Herpes genitalis: wat is het en hoe het te voorkomen

Herpes genitalis is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening. Vandaag vertellen we je een paar manieren om dit te voorkomen.
Herpes genitalis: wat is het en hoe het te voorkomen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Herpes genitalis is geen gewone seksueel overdraagbare aandoening. Het is namelijk een seksueel overdraagbare infectie van het herpesvirus. Kenmerkend is dat de besmetting totaal onopgemerkt kan blijven.

Het wordt meestal overgebracht via huid-op-huid contact, maar kan bijvoorbeeld ook plaatsvinden door het gebruik van besmette lippenbalsem. Besmetting is te voorkomen als je de juiste maatregelen neemt, met name tijdens je seksuele ontmoetingen.

Tegenwoordig is het een groot probleem voor de volksgezondheid. In dit artikel kom je meer te weten over herpes genitalis en enkele manieren om te voorkomen dat je deze infectie oploopt.

Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare infectie

Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare infectie

Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare infectie (SOI) die zich meestal manifesteert door middel van genitale zweren. Het kan ook gepaard gaan met pijn of jeuk.

Genitale herpes is zoals gezegd geen SOA (seksueel overdraagbare aandoening). Deze term is alleen correct wanneer een er daadwerkelijk een ziekte ontwikkelt. Dat wil zeggen dat de besmette persoon klachten krijgt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer het humaan papillomavirus verandert in baarmoederkanker.

Als je hier meer over wilt lezen, kan dat via deze Engelstalige link:
Seksueel overdraagbare aandoeningen: epidemiologie en controle

Het belangrijkste kenmerk van herpes genitalis is de aanwezigheid van een pijnlijke open zweer of een blaar. Hier kan ook vloeistof uitkomen. Dit soort infecties zijn echter meestal grotendeels asymptomatisch.

Dit betekent dat sommige mensen herpes hebben en het niet eens weten. Daarom nemen ze mogelijk geen passende maatregelen om hun seksuele partners tegen infecties te beschermen.

Besmette personen kunnen bijvoorbeeld denken dat het gewoon een wondje is, of een pijnlijke plek. Gebrek van bewustzijn van een besmetting met herpes genitalis zal vaak leiden tot verdere verspreiding van deze infectie.

De beste manier van handelen in deze gevallen is om naar de arts te gaan en je regelmatig te laten testen. Ze kunnen de aanwezigheid van een seksueel overdraagbare aandoening of infectie uitsluiten of juist bevestigen. 

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Leer de soorten en oorzaken van een vaginale infectie kennen

Er is geen geneesmiddel voor herpes genitalis

Herpes genitalis geneest niet. Dit is belangrijk om in gedachten te houden. Dit zou je motivatie moeten vergroten als het gaat om jezelf te beschermen tegen SOA’s en SOI’s.

Je kunt echter je symptomen en klachten wel onder controle houden. Dat gezegd hebbende moet je er wel rekening mee houden dat herpes genitalis op elk moment terug kan komen.

De reden waarom herpes niet te genezen is, komt omdat het een virus is. Dus geloof niet dat het goed met je gaat als de symptomen verdwijnen als gevolg van de juiste behandeling. Vermijd seksueel contact wanneer je zweren hebt of neem daarnaast altijd de juiste voorzorgsmaatregelen.

Vormen van preventie

Vormen van preventie

Condooms zijn altijd de beste vorm van bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en SOA’s en SOI’s. Pas altijd een reeks beschermende maatregelen toe om besmetting van herpes genitalis te voorkomen. Hier zijn er een paar aanbevelingen om in gedachten te houden:

  • Gebruik altijd een condoom tijdens vaginale, anale en orale penetratie.
  • Raak geen open wonden aan. Als het condoom een wond binnen het genitale gebied niet bedekt, vermijd dan seks met diegene. De kans om herpes genitalis op te lopen is erg groot in deze situatie.
  • Was je handen goed met zeep en doe dat vaak.
  • Als je al besmet bent, vraag dan je arts naar de mogelijkheid voor medicatie. Deze medicijnen kunnen helpen zweren te genezen en pijn te verminderen.

Aanbevelingen om herpes genitalis te vermijden

Condooms zijn een zeer effectieve methoden om jezelf te beschermen tegen SOA’s en SOI’s.  Daarom is het gebruik ervan essentieel, zelfs wanneer je ook andere voorbehoedsmiddelen gebruikt om ongewenste zwangerschappen te voorkomen.

Het is belangrijk dat je er altijd voor zorgt dat je condooms in de buurt hebt. Vooral als je wisselende seksuele contacten hebt is condooms gebruiken zeer belangrijk bij alle manieren om seks te hebben, inclusief orale en anale seks.

Bovendien moet je passende maatregelen nemen als je weet dat je herpes genitalis hebt. Informeer je seksuele partner(s) dat je een soa hebt. Doe dit voordat je seksueel contact hebt.

De meest effectieve manier om de infectie niet te verspreiden, is om seksueel contact tijdens een uitbraak te vermijden. Vergeet niet dat er geen geneesmiddel is voor infecties zoals herpes genitalis. Je houdt het virus bij je en je kunt dus op elk moment een uitbraak krijgen. Daarom is het heel belangrijk om jezelf te beschermen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hernández Cortina, Abdul. (2008). INFECCION POR HERPES SIMPLE GENITAL: REVISION GLOBAL. Revista Habanera de Ciencias Médicas7(4) Recuperado en 19 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2008000400019&lng=es&tlng=es.
  • Navarro, D., Navalpotro, D., & Fraile, O. (2005). Actualización en el diagnóstico del herpes genital.
  • Sánchez-Crespo Bolaños, José Ramón, & González Hernando, Carolina. (2010). Herpes Genital. Revista Clínica de Medicina de Familia3(2), 124-126. Recuperado en 19 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2010000200013&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.