Hoge bloeddruk onder controle houden met yoga

Hoewel je medische behandelingen niet moet opgeven, kan yoga je helpen een hoge bloeddruk onder controle te houden. Het leert je namelijk om beter te ademen en problemen vanuit een ander perspectief te beoordelen.
Hoge bloeddruk onder controle houden met yoga

Laatste update: 28 januari, 2021

Yoga kan je niet alleen helpen om in vorm te blijven. Het kan ook helpen om je zenuwstelsel in balans te brengen en hoge bloeddruk, angst, depressie en stress onder controle te houden. In dit artikel geven we je een ander perspectief op yoga.

Yoga is een oude spirituele bewegingsvorm die meerdere voordelen kan bieden. Er is een reden waarom duizenden mensen het elke dag beoefenen in verschillende delen van de wereld.

Wanneer je opgroeit in een cultuur met zo’n hoog stressniveau, is het essentieel om een manier te vinden om het te beheersen met natuurlijke methoden. De bedoeling is om je lichaam in balans en harmonie te brengen.

Holistische yoga om hoge bloeddruk onder controle te houden

Yoga kan een gezonde en natuurlijke manier zijn om hypertensie of een hoge bloeddruk onder controle te houden. In die zin zien we yoga als een holistische discipline. Daarmee willen we zeggen dat het een directe relatie tussen de geest, emoties en het lichaam heeft.

Daarnaast kan het mogelijk ook zogenaamde psychosomatische ziekten behandelen. Een overmaat aan zorgen en gedachten zal meestal een negatieve invloed hebben op onze gezondheid en verhinderen dat we een hoge bloeddruk onder controle kunnen houden. Door middel van yoga kunnen we helpen om de geest tot rust te brengen.

Het is dus een manier om de geest te ontspannen. Het is noodzakelijk om onszelf niet te overweldigen met gedachten, vooral over negatieve situaties of dingen waar we geen controle over hebben. Dit komt omdat ze onze energie verbruiken en ons zwakker kunnen maken.

Ontdoe je van stress om een hoge bloeddruk onder controle te houden

Twee personen die mediteren

Eén van de factoren die de meeste invloed heeft op het ontstaan van een hoge bloeddruk is stress. Door een stressvolle levensstijl vol activiteiten en verantwoordelijkheden, krijgen we te maken met een hoge dosis van negatieve factoren zoals:

 • onzekerheid
 • druk
 • angst

In die zin is yoga ideaal om ons hectische bestaan te helpen vertragen en het wat rustiger aan te doen.

Yoga maakt gebruik van verschillende ontspanningstechnieken die ons kunnen helpen om ons zelfbewustzijn te vergroten. Door meditatie, door je te richten op het bewustzijn van je ademhaling, kan je je hypertensie mogelijk verlagen.

Yoga biedt oefeningen, houdingen en technieken om de geest even tot rust te laten komen, wat zich kan vertalen in verrassende resultaten voor onze gezondheid.

Hoge bloeddruk onder controle houden en beheersen met yoga

Yoga is de ideale aanvulling om zonder medicatie een hoge bloeddruk onder controle proberen te krijgen. In combinatie met een gezonde levensstijl met voldoende lichaamsbeweging en goede voeding kan het mogelijk geweldige resultaten opleveren. Als je nu (nog) geen hypertensie hebt, is dit mogelijk een geweldige manier om het te voorkomen.

Met doorzettingsvermogen kan je ongezonde gewoonten die schadelijk zijn voor je bloeddruk corrigeren. Over het algemeen helpt yoga je om je routines en zorgen vanuit een ander perspectief te bekijken. Elk probleem lijkt minder ernstig als je het vanuit een ontspannen standpunt beoordeelt.

Andere mogelijke voordelen van yoga

Vrouwen die yoga beoefenen

Daarnaast kan het uitvoeren van yoga nog vele andere mogelijke gezondheidsvoordelen met zich meebrengen:

 • Dankzij de oefeningen en houdingen (asana’s), kan je meer flexibiliteit in je spieren krijgen. Yoga werkt door het rekken van de spieren en bewegingen die een grotere flexibiliteit bevorderen.
 • Daarnaast kan yoga je houding helpen verbeteren en corrigeren en het houdt je jong en sportief.
 • Het kan ook de concentratie, humor, vitaliteit en fysieke kracht bevorderen. Het is zodoende een mogelijkheid om je stemming te verbeteren.
 • Bovendien kan je met de meest spirituele yoga, een introspectieve reis maken die je uitnodigt om jezelf diepgaand te leren kennen. Met dit bewustzijn van wie je werkelijk bent, kan je je plaats begrijpen en acceptatie en innerlijke rust vinden.
 • Ook zorgt yoga mogelijk voor emotionele stabiliteit, kan het je gevoel van eigenwaarde versterken en waarden zoals respect, empathie en sociaal bewustzijn bevorderen.
 • Bovendien kan het je helpen om meer respect voor je lichaam te ontwikkelen en te leren om er voor te zorgen door je zwakheden te kennen.

Ook aanbevolen:
De voordelen van yoga

Yoga geeft je onafhankelijkheid en vrijheid

Dankzij alle mogelijke therapeutische voordelen, nodigt yoga ons ook uit om elke vorm van verslaving los te laten en een zittende levensstijl om te keren. Daarnaast zijn elke tijd en plaats geschikt voor een paar momenten van ontspanning.

Op dezelfde manier vereist yoga:

 • oefening
 • inspanning
 • toewijding
 • geduld

Om deze reden dwingt het je om volhardend te zijn en geeft het je grote beloningen als je de technieken verbetert. Tot slot werkt deze discipline samen met een nieuwe mentale focus in je leven, die je geluk en welzijn kan brengen. Dus waar wacht je nog op? Probeer het eens!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Hagins, M., States, R., Selfe, T., & Innes, K. (2013). Effectiveness of yoga for hypertension: Systematic review and meta-analysis. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine2013.
 • Labiano, L., & Brusasca, C. (2002). Tratamientos psicológicos en la hipertensión arterial. Interdisciplinaria: Revista de Psicología y Ciencias Afines = Journal of Psychology and Related Sciences, (1), 85–97.
 • Posadzki, P., Cramer, H., Kuzdzal, A., Lee, M. S., & Ernst, E. (2014). Yoga for hypertension: A systematic review of randomized clinical trials. Complementary Therapies in Medicine. Churchill Livingstone.
 • Tyagi, A., & Cohen, M. (2014, March 1). Yoga and hypertension: A systematic review. Alternative Therapies in Health and Medicine. InnoVision Communications.
 • Wang, J., Xiong, X., & Liu, W. (2013). Yoga for Essential Hypertension: A Systematic Review. PLoS ONE8(10).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.