Het effect van de morning-afterpil op je lichaam

Ondanks dat je deze pil in een aantal landen gewoon bij de drogist kunt kopen, moet je deze alleen gebruiken onder toezicht van een arts. Bovendien moet je hem nooit gebruiken als anticonceptiemethode.
Het effect van de morning-afterpil op je lichaam

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ben jij op de hoogte van de risico’s en effecten van de morning-afterpil? Onbeschermde seks brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. Niet alleen is er de mogelijkheid van seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s), maar je kunt ook ongewenst zwanger worden.

Hoewel het het beste is om een condoom te gebruiken om je tegen beide situaties te beschermen, is er een methode die de bevruchting kan voorkomen als je geen beschermende maatregelen hebt genomen of als deze onverhoopt niet hebben gewerkt.

We hebben het over de morning-afterpil. Dit soort anticonceptiemiddel is de laatste jaren steeds bekender geworden dankzij de doeltreffendheid ervan.

Waaruit bestaat het? Wat zijn de bijwerkingen? Veroorzaakt het een abortus? Omdat veel mensen deze antwoorden op deze vragen niet weten, willen we het hier uitleggen.

Wat is de morning-afterpil?

Een morningafter-pil in een strip

De morning-afterpil is een methode voor hormonale anticonceptie in geval van nood. De pil bestaat voornamelijk uit een synthetisch hormoon, levonorgestrel. Gemiddeld genomen varieert de doeltreffendheid van deze pil tussen 52% en 95%.

Gebruik dit middel echter in geen geval als een veel voorkomende methode van geboortebeperking, omdat het bijwerkingen in je lichaam kan veroorzaken. Eigenlijk is het het beste om deze pil maar één keer en maximaal twee keer te gebruiken.

We moeten ook vermelden dat, in tegenstelling tot andere voorbehoedsmiddelen, deze pil je niet beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Het voorkomt alleen zwangerschap als je onbeschermde seks hebt gehad of als het condoom kapot is gegaan.

Hoe werkt de morning-afterpil?

Noodanticonceptie werkt door de ovulatie of de daaropvolgende processen te veranderen. Om specifieker te zijn, zorgt het ervoor dat het baarmoederhalsslijm dikker wordt zodat het sperma de eicel niet kan bereiken.

Het werkt het beste wanneer je het binnen de eerste 24 uur na het seksueel contact inneemt. Hoewel het effectief kan zijn tot 72 uur na onbeschermde seks, wordt de effectiviteit na verloop van tijd wel minder.

Als je het binnen 12 tot 24 uur inneemt, voorkomt het een zwangerschap tot 95% van de tijd. Na 48 uur daalt de werkzaamheid tot 85%. Daarna, na 72 uur, daalt het tot 52%.

De pil is echter niet hetzelfde als een abortus. Het doet de volgende dingen:

  • het voorkomen van het vrijkomen van eicellen.
  • als de eicel al vrij is gekomen voorkomt het dat het sperma de eicel kan bevruchten.
  • als de sperma het eitje al is binnengedrongen voorkomt de pil dat het bevruchte ei zich in de baarmoederwand kan innestelen.

De effecten van deze pil

Vrouw met buikpijn op de bank

De morning-afterpil bevat een hormoon dat bekend staat als progesteron. Een vrouwenlichaam produceert hiervan van nature kleine hoeveelheden. De belangrijkste functie van het hormoon is het voorbereiden van de baarmoeder op een bevruchte eicel.

De morning-afterpil bevat echter een grotere hoeveelheid. Elke pil kan gelijk zijn aan 10 anticonceptiepillen in één keer. Daarom benadrukken we altijd dat het een noodmethode is. Veelvuldig gebruik ervan kan vervelende bijwerkingen veroorzaken.

Vrouwen kunnen de volgende problemen ervaren:

Daarnaast kan het gebruik ervan veranderingen in je menstruatiecyclus veroorzaken. Sommige vrouwen hebben zelfs last van spotting of vertragingen in hun menstruatie, terwijl andere vrouwen hevige bloedingen ervaren.

Bijwerkingen

Vrouw neemt de morning-afterpil in met een glas water

Vanwege de bijwerkingen moet je de morning-afterpil bij voorkeur alleen onder medisch toezicht gebruiken. Hoewel het in veel landen een vrij verkrijgbaar medicament is, is het ‘t beste om je huisarts te raadplegen voordat je hem inneemt.

Je moet zeker niet nemen als je allergisch bent voor levonorgestrel , het actieve ingrediënt, of een van de andere ingrediënten.

We raden je ook af om het in te nemen in de volgende gevallen:

  • medische voorgeschiedenis van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
  • medische voorgeschiedenis van eileiderontsteking.
  • ernstige leverproblemen.
  • ernstige migraines.
  • hart- en vaataandoeningen.
  • de ziekte van Crohn.
  • colitis ulcerosa.

Is de morning-afterpil hetzelfde als een abortus?

Als een vrouw al zwanger is en de morning-afterpil neemt, zal de zwangerschap doorgaan. Tot nu toe zijn er geen onderzoeken die aantonen dat noodanticonceptie zwangere vrouwen of hun foetus zal kwetsen.

Vanwege deze reden, ondanks de controverse die dit zou kunnen veroorzaken, wordt het niet beschouwd als een abortieve methode. Nu je echter de effecten van deze pil weet, moet het duidelijk zijn dat je hem alleen in geval van nood moet gebruiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Dirección General de Salud Pública. (2015). Guía de Métodos Anticonceptivos. Salud Sexual.
  • Bombí, I. (2010). Métodos Anticonceptivos. https://doi.org/10.1016/j.scriptamat.2012.05.010
  • Labrador, I. G., & Pieiga, E. M. (2001). Consideraciones sobre planificación familiar: Métodos anticonceptivos. Revista Cubana de Medicina General Integral.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.