Voedingsmiddelen voor zenuwachtige mensen

Over veel geneeskrachtige planten en kruiden is bekend dat ze goed zijn om de zenuwen te kalmeren, maar hoe zit het met voedsel en drankjes?
Voedingsmiddelen voor zenuwachtige mensen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Mensen die problemen hebben met het beheersen van hun emoties en hun zenuwen, kunnen baat hebben bij verschillende dingen om hun toestand op een efficiënte manier te verbeteren of aan te pakken. Zenuwachtige mensen hoeven echter heus niet altijd een intense behandeling te ondergaan. Soms kan het antwoord op hun probleem al gevonden worden in de dingen die ze eten.

Dus, wat zijn de beste voedingsmiddelen die zenuwachtige mensen kunnen eten?

In dit artikel raden we vooral natuurlijke producten aan die voordelen bieden voor het zenuwstelsel en de gevolgen van stress bestrijden. Wanneer je ze met elkaar combineert, zorgen ze voor een subtiele (maar krachtige) oplossing.

Je moet deze voedingsmiddelen opnemen in je dagelijkse dieet om angststoornissen, depressieve stoornissen of problemen met prikkelbaarheid te voorkomen en te helpen behandelen.

Bestaan er voedingsmiddelen die nuttig zijn voor zenuwachtige mensen?

Er zijn meerdere factoren die een persoon nerveus of zenuwachtig kunnen maken.

Velen geloven dat zenuwachtige mensen niet kunnen veranderen. Dit is echter niet helemaal waar. Om mentale balans en vrede te vinden, moeten we bepaalde gewoontes afleren en in plaats daarvan nieuwe, gunstigere gewoontes ontwikkelen.

Het consistent consumeren van B-vitamines en mineralen zoals mangaan en fosfaat, kan enorm behulpzaam zijn.

Daarnaast delen we hieronder een lijst van de meest aanbevolen en effectieve voedingsmiddelen en dranken voor zenuwachtige mensen.

Groenten

Groenten zijn goed voor zenuwachtige mensen

Groenten, met name de donkergroene soorten, bieden veel voordelen voor het zenuwstelsel. Groene groenten zijn rijk aan vitamines, mineralen en vezels.

Er zijn twee manieren om optimaal van groenten te profiteren. De eerste manier is de meest populaire: gemengde en gevarieerde salades. De tweede manier is om ze te verwerken in ontbijt-smoothies.

  • Sla en waterkers zijn geweldige opties.
  • Rucola bevat deze eigenschappen ook.
  • Spinazie is rijk aan vitamines en is goed voor het zenuwstelsel.

Haver

Haver is goed voor zenuwachtige mensen

Haver is een van de graansoorten die de meeste voedingsstoffen bevatten. Bovendien zit haver ook boordevol vezels en eiwitten.

Haver werkt op twee manieren in op het zenuwstelsel:

  • het herstelt het energieniveau 
  • bestrijdt angst en prikkelbaarheid

Biergist

Biergist is goed voor zenuwachtige mensen

Biergist is een van de beste voedingsmiddelen die je aan zenuwachtige mensen kunt aanbieden. Het bevat een aanzienlijke hoeveelheid B-vitamines. Bovendien is het daarnaast ook rijk aan calcium, fosfaat en andere mineralen.

Je kunt biergist mengen met diverse andere ingrediënten. Bijvoorbeeld in een drankje of verwerken in een gerecht om angst en stress te verlichten.

Basilicum

Basilicum is goed voor zenuwachtige mensen

De voornaamste eigenschap van basilicum is het vermogen om stress te verminderen. Maar het helpt ook om maagproblemen te behandelen die het gevolg zijn van de somatisatie van emotionele toestanden.

Basilicum is ontstekingsremmend en antibacterieel. Je kunt het op veel verschillende manieren consumeren. Je kunt het bijvoorbeeld rauw eten in salades of gebruiken om sauzen op smaak te brengen. Bovendien kan basilicumolie ook worden gebruikt voor een ontspannend bad.

Chocolade

Pure chocola is goed voor zenuwachtige mensen

In dit geval hebben we het over pure chocolade die meer dan 70% cacao bevat.

Het is meer dan een lekkernij, het is voedsel. Pure chocolade heeft antioxidante eigenschappen die helpen om de effecten van stress te verminderen.

Bovendien biedt chocolade voordelen voor het zenuwstelsel. Het stimuleert de hersenen dankzij het theobrominegehalte. Daarnaast bevat pure chocolade ook flavonoïden die de bloedvaten beschermen en gunstig zijn voor het cognitief functioneren.

Walnoten

Walnoten zijn goed voor zenuwachtige mensen

Deze heerlijke nootsoort heeft een belangrijke anti-depressieve eigenschap. Dit effect van walnoten is te danken aan de aanzienlijke hoeveelheid vetzuren die de productie van serotonine ondersteunen.

Serotonine is een neurotransmitter die signalen van welbevinden naar de hersenen en dus ook naar de rest van het lichaam stuurt.

Tegelijkertijd zijn walnoten ook in staat om angstproblemen en depressie aanzienlijk te verbeteren. Het eten van twee eetlepels walnoten per dag is al voldoende om van deze voordelen te kunnen profiteren.

Rode kool

Rode kool is goed voor zenuwachtige mensen

Net als de meeste paars gekleurde groenten en fruit, bevat ook rode kool anthocyanen. Deze stoffen beschermen het lichaam tegen hartaandoeningen.

Kool werkt door je hoofd leeg te maken, wat kan helpen om een staat van ontspanning te creëren. Daarnaast heeft rode kool anti-carcinogene eigenschappen en bestrijdt het stress.

Citroenverbena

Thee is goed voor zenuwachtige mensen

Deze plant is een natuurlijk ontspannend middel. Het verlicht stress en helpt bij het bestrijden van slapeloosheid en angst. Traditioneel gebruikten mensen het als een digestief om natuurlijke gassen te verdrijven.

Citroenverbena is krampstillend en heerlijk als thee of in combinatie met sappen. Als je het combineert met valeriaan, worden de gunstige effecten nog sterker.

Valeriaan

Valeriaan is goed voor zenuwachtige mensen

Valeriaan is één van de bekendste kruiden. Dit is met name dankzij de kalmerende eigenschappen die het heeft. Het bestrijdt slapeloosheid en het is ook geweldig voor het verminderen van menstruatiepijn.

Passiebloem

Passiebloemthee is goed voor zenuwachtige mensen

Deze bloem is in staat om de spieren en de zenuwen te ontspannen. Dankzij de effecten die het heeft, is het een plant die zenuwachtige mensen zeker zouden moeten overwegen.

Passiebloem-essentie is vaak verkrijgbaar bij natuurwinkels. Je kunt deze essentie oplossen in thee of zelfs in sinaasappelsap.

Ginseng

Ginseng is goed voor zenuwachtige mensen

Deze wortel heeft stimulerende eigenschappen waardoor het kan helpen om  depressie en chronische vermoeidheid te bestrijden. Ginseng is een geweldige remedie die afkomstig is uit de traditionele Chinese geneeskunde. Het heeft rustgevende effecten bij mensen die gestrest of angstig zijn.

Ginseng is in verschillende vormen verkrijgbaar, zoals in de vorm van thee. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.