Helpt sekstherapie om erectieproblemen aan te pakken?

Erectieproblemen kunnen het gevoel van eigenwaarde en de kwaliteit van de relatie van een paar beïnvloeden. In deze gevallen biedt sekstherapie goede resultaten. Ontdek waaruit het bestaat.
Helpt sekstherapie om erectieproblemen aan te pakken?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vandaag gaan we bekijken of sekstherapie helpt om erectieproblemen aan te pakken. Erectieproblemen zijn een van de meestvoorkomende seksuele stoornissen bij mannen en ook een van de problemen die de meeste problemen in de relatie en persoonlijk veroorzaken. Het is niet ongebruikelijk dat dergelijke problemen sporadisch of af en toe optreden.

Wanneer een man echter in de meeste van zijn seksuele ontmoetingen geen erectie kan krijgen of behouden, dan wordt hij met de diagnose erectiestoornis geconfronteerd. In deze gevallen is sekstherapie een van de meest effectieve interventies.

Erectiestoornissen (of impotentie) kunnen primair of secundair zijn, afhankelijk van het feit of er nooit een adequate erectie is verkregen of dat, nadat je aanvankelijk zonder problemen geslachtsgemeenschap hebt gehad, er zich problemen voordoen.

Het kan bovendien zowel een fysiologische als psychologische oorsprong hebben. In beide gevallen kan een psychotherapeutische benadering een grote hulp voor een koppel zijn.

Waaruit bestaat sekstherapie?

Stel kan geen seks hebben

Erectiestoornissen zijn een van de meestvoorkomende seksuele problemen bij mannen. Sekstherapie is een vorm van psychotherapie die zich richt op het identificeren van en ingrijpen in de verschillende problemen die zich in intieme relaties voordoen.

Het kan dus zowel mannen als vrouwen van elke leeftijd helpen om de kwaliteit van hun seks- en liefdesleven te verbeteren. Over het algemeen behandelt sekstherapie disfuncties die in een van de fasen van seksuele respons aanwezig zijn, waaronder verlangen, opwinding, plateau, orgasme en resolutie.

Het gaat daarnaast bij veel gelegenheden ook om het paar, waarbij de nadruk op de sociale en relationele aspecten wordt gelegd. Op deze manier biedt het een completere oplossing.

Hoe helpt het om erectieproblemen aan te pakken?

Erectieproblemen kunnen een organische oorzaak hebben (Spaanse link). Dat wil zeggen, ze kunnen het gevolg zijn van ziekten (zoals diabetes, hartaandoeningen of aandoeningen van het zenuwstelsel), medicatie of hormonale stoornissen.

In veel gevallen zijn het echter onjuiste overtuigingen en emoties, zoals angst en ongerustheid, die de disfunctie veroorzaken. Sekstherapie biedt de persoon in kwestie dus hulpmiddelen om de impact van deze variabelen te verminderen.

Zelfs in gevallen waarin er een fysiologische oorsprong is, is de psychologische benadering relevant om te leren met de moeilijkheden om te gaan en om het zelfrespect en de relatie van het paar te verbeteren. De beste keuze kan daarom zijn om interventie met medicijnen en sekstherapie te combineren.

Strategieën om met sekstherapie erectieproblemen aan te pakken

Sekstherapie kan verschillende strategieën omvatten om erectieproblemen aan te pakken. Een beoordeling van het individuele geval is echter noodzakelijk om de onderliggende factoren vast te stellen. Op deze manier kan de interventie meer gepersonaliseerd worden. Professionals gebruiken echter over het algemeen de volgende technieken.

Psycho-educatie

Psycho-educatie bestaat uit het geven van voorlichting aan zowel de patiënt als zijn partner over seksualiteit. De bedoeling is om hen een beter begrip van de menselijke seksuele reactie te geven en welke fysiologische en emotionele factoren mogelijk aan de disfunctie bijdragen.

Deze strategie helpt bovendien ook om mythes en valse overtuigingen over seksualiteit uit de wereld te helpen die tot schuld en schaamte kunnen leiden en hen ervan weerhouden om van gezonde relaties te genieten.

Cognitieve herstructurering

Rigide denkpatronen hebben een grote invloed op het onvermogen om een erectie te krijgen. Overtuigingen van de man die hierbij nadelig zijn, zijn gedachtes zoals de volgende:

  • Ik moet altijd en snel een erectie krijgen.
  • Mijn waarde als man en als partner hangt van mijn seksuele prestaties af.
  • Ik heb erectieproblemen gehad, dus ik zal ze altijd houden.”

Dit soort denken veroorzaakt een enorme angst die tot erectiestoornissen leidt. Cognitieve herstructurering richt zich daarom op het identificeren van deze gedachten en ze door meer flexibele en realistische te vervangen.

Zintuiglijke focus

Stel kijkt elkaar verliefd aan

Strelen en op de sensatie focussen is een van de therapieaanbevelingen voor erectiestoornissen. Veel mannen met erectiestoornissen hebben zogenaamde faalangst (Spaanse link). Deze term verwijst naar de psychologische druk die tijdens geslachtsgemeenschap wordt ervaren vanwege het verlangen om de partner tevreden te stellen.

De overmatige focus op het behagen van zijn partner zorgt ervoor dat de man de verbinding met zijn eigen emoties en lichamelijke gewaarwordingen verbreekt en daarom geniet hij niet van de gebeurtenis.

Zintuiglijke focus bestaat dus uit het voorschrijven van een reeks ontmoetingen aan het paar waarin geslachtsgemeenschap verboden is. Tijdens deze ontmoetingen moeten ze elkaar om beurten strelen en proberen verbinding met hun eigen gevoelens en die van hun partner te maken.

In eerste instantie sluit de therapie de geslachtsdelen van deze streelsessie uit. Het voegt het pas op een later tijdstip toe. Door de mogelijkheid tot geslachtsgemeenschap te elimineren, wordt in ieder geval de druk verminderd en kunnen beiden zich op genieten en voelen richten.

De effectiviteit van sekstherapie voor erectieproblemen

Er zijn andere strategieën, zoals systematische desensibilisatie en koppelbinding, die de interventie uitgebreider maken. Angstvermindering en geloofsmodificatie zijn in dit geval echter de pijlers van sekstherapie.

Over het algemeen zijn dit interventies op korte of middellange termijn die goede resultaten opleveren (Spaanse link). Na de therapie verbetert niet alleen de erectiestoornis. Het zelfrespect van de patiënt en de tevredenheid van beide partners neemt ook toe. Om dezelfde reden worden cognitieve gedragstechnieken het meest gebruikt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • del Pilar Ceballos, M., Villarraga, J. D. Á., Herrera, J. M. S., Uribe, J. F., & Mantilla, D. (2015). Guía de disfunción eréctil. Sociedad Colombiana de Urología. Revista Urología Colombiana24(3), 185-e2.
  • Pomerol Monseny, J. M. (2010). Disfunción eréctil de origen psicógeno. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 599-602.
  • Labrador, F. J., & Crespo, M. (2001). Tratamientos psicológicos eficaces para las disfunciones sexuales. Psicothema, 428-441.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.