Oorzaken en behandeling van bultjes op de penis

Knobbeltjes of bultjes op de penis zijn normaal en komen bij veel mannen voor. Ze zijn meestal te wijten aan veelvoorkomende oorzaken waarvoor geen behandeling nodig is. In het artikel van vandaag zullen we je vertellen wat de belangrijkste oorzaken zijn en hoe je ze kunt behandelen.
Oorzaken en behandeling van bultjes op de penis

Laatste update: 25 mei, 2020

Bultjes op de penis komen meestal voor tijdens de adolescentie en is heel gebruikelijk bij mannen die last hebben van acne op andere delen van het lichaam. Deze knobbels of bultjes kunnen echter later in het leven nog steeds voorkomen. Onderzoeken hebben bevestigd dat ongeveer acht op de tien mannen bultjes of knobbeltjes op de penis hebben of hebben gehad.

Wat veroorzaakt bultjes op de penis?

Allereerst moet je weten dat de penis een laagje dunne, glijdende huid heeft. Juist die dunheid en het vermogen om te bewegen maken het zo vatbaar. De bovenkant van deze huid eindigt wat de meesten van ons kennen als de voorhuid, het deel van de huid dat de eikel bedekt.

De eikel is een plek die vaak wordt aangetast door bultjes. Het bestaat uit twee delen: de top, waar het gaatje is om te urineren en te ejaculeren en een basis, die ook wel de ‘kroon’ van de eikel genoemd wordt.

De kroon heeft een groef eronder die meestal in contact staat met de voorhuid en de frenulum. De laatste is een kleine structuur die de huid van de penis verbindt met de eikel.

De eikel heeft klieren en papillen die met het blote oog zichtbaar zijn en die iedereen zou kunnen verwarren met bultjes als ze wat groter worden. Deze bultjes komen vrij veel voor, maar vormen geen gevaar voor de gezondheid.

We zullen hieronder de meestvoorkomende oorzaken van bultjes op de penis opsommen, zodat je weet over welke je je zorgen moet maken en over welke niet. We noemen de acht meestvoorkomende oorzaken.

1. Pukkeltjes en bultjes op de penis

Pukkeltjes zijn typische bultjes op de penis en ze lijken op acne in het gezicht. Ze hebben de neiging om te verschijnen aan de randen van de eikel en worden zichtbaar wanneer een man zijn voorhuid beweegt. Er is een bepaald type dat bekend staat als plekjes van Fordyce. Het zijn kleine pijnloze witte plekjes. Dit zijn slechts talgklieren en behandeling is niet nodig.

Bultjes op de penis kunnen een ongemakkelijk probleem zijn

2. Zweren op de penis

In tegenstelling tot de typische uitstekende puistjes, gaan zweren de huid in. Een zweer op de penis is sterk verbonden met genitale herpes. Ernstige pijn is een veelvoorkomend symptoom van deze SOA en het presenteert zich meestal met koorts.

Dit vereist onmiddellijke behandeling, dus raadpleeg je arts als je een zweertje ontdekt. Het is namelijk hoogstwaarschijnlijk een besmettelijke infectie.

3. Haarzakjes die eruit zien als bultjes op de penis

De haren van de testikels en aan de basis van de penis kunnen eruit zien als een bultje waar ze uit de huid komen. Het is normaal dat degene die ze heeft zich zorgen maakt en zich naar de spreekkamer van de dokter haast, omdat de bultjes vaak in grote aantallen voorkomen.

Haarzakjes zijn echter normale anatomische structuren, overal waar je haar op je lichaam hebt. Ze vereisen geen enkele behandeling en vormen geen gevaar voor de gezondheid. Integendeel, je hebt ze nodig.

4. Blaren

Blaren zijn zakjes met vocht op de huid. Ze verschijnen wanneer er tweedegraads brandwonden zijn of wanneer er een infectie is, wat hoogstwaarschijnlijk een seksueel overdraagbare aandoening is als ze op de penis verschijnen. Als je dit probleem dus ervaart moet je een arts raadplegen.

