Hoe weet je of je verslaafd bent aan alcoholische dranken?

Te veel alcoholische dranken drinken kan een gevaarlijk probleem voor de gezondheid worden.
Hoe weet je of je verslaafd bent aan alcoholische dranken?

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Alcoholische dranken zijn al eeuwenlang populair. Verslaving aan alcoholische dranken is dus uiteraard niet zo uitzonderlijk.

De manier waarop deze dranken gecommercialiseerd zijn, heeft de verkoop aanzienlijk laten stijgen. Natuurlijk is ook het aantal mensen die er misbruik van maken ook gestegen. Op deze manier wordt alcohol iets negatief.

Wat zijn alcoholische dranken

Wat zijn alcoholische dranken?

Een alcoholische drank is een vloeistof die samengesteld is met een toevoeging van ethanol (ethylalcohol).

Er zijn twee verschillende soorten alcoholische dranken. Het onderscheid is gebaseerd op hoe ze bewerkt zijn:

  • Alcoholische fermentatie. Dit is één van de bekendste processen in de vervaardiging van alcoholische dranken. Fermentatie treedt op wanneer er geen zuurstof aanwezig is. De koolhydraten worden dan door een micro-organisme verwerkt. Dit is hoe men bier, wijn en champagne maakt.
  • Alcoholische distillatie. Distillatie is een proces waarbij men de alcohol en het water van een vooraf gegiste vloeistof scheidt. Door middel van deze techniek maakt men dranken zoals whisky, tequila, rum.

Alcoholische dranken zijn bedoeld om bij maaltijden of bij feestelijkheden te gebruiken. Ze dienen ook om de smaak van bepaalde voedingsmiddelen te versterken. Dit is bijvoorbeeld het geval met witte wijn en zeevruchten.

Meestal hebben ze een aangename smaak. Bovendien hebben deze dranken gevolgen voor je lichaam. De positieve effecten treden op wanneer je ze met mate drinkt.

  • een ontspannen gevoel en een zekere mate van angstreductie.
  • de ademhaling en polsslag versnellen en de bloedvaten in de huid verwijden zich. Dit is te zien aan een rood gezicht.

Lekker en gevaarlijk

Alcohol is lekker maar gevaarlijk

Alcoholische dranken kunnen dus leuk zijn op een speciale avond of bij één of andere sociale bijeenkomst. Toch zijn ze niet noodzakelijk.

De media hebben echter door middel van reclame een vals idee van deze dranken gecreëerd. Ze geven je de indruk dat ze je helpen om plezier te maken en te ontspannen. Dit heeft ervoor gezorgd dat sommige mensen ze niet langer met mate maar te veel drinken.

Mensen vergeten met andere woorden om zonder de hulp van dit bestanddeel plezier te maken, zich goed te voelen en gelukkig te zijn.

Alcoholische dranken kunnen een gemakkelijke manier worden om te ontsnappen. Mensen die eigenlijk met geen echte oplossingen op de proppen komen, nemen er dan hun toevlucht toe.

Ze smaken dan misschien wel goed. Wanneer je ze echter op een verkeerde manier gebruikt, dan kan dit tot een verslaving aan alcoholische dranken leiden. Dat vormt een heel ernstig probleem voor je gezondheid.

Lees dus zeker verder en ontdek meer informatie over verslaafd zijn aan alcoholische dranken.

Hoe herken je een verslaving aan alcoholische dranken?

Snel drinken

Te snel drinken is één van de aanwijzingen van een mogelijke verslaving. Dit is een gevolg van het feit dat de persoon een sterk verlangen vertoont om het gevoel van controle kwijt te raken.

Dit kan zich ook ontwikkelen via de spelletjes die te maken hebben met dit soort dranken. Het doel bij deze spelletjes is meestal dat je de snelste persoon moet zijn in het drinken van de meeste alcohol.

Sociale kringen

In sommige kringen is alcohol een gewoonte

Ook sociale kringen zijn een waardevolle aanwijzing wanneer het tijd is om te oordelen of er sprake is van een mogelijke verslaving. Soms verkiest iemand vriendschappen die hem of haar het gevoel geven dat ze buitensporig moeten drinken.

Dan is het mogelijk dat ze een verslaving aan alcoholische dranken ontwikkelen. Een persoon die in dit probleem verzeild is, voelt zich dan geneigd om te drinken omwille van vrienden met problemen.

Bovendien is ook het verloren gaan van vriendschappen een duidelijke aanwijzing.

De mensen om hen heen drinken bijvoorbeeld niet in dezelfde hoeveelheid. Dat komt het vaak voor dat de afstand tussen hen groter wordt. Verslaafden wenden zich meestal af van anderen.

Keuze en excuses

Wanneer iemand regelmatig alcohol drinkt, dan kan dit wijzen op een verslaving.

Bovendien zal deze persoon excuses verzinnen (en proberen zichzelf tegenover anderen te rechtvaardigen) wanneer iemand hen vraagt waarom ze zoveel drinken.

Vele mensen met een verslaving aan alcoholische dranken, zullen vele soorten alcohol drinken. Meestal hebben ze toch hun voorkeur. Je zou dus eigenlijk kunnen zeggen dat ze hun voorkeur verdedigen.

Ongeduld

Snel drinken kan een teken van verslaving zijn

Soms merk je dat iemand als gevolg van het drinken ongeduldig is. Ook dit kan wijzen op een verslaving. Ze nemen dan bijvoorbeeld hun toevlucht tot drinken. Wanneer ze op een feestje arriveren, beginnen ze onmiddellijk met drinken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.