Wat is het beste ontsmettingsmiddel voor virale infecties?

23 maart 2020
Bij het kiezen van een ontsmettingsmiddel om virale infecties te voorkomen, is het belangrijk om rekening te houden met enkele eigenschappen van het product. Het mag niet met een antibacterieel middel worden verward. In dit artikel vertellen we je meer.

Met alle commotie veroorzaakt door het wereldwijde coronavirus-probleem, zijn veel mensen naar apotheken en supermarkten gegaan om gels en ontsmettingsmiddel voor virale infecties te kopen.

In feite hebben de grote vraag en het daaropvolgende tekort de prijzen van deze producten aanzienlijk verhoogd. We moeten ons echter afvragen of we het juiste type ontsmettingsmiddel voor virale infecties kiezen.

Momenteel is er een grote verscheidenheid aan antibacteriële gels op de markt die een alternatieve methode voor hygiëne bieden als er geen manier is om je handen met water en zeep te wassen.

Zoals de naam al aangeeft, hebben ze echter alleen de functie van het elimineren of remmen van de groei van bacteriën. Aangezien Covid-19 door een virus veroorzaakt wordt, is het zeer waarschijnlijk dat veel mensen een fout maken bij het kiezen en gebruiken van deze producten. Wat is de beste optie? Waar moeten we aan denken? Blijf lezen om erachter te komen!

Wat is het juiste type ontsmettingsmiddel voor virale infecties?

Iemand die een fles handgel gebruikt

Als het gaat om virale infecties, is de optie die we moeten kiezen bij het kopen van een ontsmettingsmiddel voor je handen er een die een virucide werking heeft.

Er is meer dan één type desinfecterende gel op de markt. Nadat in veel landen de noodsituatie aan het licht kwam over de verspreiding van Covid-19, begon dit product in bijna al zijn varianten op te raken. Zelfs de verkoopprijs heeft astronomische cijfers bereikt. Nadeel is dat veel mensen niet beseffen dat niet alle ontsmettingsmiddelen effectief zijn tegen virussen.

Bovendien zijn de meeste gels antibacterieel en helpen ze niet bij het voorkomen van dit type infectie. Dus zowel conventionele gels als de geparfumeerd en glanzende varianten zijn in werkelijkheid niet effectief. Dus welke ontsmettingsmiddelen moeten we kiezen?

In een interview voor de Spaanse krant La Vanguardia legt apotheker Mar Sieira, die ook de oprichter is van een huidverzorgingsbedrijf, uit dat het product in het specifieke geval van het coronavirus een virucide capaciteit moet hebben.

Antibacteriële gel stoot bacteriën af of voorkomt dat ze overmatig groeien. Ze zijn daarom in het geval van virale infecties helemaal niet effectief. Om virussen zoals Covid-19 te inactiveren, moet je gels gebruiken met ten minste 70% alcohol, die virucide eigenschappen hebben.

Om effectief te zijn tegen virussen, moet het vooral ethanol bevatten. Volgens Sieira heeft ethanol een sterkere en uitgebreidere virucide activiteit in vergelijking met andere soorten alcohol zoals propanol. Het spectrum van virucide activiteit is 95%, maar dekt vaak de meeste klinisch relevante virussen.

Lees ook:
Symptomen van het coronavirus (COVID-19)

Hoe je een goed ontsmettingsmiddel kiest

Als je virale infecties wilt voorkomen, dan is de algemene aanbeveling om een paar minuten de tijd te nemen om het productlabel te lezen. Je moet controleren of het niet alleen antibacterieel, maar ook virucide is.

De fabrikant moet ook het registratienummer van het relevante Europees bureau voor geneesmiddelenbeoordeling tonen om de kwaliteit te garanderen.

Virucide activiteit kan ook op het etiket worden gecontroleerd om te controleren of het aan UNE EN 14476 voldoet. Als het deze informatie niet bevat, dan is het waarschijnlijk een bacteriedodend desinfectiemiddel en geen virucide.

Lees ook:
Zijn er twee verschillende stammen van het coronavirus?

Ontsmettingsmiddelen zijn bij afwezigheid van water en zeep een optie

Iamand die zijn handen wast

Er zijn handige ontsmettingsmiddelen voor het reinigen van handen als het niet mogelijk is om naar een gootsteen te gaan. Waar en wanneer dat wel mogelijk is, is het echter het beste om zeep en water te gebruiken.

Volgens informatie van het RIVM is de beste methode om de verspreiding van infecties te voorkomen en het risico op ziekte te verminderen, om je handen met water en zeep te wassen. Als dit om een of andere reden niet mogelijk is, dan is een optie om een ontsmettingsmiddel voor je handen te gebruiken.

Er moet echter worden opgemerkt dat deze producten niet alle soorten ziektekiemen doden en niet de beste optie zijn als de handen zichtbaar vuil zijn. Het gebruik van de juiste formule voor elk geval (bacteriedodend of virucide) kan echter helpen.

Agentschappen zoals de Food and Drug Administration (FDA) blijven werken om ervoor te zorgen dat vrij verkrijgbare ontsmettingsmiddelen voor de handen aan de kwaliteitsnormen voldoen en veilig en regelmatig kunnen worden gebruikt.