Natuurlijke remedies om de bloedsuikers onder controle te houden

Hoewel natuurlijke remedies kunnen helpen diabetes onder controle te houden, dien je eerst een specialist te raadplegen als je al een medische behandeling volgt.
Natuurlijke remedies om de bloedsuikers onder controle te houden

Laatste update: 06 maart, 2019

Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam de hoeveelheid suiker in het bloed niet kan reguleren. Er bestaat echter ook een aantal natuurlijke remedies die kunnen helpen om de bloedsuikers onder controle te houden.

Er zijn verschillende soorten diabetes die verschillende behandelingen vereisen. In sommige gevallen is het noodzakelijk om insuline en/of orale medicatie toe te dienen. Bovendien zijn bepaalde levensgewoonten essentieel. Goede voeding en dagelijkse lichaamsbeweging zijn soms voldoende om de bloedsuikers onder controle te houden.

In dit artikel bespreken we de oorzaken, soorten, symptomen en behandeling. Daarna zullen ingaan op een aantal natuurlijke remedies om de bloedsuikers onder controle te houden, als aanvulling op andere behandelingen.

De oorzaken van diabetes

Suikerziekte

Je alvleesklier produceert het hormoon insuline om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en onder controle te houden. Deze aandoening kan veroorzaakt worden door een te lage insulineproductie, insulineresistentie of door beide.

Om deze chronische ziekte te begrijpen, is het belangrijk om eerst het natuurlijke proces te begrijpen dat voedsel doorloopt wanneer het verteerd, verwerkt en gebruikt wordt door het lichaam voor energie. Verschillende dingen gebeuren wanneer voedsel wordt verteerd:

 • Glucose (suiker) komt in de bloedbaan terecht. Dit is een zeer goede energiebron.
 • De alvleesklier produceert vervolgens insuline om de glucose van de bloedsomloop naar de spier-, vet- en levercellen te verplaatsen, waar het als brandstof kan worden gebruikt.

Waarom komt het voor en welke soorten bestaan er?

Mensen met deze aandoening hebben een hoge bloedsuikerspiegel. Er zijn drie hoofdtypen en de oorzaken en factoren zijn verschillend voor elk type:

 • Diabetes type 1: het kan op elke leeftijd voorkomen. Kinderen, tieners of jonge volwassenen vallen onder de hoofdgroep van deze soort. In dit type stoppen de pancreascellen die insuline produceren met werken, waardoor ze weinig tot geen insuline produceren.
 • Diabetes type 2: dit type komt veel vaker voor. Het komt meestal op volwassen leeftijd voor. Als gevolg van een stijgende hoeveelheid gevallen van obesitas op jongere leeftijd, zijn er ook steeds meer kinderen en tieners die deze ziekte hebben. In veel gevallen realiseren mensen zich echter niet dat ze het hebben.
 • Zwangerschapsdiabetes: hierbij is sprake van een hoge bloedsuikerspiegel tijdens de zwangerschap. Daarbij had de zwangere vrouw deze ziekte niet had voordat ze zwanger werd.

Als één van je directe familieleden, zoals ouders of broers en zussen, diabetes hebben, neemt de kans toe dat je het ook krijgt.

Symptomen

Vrouw met hoofdpijn

Een hoge bloedsuikerspiegel kan verschillende symptomen veroorzaken, zoals:

 • Troebel gezichtsvermogen
 • Veel dorst
 • Vermoeidheid
 • Regelmatig plassen
 • Honger
 • Gewichtsverlies

Omdat diabetes type 2 zich langzaam ontwikkelt, hebben personen met een hoge bloedsuikerspiegel in sommige gevallen geen klachten. Symptomen van diabetes type 1 ontwikkelen zich echter in zeer korte tijd. De bloedsuikers kunnen bij beide vormen zeer hoog zijn op het moment dat de diagnose wordt gesteld.

