden dat roken tot chronische hoest kan leiden, die urineverlies ook beïnvloedt. Wanneer je hoest, dan neemt de druk op de bekkenbodem toe, waardoor de blaas en plasbuis zakken.

5. Vermijd alcoholische dranken om urineverlies te behandelen

Een vrouw die een biertje weigert

Overmatig alcoholgebruik is gerelateerd aan de verzwakking en irritatie van de blaas, urineleider en nierwanden. Je moet alcoholische dranken daarom vermijden als je je urineverlies wilt behandelen.

Alcohol stimuleert de blaas en vermindert het vermogen om urine tegen te houden. Aangezien het bovendien voor uitdroging kan zorgen, verhoogt het bovendien het risico op urineweginfecties. Is er iets aan te doen? Vermijd het helemaal als je aan symptomen van incontinentie lijdt! Drink in plaats daarvan meer water.

Tot slot is het belangrijk om een arts te raadplegen als je aan de symptomen van deze aandoening lijdt. Hoe eerder je wordt gediagnosticeerd en behandeld, hoe beter je prognose zal zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.