Alles wat je moet weten over HPV

Humaan papillomavirus (HPV) is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen die er zijn. Het is dus belangrijk om hierover geïnformeerd te worden.
Alles wat je moet weten over HPV
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

In het artikel van vandaag gaan we je alles vertellen wat je moet weten over HPV. Humaan papillomavirus (HPV) is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen.

Het maakt deel uit van de papilloma viridae-familie en kan op elk moment tijdens het seksueel actieve leven van iemand worden opgelopen. In de meeste gevallen is het echter onschadelijk en asymptomatisch.

HPV heeft twee hoofdkenmerken: het vermenigvuldigt zich alleen in de kernen van epitheliale en mucosale cellen van gelaagde epithelia, en het heeft een hoog carcinogeen potentieel. Voordat we echter verder gaan, moeten we een paar dingen ophelderen:

  • Ten eerste zullen de meeste mensen zich afvragen wat een ‘gelaagde epithelia’ eigenlijk zijn. Dit zijn epithelia gevormd door verschillende lagen (lagen) van cellen.
  • En betekent het feit dat het kankerverwekkend kan zijn dat HPV altijd kanker veroorzaakt? Het antwoord is ‘nee’. Niet alle soorten HPV veroorzaken kanker. In feite zijn de meeste infecties met dit virus namelijk volledig asymptomatisch.

Wat je moet weten over de soorten menselijke papillomavirussen

Het virus

Tot op heden zijn er meer dan honderd soorten humaan papillomavirussen ontdekt. De verschillende virussen in deze groep zijn ingedeeld in categorieën. Ze worden geclassificeerd op basis van hun potentieel om kanker te veroorzaken en de mate van risico die ze voor de mens vormen.

Hoe kun je het oplopen?

HPV komt zo vaak voor dat het grootste deel van de bevolking in de loop van hun leven besmet raakt. De wratten die het veroorzaakt, die op de vingers en handpalmen verschijnen, komen vaak voor bij kinderen en worden meestal geassocieerd met vochtige omgevingen zoals zwembaden, kleedkamers, enz.

Bijna alle seksueel actieve mensen hebben op enig moment in hun leven HPV opgelopen zonder het te beseffen. Anderzijds worden genitale en orofaryngeale infecties voornamelijk via geslachtsgemeenschap overgedragen. In feite wordt het humaan papillomavirus nu beschouwd als de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening.

Wat je moet weten over HPV en kanker

Het verband tussen HPV en kanker is zeer bekend, en met name de relatie met baarmoederhalskanker. Laten we dus nu eens kijken hoe het virus verantwoordelijk is voor het veroorzaken van kanker.

HPV bevat eiwitten die het proces waarmee cellen zich vermenigvuldigen, kunnen veranderen. Deze eiwitten worden E6 en E7 genoemd.

Het E7-eiwit bindt aan pRb, een tumoronderdrukkingsgen, en zorgt ervoor dat het niet meer werkt, waardoor de celcyclus wordt geactiveerd. Aan de andere kant inactiveert E6 een eiwit dat p53 wordt genoemd, wat voorkomt dat tumorcellen worden gedood. De gezamenlijke werking van beide virale eiwitten (E6 en E7) resulteert in ongecontroleerde celproliferatie.

Klinische presentaties van HPV

Plaatje waar HPV in het lichaam kan zitten

Huidinfecties

Wanneer het huidweefsel wordt geïnfecteerd door het humaan papillomavirus (HPV) veroorzaakt dit het ontstaan van wratten. Het gebied van het lichaam waarop ze verschijnen, is afhankelijk van het type menselijk papillomavirus waarom het om gaat.

Hoewel ze op elke leeftijd en bij iedereen kunnen voorkomen, komen ze vooral bij kinderen voor. Deze wratten hebben meestal een robuust, afgerond uiterlijk en groeien naar buiten, met een bolle vorm. Ze zijn grijsachtig of vuilwit van kleur en je ziet vaak zwarte stippen in het midden ervan. Deze kleine zwarte puntjes zijn eigenlijk het actieve virus.

Gewone wratten

Ze verschijnen voornamelijk op de vingers en handpalmen, hoewel ze ook op de ellebogen, knieën en dergelijke kunnen verschijnen. Wratten zijn meestal niet pijnlijk, maar ze zijn besmettelijk door direct contact met het getroffen gebied.

We moeten daarom speciale aandacht besteden aan kinderen die hun nagels of de huid er om heen bijten. Humaan papillomavirus 2 en 7 zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van wratten.

