De vijf meest voorkomende infecties die door zoenen worden overgebracht

Wist je dat 95% van de bacteriën die door zoenen worden verspreid in speeksel en neusslijm worden gevonden? Gelukkig heeft slechts 20% invloed op het immuunsysteem.
De vijf meest voorkomende infecties die door zoenen worden overgebracht
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Is zoenen soms riskant? Een kus is het drukken van je lippen op de lippen van iemand anders. Het spreekt voor zich dat het een weergave is van de liefde die er bestaat tussen een koppel. Speeksel is een van de belangrijkste bestanddelen als het gaat om zoenen. Met andere woorden, er worden onvermijdelijk ziektekiemen uitgewisseld en dat heeft infecties die door zoenen worden overgebracht tot gevolg.

In het artikel van vandaag laten we de emotionele en sociale connectie voorlopig met rust.

Het feit dat maar weinig mensen aandacht besteden aan de nadelen van zoenen betekent niet dat er geen nadelen zijn. De overdracht van ziekten en ziektekiemen gebeurt via ons speeksel.

Meestal zijn de voordelen van zoenen groter dan de risico’s. Het is echter nooit een slecht idee om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen en een “gevaarlijke kus” te vermijden.

Lees dus zeker onze lijst hieronder.

De vijf meest voorkomende infecties die door zoenen worden overgebracht

1. De ziekte van Pfeiffer

De meest voorkomende infecties die door zoenen worden overgebracht

De ziekte van Pfeiffer is in het Engels bekend als de kissing disease (de zoenziekte) omdat het een virus is dat zich vooral via speekseluitwisseling verspreidt.

  • Het wordt veroorzaakt door de verspreiding van het Epstein Barr virus via speeksel.
  • Dit virus komt vaak voor bij adolescenten en jongeren. Er is echter geen leeftijd vastgesteld waarop het kan worden uitgesloten.
  • De symptomen zijn onder andere koorts, keelpijn en gezwollen lymfeklieren.

Hoe kun je het herkennen?

Wanneer je de eerder genoemde symptomen ervaart, moet een medisch specialist een bloedonderzoek doen om je op het virus te testen. Dan kunnen in sommige gevallen pijnstillers voorgeschreven worden.

2. Het cytomegalovirus

Dit virus komt eigenlijk veel vaker voor dan je denkt. Als je het eenmaal hebt opgelopen, zal je het altijd hebben.

Het cytomegalovirus wordt overgedragen door direct contact van lichaamsvloeistoffen, waaronder speeksel en bloed, of door seksueel contact.

  • Het verrassende is dat de meeste mensen die het virus hebben zich er niet van bewust zijn omdat mensen met een sterk immuunsysteem niet veel risico’s lopen.
  • Voor zuigelingen gelden echter meer voorzorgsmaatregelen, omdat het oplopen van het virus gedurende hun hele leven tot problemen kan leiden.

Hoe kun je het herkennen?

Net als bij het eerder genoemde virus is een bloedtest nodig om het op te sporen. De meeste mensen met het virus hebben geen behandeling nodig. Antivirale middelen worden slechts in enkele gevallen voorgeschreven en natuurlijk is het ook raadzaam om goede hygiënische gewoonten aan te leren.

3. Gingivitis

Gingivitis

Gingivitis is een infectie die vooral het tandvlees aantast, waardoor de mondholte voortdurend bacteriën afscheidt.

Het wordt veroorzaakt door tandplak dat aan de tanden en tandvlees kleeft. De symptomen van gingivitis zijn onder andere bloedingen, rood tandvlees en ontstekingen in het getroffen gebied.

Hoe kun je het herkennen?

Nadat je een van de symptoom opmerkt, moet je een afspraak maken met je tandarts. Gingivitis kan naast een slechte adem ook terugtrekkend tandvlees veroorzaken.

4. Streptokokkenfaryngitis

Streptokokkenfaryngitis, of streptokokkenkeel, is een pijnlijke keelontsteking. Bacteriën, in dit geval de A en B groepen streptokokken, vallen de keel rechtstreeks aan.

Deze infectie verspreidt zich wanneer een gezond persoon contact maakt met iemand die besmet is. Het kan zich zelfs verspreiden door de eenvoudigste handelingen, zoals iemand die in je buurt niest of zijn neus snuit.

Hoe kun je het herkennen?

Onder de symptomen vinden we onder andere:

  • Keelpijn en irritatie
  • Witte plekken achter in de keel
  • Zwelling
  • Hoofdpijn
  • Koorts

Om een diagnose te kunnen bevestigen heeft de arts alleen een keelmonster nodig. Als de resultaten toch onduidelijk zijn, kan de specialist een keelcultuur laten kweken.

5. Koortslip

Herpes

Van alle infecties die door zoenen worden overgebracht is dit de enige die alleen daardoor wordt verspreid. Het is een besmetting die op de lippen, de mond of het tandvlees kan plaatsvinden. Het wordt veroorzaakt door een besmettelijk virus dat we kennen als herpes (HSV).

Hoe kun je het herkennen?

Symptomen van een koortslip verschijnen meestal een of twee weken na blootstelling aan het virus. Het veroorzaakt pijnlijke plekken op de lippen. Naast die pijnlijke plekken kunnen ook het volgende symptomen aanwezig zijn:

  • Koorts die langer dan drie dagen aanhoudt
  • Keelpijn
  • Gezwollen lymfeklieren

Normaal gesproken verdwijnen de symptomen binnen twee weken. Een arts kan een antiviraal geneesmiddel, crème en relevante hygiënevoorschriften voorschrijven.

Wat moet je doen om infecties die door zoenen worden overgebracht te voorkomen?

  • Eet gezond om je immuunsysteem in goede conditie te houden.
  • Volg de instructies om je tanden goed te poetsen.
  • Onderschat het belang van het gebruik van flosdraad niet.
  • Ga regelmatig voor controle naar de tandarts, minstens één keer per jaar.
  • Wissel om de drie maanden van tandenborstel.
  • Gebruik mondwater om bacteriën te bestrijden.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.