5. Scrotale cysten

Een cyste is een bult van aanzienlijke omvang die ook vloeistof van binnen omvat. Het binnenste is niet vast en het heeft ook niet de typische configuratie van een blaar. Over het algemeen bevat het een witte vloeistof die kan fluctueren totdat de bult barst en de vloeistof eruit lekt.

Ze komen niet vaak voor, maar sommige mannen kiezen ervoor om ze om esthetische redenen te verwijderen. Zoals je kunt zien vormen ze geen gezondheidsrisico en ze hebben geen behandeling nodig, tenzij ze groot genoeg worden om de werking van de penis of de testikels te wijzigen.

6. Wratten

Je kunt verwachten dat alle bruinachtige bultjes op de penis die vocht in het bovenste gedeelte vasthouden genitale wratten zijn, vooral als ze op een bloemkooltje lijken. Het is belangrijk dat je weet hoe je ze kunt herkennen, omdat ze vaak een vorm van infectie met het humaan papillomavirus zijn.

Wratten zijn indicatief voor SOA’s en je moet in dit geval zo snel mogelijk behandeld worden. Als het gaat om humaan papillovirus, kan een geïnfecteerde vrouw hier veel meer schade van ondervinden dan mannen. Dit komt omdat het virus een voorloper is van baarmoederhalskanker.

7. Lichen sclerosus

Lichen sclerosus op de penis is een weinig bekende ziekte die vaak moeilijk te diagnosticeren is. Het kan op de eikel, op de voorhuid of op de penis zelf verschijnen. Het manifesteert zich als een rij witte blaren. Het is een auto-immuunziekte, wat betekent dat het lichaam zelf zijn eigen structuren aanvalt.

Het is dus geen infectie en het verspreidt zich niet van persoon tot persoon. Ook verdwijnt lichen sclerosus bij jongeren meestal binnen een jaar, maar bij velen is het blijvend. Medische tussenkomst is vaak vereist.

Als de bultjes op de penis rood worden en een fluweelachtige textuur hebben, dan moet een arts ze onmiddellijk analyseren, omdat dit kan wijzen op peniskanker, ook peniscarcinoom genoemd.

8. Parelketting of pearly penile papules

Twintig procent van de mannen heeft dit soort bultjes op de penis. Ze manifesteren zich specifiek rond de eikel. Sommige studies identificeerden een hogere prevalentie van parelachtige papillen bij vier van de tien mannen onder de 25 jaar. In medische termen zijn deze papillen angiofibromen.

Dit is een mix van kleine bloedvaatjes en vezelig weefsel. Het is ook niet besmettelijk, vereist geen behandeling en vormt geen risico voor de gezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Enríquez-Merino J, Ramos-Garibay A, López-López AM. Tratamiento quirúrgico del liquen escleroso en genitales masculinos. Rev Cent Dermatol Pascua. 2019;28(1):25-29.
  • Brener KJ, Janeiro SMR, Aldrete VJ, et al. Carcinoma escamoso de pene: comunicación de un caso y revisión de la bibliografía. Bol Col Mex Urol. 2007;22(2):83-90.
  • Gibas A, Matuszewski M, Michajłowski I, Krajka K. Acne inversa of the scrotum and penis – aggressive urological treatment. Cent European J Urol. 2012;65(3):167–169.
  • Kumar P, Das A, Savant SS. Multiple Shiny Papules on the Shaft of the Penis. Indian J Dermatol. 2015;60(3):325.
  • Larrondo Muguercia, Rubén José, et al. “Lesiones en los genitales externos: Enfoque diagnóstico y conducta que debe seguir el Médico de la Familia.” Revista Cubana de Medicina General Integral 14.1 (1998): 5-14.
  • Peyrí Rey, E., and O. Arango Toro. “Liquen escleroso y atrófico del pene: lesión preneoplásica.” Actas Urológicas Españolas 27.2 (2003): 73-74.
  • Radhakrishnan S, Agarwal DC. Fordyce spots masquerading as penile warts. Med J Armed Forces India. 2016;72(4):384–385.
  • Rivera, Olivia Lugo, and Rosalía Cancela. “Patología cutánea del pene.” Revista del Centro Dermatológico Pascua 8.3 (1999): 133-142.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.