Plantaire wrat (kippenogen)

Plantaire wrat

Deze kleine wratten verschijnen op de voetzolen en zijn mogelijk in het zwembad, (openbare) douches en dergelijke op te lopen. Aangezien ze op de voetzolen verschijnen, die verantwoordelijk zijn voor het ondersteunen van het hele lichaamsgewicht, kunnen ze erg pijnlijk zijn. De daders achter dit type symptoom zijn menselijke papillomavirussen 1, 2, 4, 27 en 57.

Mozaïekwratten

Mozaïekwratten beginnen met een reeks samengeklonterde wratten, die over het algemeen oppervlakkiger en minder pijnlijk zijn. Ze verschijnen op de voetzolen als gevolg van een humane papillomavirus 3-infectie.

Epidermodisplasia Verruciforme

Dit is eigenlijk een soort genetische afwijking, waardoor het immuunsysteem van patiënten niet in staat is om HPV-infecties te kunnen beheersen of te bestrijden.

Het resultaat is het verschijnen van een groot aantal gekleurde laesies (macules) en laesies met een bolvormig uiterlijk (papels). Ze verschijnen dan meestal op de handpalmen en de vingers en zijn het resultaat van een menselijke papillomavirus 5 en 8-infectie.

Infecties van het niet-genitale slijmvlies

Hier is de besmetting in de meeste gevallen seksueel. Sommige experts over dit onderwerp zijn zelfs van mening dat de meest voorkomende wijze van overdracht specifiek via orale seks is.

Orale of faryngeale papilloma

Het humaan papillomavirus is ook verantwoordelijk voor het optreden van laesies in het slijmvlies van de mond en de keelholte. Het zijn ruwe laesies, met het uiterlijk van een blaar en een vieze kleur.

Er zijn bepaalde soorten virussen met een ‘hoog risico’. Deze veroorzaken waarschijnlijk het begin van kanker. Dit symptoom treedt dan voornamelijk op aan de achterkant van de tong, op de amandelen of aan de bovenkant van de keel.

Infecties van het genitale slijmvlies

Buikpijn door HPV

In sommige gevallen kan het HPV-virus ook genitale wratten veroorzaken. Deze beginnen dan met type 6 en 11. Hoewel ze erg vervelend kunnen zijn, zijn ze pijnloos en vormen ze geen risico om kanker te veroorzaken.

Het grootste probleem ligt in de risicovolle soorten van HPV: 16 en 18. Hoewel dit de twee soorten zijn die verband houden met kanker, zijn er in werkelijkheid maximaal een dozijn. Het type kanker dat het meest gerelateerd is aan HPV is baarmoederhalskanker. Het kan echter ook kanker in de vagina, vulva en penis veroorzaken.

Wat je moet weten over de diagnose van HPV

Er zijn verschillende mogelijkheden om de diagnose van HPV te stellen of uit te sluiten. De testen die hiervoor het meest gebruikt worden zijn:

  • Papanicolau-test: deze test helpt bij de diagnose van baarmoederhalskanker. Het is een vaginale cytologie die precancereuze cellen detecteert, via een laboratoriumanalyse van een monster.
  • Humane papillomavirus-test: deze maakt gebruik van moleculaire biologietechnieken om het DNA van het virus te detecteren. Deze test wordt gebruikt om te bepalen of iemand al dan niet is geïnfecteerd door een HPV-stam met een hoog risico.

Wat je moet weten over de preventie van HPV

Wat je moet weten over het vaccin van HPV
  • Vaccinatie: momenteel zijn de meeste HPV-vaccinatiecampagnes gericht op meisjes van 12 – 13 jaar oud. Het vaccin beschermt dan tegen de risicovolle stammen van het virus.
  • Barrière-methoden met anticonceptie.

Behandeling

Wat belangrijk is om te weten over HPV is dat er momenteel nog geen specifieke behandeling voor is. In 90% van de gevallen zal het immuunsysteem van het lichaam namelijk binnen twee jaar alle resterende sporen van het virus op natuurlijke wijze verwijderen.

Als je echter van de symptomen af wilt, dan is cryotherapie een van de betere behandelingen voor wratten. Het bestaat het uit het aanbrengen van vloeibare stikstof op de laesies. Als je eenmaal cryotherapie hebt ondergaan, is het een goed idee om de laesies met een pleister te bedekken of salicylzuur druppels erop aan te brengen totdat ze volledig verdwijnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.