Zes tekenen van baarmoederhalskanker waar je van op de hoogte moet zijn

Baarmoederhalskanker is vanwege het hoge sterftecijfer een van de meest gevreesde vormen van kanker. Volgens de American Cancer Society overlijden er jaarlijks ongeveer 4120 vrouwen als gevolg van deze ziekte. Deze cijfers lijken misschien ontzettend hoog, maar in werkelijkheid is het sterftecijfer in de afgelopen dertig jaar met wel vijftig procent gedaald.
Zes tekenen van baarmoederhalskanker waar je van op de hoogte moet zijn

Laatste update: 03 december, 2018

Specialisten richten zich voornamelijk op het ontwikkelen van diagnostische onderzoeken en op het vergaren van zo veel mogelijk kennis aangaande de oorzaken en tekenen van baarmoederhalskanker.

Dit zorgt ervoor dat vrouwen over meer middelen beschikken om hun eigen situatie in de gaten te houden, waardoor ze in het geval van veranderingen meteen een dokter zullen raadplegen.

Naarmate deze zelfonderzoeken publiekelijk worden gemaakt, kunnen de statistieken dus erg veranderen.

Hoewel deze vorm van kanker meestal pas in een vergevorderd stadium wordt opgespoord, is het nooit te vroeg om erachter te komen op welke tekenen je moet letten, zowel bij jezelf als bij vrienden of familieleden.

Informatie is macht, niet alleen om meer controle over je eigen leven te hebben, maar ook om deze informatie te gebruiken voor het leven van anderen.

De belangrijkste tekenen van baarmoederhalskanker

1. Wratten

Kankercel

Het Humaan papillomavirus (HPV) veroorzaakt doorgaans wratten, met name in het vaginale gebied. Dit virus kan in verband worden gebracht met de ontwikkeling van baarmoederhalskanker.

Hoewel dit virus er niet per se op hoeft te wijzen dat een vrouw deze vorm van kanker zal ontwikkelen, is de kans op baarmoederhalskanker wel veel groter als dit virus aanwezig is.

Aarzel dus nu je dit weet niet om je dokter te raadplegen voor een controle onderzoek als je een nieuwe wrat op je lichaam ontdekt.

2. Vreemde afscheiding

Een van de eerste gevolgen die deze ziekte veroorzaakt, is dat het de baarmoederhalswand aantast. Het gevolg hiervan is dat er allerlei afval via de vagina uit het lichaam wordt gedreven.

Een gezonde afscheiding ziet er bij elke vrouw anders uit en verschilt ook van geur. Deze afscheiding verandert ook aan de hand van de verschillende fasen van de menstruatiecyclus.

Over het algemeen weten vrouwen echter zelf wat voor afscheiding in hun geval normaal is.

Als je dus veranderingen merkt in je afscheiding, dan raden wij aan om even een deskundige te raadplegen. Vergeet niet dat dit voorval meestal een waarschuwingsteken is dat iets in je lichaam niet geheel naar behoren functioneert.

3. Ongewone pijn en bloedverlies

Pijn in de Buik

Zoals we eerder ook al aangaven, tast baarmoederhalskanker de baarmoederhalswand aan. Als deze ziekte zich erg agressief ontwikkelt, dan is het normaal om scherpe pijn rond de baarmoeder te ervaren.

Scheurtjes in de baarmoeder kunnen ook bloedverlies veroorzaken. Er hebben zich gevallen voorgedaan waarbij er sprake was van bloed in de blaas en rectum. Als gevolg kan dit bloed terechtkomen in de urine of andere ontlasting.

4. Bloedarmoede

Als gevolg van de tekenen die we zojuist besproken hebben, krijgen veel vrouwen in het geval van baarmoederhalskanker last van bloedarmoede.

Bloedarmoede gaat doorgaans gepaard met vermoeidheid en tachycardie, tekenen die zich zelfs voor kunnen doen als je je helemaal niet veel hebt ingespannen.

Als je bijvoorbeeld het gevoel hebt alsof je hart alleen al bij een beetje traplopen veel sneller gaat kloppen, dan is dit een teken dat je het ijzergehalte in je bloed even moet laten controleren.

5. Problemen met plassen komen ook vaak voor bij baarmoederhalskanker

Aandrang om te Plassen

Wanneer de blaarmoeder opzwelt, dan drukt hij tegen de omliggende organen aan, zoals de nieren en de blaas. Wanneer deze organen belemmerd worden, kan het dus moeilijk zijn om te urineren.

Deze belemmering veroorzaakt niet alleen pijn, maar zorgt er ook voor dat je nooit bevredigd bent na het plassen, aangezien je blaas nooit helemaal geleegd wordt. Als jij hier last van hebt, dan is dit een teken dat je een afspraak moet maken bij de dokter.

Vergeet niet dat het uitscheidingsstelsel heel belangrijk is voor je gezondheid. Wanneer afvalstoffen achterblijven in je lichaam, dan komen ze uiteindelijk in je bloed terecht en worden ze hierdoor verspreid door je hele lichaam.

6. Gewichtsverlies

Als je merkt dat je ineens begint af te vallen zonder je eetgewoontes of levensstijl te hebben veranderd, dan is het belangrijk om jezelf af te vragen wat hiervan de oorzaak kan zijn.

Natuurlijk willen we allemaal dun zijn, maar we vallen nooit zomaar een paar kilo af. Gewichtsverlies doet zich dus nooit spontaan voor.

Baarmoederhalskanker gaat meestal ook gepaard met een gebrek aan eetlust, nog een probleem waar we ons zorgen over zouden moeten maken.

Dit zijn de voornaamste tekenen van baarmoederhalskanker. Stel een afspraak bij de dokter of een onderzoek nooit uit omdat je bang bent voor het resultaat.

Veel van de bovenstaande tekenen kunnen net zo goed op minder erge aandoeningen wijzen, die desalniettemin ook behandeld moeten worden. Vrees dus niet meteen het ergste.

Wat het probleem ook is, in relatie tot onze gezondheid is tijd altijd onze grootste vriend. Hoe sneller we erachter komen wat er in ons lichaam gaande is, hoe sneller we er iets aan kunnen doen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.