De voordelen van yoga

28 januari, 2021
Yoga draagt, net als elke andere vorm van beweging, bij aan een gezonder lichaam. Door het regelmatig beoefenen van yoga leer je je gedachtes beter te beheersen en beter gefocust te blijven op het hier en nu.

Yoga is een discipline die veel voordelen biedt. Het zorgt voor een verbinding tussen je lichaam en geest. Hoe regelmatiger je het beoefent, hoe meer je zult gaan merken van de voordelen van yoga.

In eerste instantie zul je een verandering in je algehele welzijn gaan bemerken. Je stressniveau en angstgevoelens nemen af, en je leert beter geaard te blijven in het heden.

Als medicinale therapie kan yoga gebruikt worden om de kwaliteit van leven te verbeteren. Deze discipline kan bijdragen aan het verminderen van verschillende gezondheidsproblemen, zoals onder anderen:

 • Hartziektes
 • Problemen met de bloedsomloop
 • Artritis
 • Rugpijn

In dit artikel gaan we verder in op alle voordelen die yoga biedt wanneer je de sport op regelmatige basis beoefent.

De voordelen van het regelmatig beoefenen van yoga

Het vergroot de longinhoud

Buikademhaling bij yoga

Ademhalen is een belangrijk onderdeel van yoga. Een goede ademhaling zorgt er namelijk voor dat er meer zuurstof naar de hersenen gaat, waardoor je de houdingen beter kunt uitvoeren.

Bij yoga helpt de buikademhaling om evenwicht te bewaren en het geeft je kracht om de houdingen goed uit te kunnen voeren. Door diep in en uit te ademen via je neus, wordt de longinhoud vergroot. Dit heeft een aantal voordelen:

 1. Het verbetert de gezondheid van je longen.
 2. De extra zuurstof zorgt ervoor dat je lichaam in zijn geheel gezonder wordt.
 3. Het zorgt voor een heldere geest.

Het versterkt je spieren en gewrichten

Als je aan yoga doet, versterk je je spieren en krijg je beter gevormde benen, billen, rug en armen. De verschillende houdingen die je moet uitvoeren, zorgen namelijk voor weerstand waardoor je spieren in actie moeten komen. Bovendien helpt yoga bij het verminderen van gewrichtsproblemen.

Ten slotte wordt de flexibiliteit van je lichaam verbetert door alle strekoefeningen en draaibewegingen die onderdeel zijn van de poses.

Lees ook eens:
Zwakke botten en gewrichten versterken met voedingstips

Yoga versterkt je hart en je bloedsomloop

De yogahoudingen stimuleren een optimale bloedsomloop, en daarnaast helpen de ademhalingsoefeningen bij het reguleren van je bloeddruk. Hierdoor is yoga, met name voor mensen die last hebben van hypertensie, een geweldige manier om de gezondheid te verbeteren.

Het verbetert je lichamelijke uithoudingsvermogen

 • Het uitvoeren van de yogahoudingen helpt je om meer lichamelijke uithoudingsvermogen te ontwikkelen, waardoor vermoeidheid en uitputting af zullen nemen.
 • Bovendien helpt de yoga-ademhaling je om meer uithoudingsvermogen te krijgen tijdens de cardio-trainingen.

Ook interessant:
Voeding en vermoeidheid: de gevolgen van een onevenwichtig dieet

Het bevordert gewichtsverlies

Afvallen met yoga

Yoga helpt om lichaamsgewicht te verliezen, omdat het de calorieverbruik bevordert. Het is dus een geweldige vorm van lichaamsbeweging.

Onthou echter dat, ondanks het feit dat yoga bijdraagt aan gewichtsverlies, je lichaamsbeweging altijd moet combineren met een uitgebalanceerd dieet en andere gezonde gewoontes!

Zodra je yoga regelmatig gaat beoefenen, zul je al gauw de voordelen ervan in je hele lichaam en op meerdere niveau’s opmerken. Focus je energie simpelweg op de bewegingen, en je ziet na elke sessie vooruitgang. Versterk je geest, lichaam en je ziel met yoga!

 • Madanmohan, & Mahadevan, Sivasubramaniyan & Balakrishnan, Selvakumar & Gopalakrishnan, Maya & Prakash, Elapulli Sankaranarayanan. (2008). Effect of six weeks yoga training on weight loss following step test, respiratory pressures, handgrip strength and handgrip endurance in young healthy subjects. Indian journal of physiology and pharmacology. 52. 164-70.
 • Anupama Tyagi; Marc Cohen. 2014. Yoga and Hypertension: A Systematic Review. Alternative Therapies. https://www.yogaaustralia.org.au/wp-content/uploads/2015/10/Yoga-and-Hypertension-A-Systematic-Review.pdf
 • El yoga como medicina. Editorial Paidotribo. http://www.paidotribo.com/pdfs/1023/1023.0.pdf
 • A. Ros; A. Brooks; K. Touchton-Leonard; G. Wallen. 2016. A Different Weight Loss Experience: A Qualitative Study Exploring the Behavioral, Physical, and Psychosocial Changes Associated with Yoga That Promote Weight Loss. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/2914745/