Symptomen van het coronavirus (COVID-19)

De verspreiding van het coronavirus (COVID-19) over de hele wereld heeft geleid tot een overweldigende circulatie van informatie, maar veel van deze informatie is onjuist. Vandaag willen we je vertellen wat de symptomen zijn en hoe je ze kunt identificeren.
Symptomen van het coronavirus (COVID-19)

Laatste update: 21 mei, 2020

Zoals je waarschijnlijk al weken op het nieuws hebt gehoord, nemen de gevallen van mensen met symptomen van het coronavirus (COVID-19) wereldwijd toe. De preventiemaatregelen worden steeds restrictiever. Ook worden de protocollen onmiddellijk toegepast op iedereen die wordt verdacht van infectie.

Het meest extreme geval op dit moment is dat van Italië. De regering van dit land gaf opdracht tot een algemene quarantaine met beperkt verkeer van alle burgers een een verbod op het in- en uitreizen aan de grenzen. De economie heeft uiteraard te lijden onder deze (nog) lichte recessie als gevolg van de activiteitsdaling.

De nationale en lokale ministeries van Volksgezondheid ontwikkelen actiegidsen voor hun gezondheidsteams en voor het informeren van de bevolking. Het protocol is verplicht en er is zelfs sprake van politie-interventie waar dat nodig is.

Andere landen suggereren alleen dat hun burgers zichzelf in quarantaine plaatsen als ze denken dat ze gevaar lopen. Op het moment van schrijven is dit echter al aan het veranderen.

Het is duidelijk dat in tijden van globalisering geen enkel gebied op deze planeet buiten bereik is. De epidemie verspreidde zich door het gemak van reizen en de bevolkingsverplaatsing die tegenwoordig de norm is.

Er is ook veel verkeerde informatie over het coronavirus (COVID-19) die wordt gedeeld via de sociale media. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moest zelfs al een document publiceren (link in het Engels) met advies voor de bevolking over de mythen en feiten met betrekking tot dit nieuwe coronavirus.

Wat is het coronavirus (COVID-19)?

Voordat we ons verdiepen in de echte symptomen van het coronavirus, moet je ook weten wat we bedoelen als we het hebben over dit micro-organisme. Kennis is de basis voor het voorkomen en detecteren van een besmetting.

Coronavirussen zijn een familie van virussen die al heel lang bestaan. De generieke aanduiding waarmee men naar de huidige uitbraak verwijst, is misleidend. Deze specifieke soort heeft namelijk een naam.

Sinds 7 januari 2020 weten we dat de nieuwe variant coronavirus die momenteel in aantallen hoger wordt, 2019-nCoV is, later omgedoopt tot COVID-19. Dit is de soort die eind 2019 begon te verspreiden onder de mensen in de stad Wuhan, China.

Er zijn wereldwijd drie grote uitbraken van door mensen overgedragen coronavirussen geweest, waaronder deze. De meest recente die je je vast nog wel herinnert is het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS).

Coronavirussen hebben een relatief goed gedocumenteerde overdracht tussen dieren. Wat er nu is gebeurd is dat een stam is gemuteerd en zich heeft verspreid naar de mens. Het ging verder dan een specifiek geval en werd een epidemie.

Symptomen van de coronavirusziekte (COVID-19)

Hoe wordt het coronavirus overgedragen?

De transmissieroute van COVID-19 is meestal via contact met lichaamsvloeistoffen zoals die uit de neus of mond van geïnfecteerde personen. Het virus verspreidt zich in de lucht.

Dat wil zeggen, het verplaatst zich door de lucht wanneer mensen geïnfecteerde vloeistoffen uitscheiden wanneer ze hoesten of niezen. Vervolgens dringen ze het lichaam binnen wanneer deze genoemde vloeistoffen ingeademd worden door iemand anders.

Deze vloeistoffen of druppeltjes kunnen op bepaalde oppervlakken achterblijven waar het virus een tijdje actief kan blijven. Als in die periode een niet-geïnfecteerd persoon in contact komt met deze druppeltjes en vervolgens een van zijn slijmvliezen – van de ogen, neus of mond – met die hand aanraakt, dan zal hij hoogstwaarschijnlijk besmet raken met het virus.

Wetenschappers hebben het coronavirus ook gedetecteerd in de ontlasting van geïnfecteerde personen. Ze hebben echter laten weten dat de kans op verspreiding via deze route erg laag is, volgens hun onderzoeken.

Symptomen van het coronavirus

Hoe weet je of je COVID-19 hebt? Wat zijn de symptomen die je vroegtijdig kunt detecteren? Wetende dat dit een virus is dat wordt overgedragen door vloeistoffen of druppeltjes uit de neus en mond, is het logisch om het te associëren met griepgerelateerde symptomen.

De ziekte manifesteert zich met een drietal symptomen:

  • Koorts
  • Droge hoest en benauwdheid
  • Uitputting of vermoeidheid

Er zijn andere, minder vaak voorkomende en mildere symptomen, zoals een loopneus, slikproblemen, keelpijn en diarree. Deze manifesteren zich echter niet in alle gevallen. Er zijn zelfs mensen besmet met COVID-19 die volledig zonder symptomen blijven.

Tussen 15 en 20% van de besmette mensen wordt ernstig ziek. Over het algemeen zijn de meeste van hen ouder of het zijn patiënten met al bestaande aandoeningen zoals:

  • diabetes.
  • hoge bloeddruk.
  • chronische obstructieve longziekten (COPD).
  • problemen met het immuunsysteem.

Wat te doen als je COVID-19-symptomen vertoont?

COVID-19

De richtlijnen veranderen met de dag en verschillen per land. Je moet echter de gezondheidsdiensten online of telefonisch raadplegen als je symptomen vertoont die lijken op een van de drie die we hierboven noemden of als deze alledrie verschijnen.

Je moet zoveel mogelijk sociale distancing toepassen door thuis te blijven wanneer mogelijk en ook in het openbaar minimaal 1,5 meter afstand te houden. Zodra je klachten hebt moet je thuis blijven en beginnen met het nemen van ondersteunende maatregelen die nodig worden geacht. Kijk hiervoor op de website van het RIVM.

Bovendien kan koorts een gevaarlijk teken zijn als je chronisch ziek bent, een verzwakt immuunsysteem hebt of boven de 70 jaar bent. Je moet dus digitaal contact opnemen met de gezondheidsdiensten als de klachten ernstig zijn.

Houd er ook rekening mee dat de schadelijkheid van deze uitbraak veel groter is bij patiënten die een voorgeschiedenis hebben van ernstige ziekten.

Het belangrijkste is dat iedereen rustig blijft. Blijf vooral goed op de hoogte via de officiële kanalen. Het zal mogelijk zijn om vooruitgang te boeken bij het onder controle houden van COVID-19 als we alle opgelegde preventiemaatregelen volgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chinazzi, Matteo, et al. “The effect of travel restrictions on the spread of the 2019 novel coronavirus (COVID-19) outbreak.” Science (2020).
  • Ramos, Celso. “Covid-19: la nueva enfermedad causada por un coronavirus.” salud pública de méxico 62.2, Mar-Abr (2020): 225-227.
  • Jiang, Fang, et al. “Review of the Clinical Characteristics of Coronavirus Disease 2019 (COVID-19).” Journal of General Internal Medicine (2020): 1-5.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.