Passiebloem voor een gezonde bloeddruk

Passiebloem kan een heel effectief middel zijn om je bloeddruk onder controle te houden. Praat echter altijd eerst met een arts voordat je met een nieuwe behandeling begint!
Passiebloem voor een gezonde bloeddruk

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 23 augustus, 2022

Er zijn meer manieren dan medicatie slikken om je bloeddruk onder controle te krijgen. Je kunt namelijk ook kiezen voor een natuurlijke remedie met de juiste eigenschappen. Passiebloem bijvoorbeeld kan nuttig zijn voor een gezonde bloeddruk.

In dit artikel laten we je zien hoe je een infusie kunt maken van deze plant. Het smaakt heerlijk en het is ook nog eens goed voor je.

Wat is een passiebloem?

De Spaanse veroveraars hebben deze plant in de 16e eeuw ontdekt in Zuid-Amerika. Men denkt dat het oorspronkelijk uit Mexico komt. De Azteken en de Inca’s zouden het veelvuldig hebben gebruikt, vanwege hun geloof in het vermogen van de plant om verschillende soorten ziektes te genezen.

De passiebloem is een medicinale klimplant die zeer snel groeit. Hij kan maar liefst tussen de 6 en 9 meter hoog worden. Daarnaast hebben de bloemen:

  • een typische vorm namelijk langwerpig
  • een sterke geur
  • meestal een paarse kleur

De vruchten van de plant zijn eetbaar, en hebben een heerlijke smaak die zowel mensen als dieren aantrekt. Ze hebben een gele kleur en worden passievruchten genoemd. Met name in Noord- en Zuid-Amerika zijn ze erg populair. Daar worden ze veel verkocht en gegeten.

Gebruik passiebloem voor een gezonde bloeddruk

Veel mensen over de hele wereld hebben een te hoge bloeddruk (hypertensie). Dit kan leiden tot beroertes, hartaanvallen en andere hartproblemen. Alhoewel er vaak geen symptomen merkbaar zijn, is hypertensie vaak eenvoudig te behandelen met natuurlijke remedies, zoals passiebloem.

Passiebloem heeft veel gezondheidsvoordelen. Het kan onder anderen helpen tegen:

Daarnaast werkt de plant als een natuurlijk rustgevend middel en spierontspanner. Dankzij de flavonoïden en alkaloïden kan het bovendien helpen om de hartslag te verlagen en de bloeddruk onder controle te krijgen.

Passiebloem kun je innemen als een infusie, in pilvorm, of als een siroop. Wij laten je vandaag zien hoe je een infusie kunt maken.

Hoe maak je een infusie van passiebloem?

Thee van passiebloem

Een infusie van passiebloem is snel en eenvoudig te maken. Het enige dat je moet doen is de onderstaande simpele stappen volgen. Deze infusie van passiebloem helpt bij het bereiken van een gezonde bloeddruk: je zult het verschil gaan merken!

Ingrediënten

  • Een zakje passiebloemthee, of 15 gram gedroogde passiebloem
  • Een kopje water

Bereiding

Het is het makkelijkst om kant-en-klare theezakjes van passiebloem te kopen in de winkel. Het enige wat je verder nog moet doen, is een beetje water aan de kook brengen. Giet het water vervolgens in een kopje en doe daar een zakje passiebloemthee bij. Simpel, toch? Precies zoals je normaal gesproken een kopje thee zet!

Heb je in plaats van theezakjes een echte passiebloemplant gekocht, of heb je zo’n plant al in je tuin staan? Laat de geplukte plant dan allereerst twee dagen lang in de zon staan. Na die twee dagen doe je het volgende:

  • Kook wat water.
  • Doe daar vervolgens voor elk kopje thee dat je wilt zetten, één theelepel van de plant bij.
  • Laat het geheel daarna 10 minuten intrekken.
  • Ten slotte, giet de thee af, schenk een kopje in en geniet!

Een paar laatste aanbevelingen

Bloedvaten

Het beste aan deze remedie is dat het volkomen natuurlijk is: er is dus geen risico dat je afhankelijk wordt van pillen. Je hoeft enkel maar de plant te kopen, die in je tuin te planten en je eigen infusies te maken. Al snel genoeg zul je merken dat het helpt om je bloeddruk onder controle te houden. Je voelt je gauw een stuk beter.

Ten slotte echter nog een belangrijk punt. Alhoewel passiebloem een goed middel is voor een gezonde bloeddruk, het heeft helaas ook een paar negatieve kanten. Daarom mag je nooit meer dan één kopje van deze infusie per dag drinken! Bij een hoge inname kan het namelijk giftig zijn. Het is bovendien niet geschikt voor zwangere vrouwen of jonge kinderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.