Heb je last van retrograde ejaculatie?

Ben je niet in staat om te ejaculeren als je een orgasme hebt? Lees in dit artikel meer over retrograde ejaculatie en de mogelijke oorzaken en behandeling.
Heb je last van retrograde ejaculatie?

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 23 augustus, 2022

Af en toe zijn er mannen die een droog orgasme hebben. Met andere woorden, ze hebben weinig of geen zaadlozing. Dit noemt men retrograde ejaculatie. Dit gebeurt wanneer het sperma de blaas binnenkomt in plaats van op natuurlijke wijze uit de penis te gaan.

Wanneer mannen een orgasme bereiken, dan is het mogelijk dat de hoeveelheid sperma heel weinig is of dat er zelfs helemaal geen sperma is. Hoewel het niet schadelijk is voor hun gezondheid, is het een ernstig probleem als ze graag kinderen willen krijgen.

Als je last van dit probleem hebt, dan moet je een professional raadplegen, vooral als je een kindje wilt. Hieronder kun je wat informatie lezen over dit soort ejaculatie.

Wat gebeurt er tijdens de ejaculatie?

Mannelijke orgasmen vinden plaats via een buis genaamd de zaadleider, waarin de spermatozoa van de testikels naar de prostaat worden getransporteerd. In de prostaat wordt het sperma met andere vloeistoffen gemengd om sperma te produceren dat tijdens de ejaculatie wordt uitgestoten.

Terwijl het sperma van de prostaat naar de plasbuis in de penis stroomt, wordt de spier van de blaashals aangespannen. Deze spier bevindt zich bij de ingang van de blaas. Vervolgens sluit deze de doorgang om voortijdige ejaculatie in de blaas te voorkomen.

Retrograde ejaculatie treedt op wanneer de spier van de blaashals niet (voldoende) wordt gespannen. Deze spier verliest dan het vermogen om de doorgang van sperma in de blaas af te sluiten.

Banaan met yoghurt

Onder de symptomen van retrograde ejaculatie vind je onder andere:
 • Droge orgasmes: er komt heel weinig of geen sperma vrij.
 • Troebele urine na een orgasme: dit komt door de aanwezigheid van sperma.
 • Mannelijke onvruchtbaarheid: de vrouw kan niet zwanger worden, ondanks het feit dat het paar regelmatig seks heeft zonder een anticonceptiemethode te gebruiken.

Wat veroorzaakt retrograde ejaculatie?

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te maken dat niet alle droge orgasmen door retrograde ejaculatie worden veroorzaakt. Als je de oorzaak van het droge orgasme kent, dan zul je kunnen begrijpen wat de opties zijn die je hebt.

Droge orgasmen kunnen ook plaatsvinden als gevolg van:

 • Chirurgische verwijdering van de prostaat (prostatectomie).
 • Chirurgische verwijdering van de blaas (cystectomie).
 • Radiotherapie voor de behandeling van kanker in het bekkengebied.

Als je droge orgasmen hebt, dan moet je een afspraak met je arts maken. Jullie kunnen samen ontdekken wat het probleem is en wat de opties zijn.

Risicofactoren voor retrograde ejaculatie

De risicofactoren voor retrograde ejaculatie zijn zeer divers. Denk hierbij aan factoren zoals:

 • medicijngebruik voor problemen zoals een hoge bloeddruk onder controle te houden.
 • het hebben van diabetes of multiple sclerose.
 • prostaat- en blaasoperaties die je hebt ondergaan.
 • medicijngebruikt om een emotionele of psychische aandoening te behandelen.
 • rugletsel.

Wanneer moet je je arts raadplegen?

Man met retrograde ejaculatie
Retrograde ejaculatie heeft geen invloed op het vermogen van een man om een erectie te krijgen of van een orgasme te genieten. Het is niet schadelijk en vereist geen verdere behandeling. Het grootste probleem van deze aandoening ligt in het verlies van vruchtbaarheid.

Je moet echter een specialist raadplegen als je de volgende problemen ondervindt:

 • Als je een jaar of langer regelmatig seksueel actief bent zonder bescherming te gebruiken en een kind wilt en je partner niet zwanger wordt.
 • Als je medicijnen gebruikt die droge orgasmen veroorzaken. Je arts kan andere behandelingsopties overwegen waarmee je de normale ejaculatie kunt herstellen.

Alternatieve maatregelen voor retrograde ejaculatie

Wanneer een paar een kind wil en dit niet lukt, dan kan dit spanning veroorzaken. Meditatie en yoga zijn erg nuttig om stress te verminderen en kunnen helpen deze aandoening te verbeteren.

Mannen met retrograde ejaculatie kunnen hun partners ook zwanger maken met geassisteerde reproductietechnieken. Je hoeft alleen de meest geschikte optie voor jouw situatie te vinden.

Bovendien is het essentieel om ongezonde gewoonten te verminderen om risicofactoren te voorkomen. In het geval van mannen met diabetes is het van essentieel belang om de bloedsuikerspiegel goed onder controle te houden om deze aandoening te helpen voorkomen.

Hopelijk is al deze informatie nuttig geweest om erachter te komen wat er met je gebeurt en om je meer te laten weten over retrograde ejaculatie. Als dit bij jou het geval is neem dan contact op met je arts. Hij kan je helpen om dit probleem op te lossen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Castelo Elías-Calles, L., & Licea Puig, M. E. (2003). Disfunción sexual eréctil y diabetes mellitus: Aspectos etiopatogénicos. Revista Cubana de Endocrinología14(2), 0-0.
 • Juárez-Bengoa, A., Bagnarello-González, F., Rodríguez-Perdomo, D. F., Juárez-Bengoa, E. R. Y., & Rodríguez-Yee, E. (2011). Prevalencia de eyaculación retrógrada en esterilidad asociada con hipospermia. Ginecología y Obstetricia de México79(02), 61-66.
 • Quesada Vázquez, A. J. (2002). Trastornos del funcionamiento sexual en pacientes diabéticos. Revista Cubana de Medicina General Integral18(4), 257-259.
 • Serrano, R. T. (2012). Una visión actual de la infertilidad masculina. Revista Mexicana de Medicina de la Reproducción4(3), 103-109.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.