Complicaties

Na een paar jaar leidt onbehandelde diabetes tot andere ernstige gevolgen en complicaties, waaronder:

 • Oogproblemen, zoals moeite met zien ‘s nachts of blindheid. Daarnaast kan je ook erg gevoelig zijn voor licht.
 • Been- of voetzweren die kunnen leiden tot amputatie als ze onbehandeld blijven.
 • Zenuwbeschadigingen die pijn, tintelingen, verlies van gevoel, spijsverteringsproblemen en erectiestoornissen veroorzaakt.
 • Verzwakt immuunsysteem, wat vervolgens kan leiden tot terugkerende infecties.
 • Een verhoogde kans hart- en vaatziekten, obesitas en stofwisselingsziekten.

Natuurlijke remedies om de bloedsuikers onder controle te houden

laurier en kaneel

De diabetespatiënten moeten een adequate behandeling en een aantal goede gewoontes in hun levensgewoonten opnemen.

 • Bij type 1-diabetes is toediening van insuline eigenlijk altijd noodzakelijk.
 • Orale medicatie is effectief om de insulinetolerantie en de bloedsuikers onder controle te houden.
 • Bovendien helpt een gezonde levensstijl, het reguleren van de inname van voeding en lichaamsbeweging deze ziekte en de complicaties ervan te verminderen.

Bovendien is het handig om een ​​aantal remedies te kennen met gunstige effecten om de bloedsuikers onder controle te houden. Hiervan willen we hieronder een paar mogelijkheden benadrukken.

Nopal

Deze boom kan helpen om zowel de bloedsuikerspiegel te verlagen als deze stabiel te houden. Nopal bevat verschillende stoffen, waaronder vezels, die het spijsverteringsproces bevorderen en normaliseren, waardoor de opname van suiker wordt verbeterd.

Omega 3-verzuren

De omega 3-vetzuren in sommige vissoorten en noten kunnen mogelijk de insulinegevoeligheid bij diabeten verhogen. Zo kunnen ze helpen om het bloedsuikers onder controle te houden. Dokters raden hierbij aan om het binnen te krijgen via voedsel en niet capsules.

Uien

Het consumeren van 100 gram rauwe rode uien per dag kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel bij zowel patiënten met diabetes type 1 en type 2. Dit effect is te danken aan het feit dat uien veel zwavel en flavonoïden bevatten.

Kaneel

Volgens sommige specialisten kan een halve theelepel kaneel per dag helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Dit kan vervolgens helpen de bloeddruk van diabeten te verlagen. Meer onderzoek is in dit geval nog wel noodzakelijk.

Veenbessen

Ook dit is één van de mogelijke natuurlijke remedies bij diabetes. Ze kunnen helpen om oogproblemen die het gevolg van deze ziekte zijn te voorkomen. De antioxidanten in veenbessen kunnen helpen om zowel de bloedvaten en zenuwen te beschermen als de schade die hoge bloedsuikerspiegels en hypertensie kunnen veroorzaken te voorkomen.

Probeer deze bovenstaande natuurlijke remedies voor diabetes vandaag nog uit!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018 Apr 18;18(6):31. doi: 10.1007/s11892-018-1004-6. PMID: 29671076; PMCID: PMC6025796.
 • Plows JF, Stanley JL, Baker PN, Reynolds CM, Vickers MH. The Pathophysiology of Gestational Diabetes Mellitus. Int J Mol Sci. 2018 Oct 26;19(11):3342. doi: 10.3390/ijms19113342. PMID: 30373146; PMCID: PMC6274679.
 • Petrie JR, Guzik TJ, Touyz RM. Diabetes, Hypertension, and Cardiovascular Disease: Clinical Insights and Vascular Mechanisms. Can J Cardiol. 2018 May;34(5):575-584. doi: 10.1016/j.cjca.2017.12.005. Epub 2017 Dec 11. PMID: 29459239; PMCID: PMC5953551.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.