Gezondheidsgewoontes: ken de 5 gevaarlijkste!

Hoewel we het niet beschouwen als een van de gevaarlijkste gezondheidsgewoontes, kan het niet onder controle houden van stress leiden tot gezondheidsproblemen. Deze omvatten hoofdpijn, angst en mogelijk depressie als je stress niet bestrijdt.
Gezondheidsgewoontes: ken de 5 gevaarlijkste!
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 05 november, 2022

Het leven van mensen bestaat uit verschillende gewoontes. En dus ook uit gezondheidsgewoontes. Er is echter een aantal dat meer opvalt dan anderen. Naarmate de tijd verstrijkt, kunnen deze gewoontes een probleem gaan vormen en zelfs tot de gevaarlijkste gezondheidsgewoontes gaan behoren.

Helaas kunnen veel van deze gewoontes zeer ongezond zijn voor de mensen die dit gedrag dag in dag uit vertonen.

Hoewel het moeilijk is om een ​​perfect leven te leven, zijn er verschillende manieren om gezond te blijven.

Slechte gewoontes in de 21ste eeuw

Gewoontes zijn afhankelijk van het milieu waarin ze ontwikkeld zijn. Onze gewoontes veranderen geleidelijk aan. Ze zijn afhankelijk van onze cultuur, overtuigingen, werk en andere persoonlijke en sociale factoren.

Een heel duidelijk voorbeeld van factoren die we op dit moment heel goed kunnen waarnemen, is de invloed van technologie. Als kinderen beginnen we al om ondergedompeld te worden in technologie. Dit bevordert wel iets aan ontwikkeling op mentaal niveau.

Het draagt echter ook bij tot het leiden van een zittend leven en andere gezondheidsgewoontes die niet erg gezond zijn voor ons.

We moeten hierbij opmerken dat een ‘technologische kindertijd’ vandaag de dag domineert, omdat het veel gemakkelijker is om deze apparaten te vinden dan dat dit vroeger het geval was.

De gevaarlijkste gezondheidsgewoontes

Zoals we in het begin genoemd hebben, is een gewoonte een actie die regelmatig in een routine wordt beoefend en waarvan de herhaling het normaal gesproken een gewoonte maakt. Echter, het feit dat je het constant doet, betekent niet dat het een goede zaak is.

Laten we eens kijken naar enkele van de meest gevaarlijke gezondheidsgewoontes die we moeten verbeteren en voorkomen.

1.  Een zittend bestaan

Een sedentaire levensstijl is een van de gevaarlijkste gezondheidsgewoontes

Ondanks het feit dat dit een van de belangrijkste oorzaken van de dood is, zien veel mensen een sedentair bestaan niet als iets slechts. Dat geldt met name voor mensen die hier zelf aan lijden.

De meeste mensen verwarren vaak extreme inactiviteit met rust. Dit is een veel voorkomende en gevaarlijke fout.

 • Het is duidelijk dat je lichaam qua energie moet herstellen na geleverde inspanning. Het is echter niet goed om te veel tijd in bed of op de bank door te brengen.
 • De gewoonte om sedentair te zijn, heeft direct gevolgen voor ziektes die verband houden met je spierstelsel. Denk hierbij aan aandoeningen zoals osteoporose, artritis en artrose.
 • Ook is het gevaarlijk voor je cardiovasculaire systeem. Dit komt omdat het de kans op een hartaanval aanzienlijk vergroot.

2. Overmatige stress

Het is tegenwoordig heel gebruikelijk om periodes van stress te ervaren. Dit is helaas iets dat met alle mensen gebeurt. Als zodanig moeten we leren hoe we het beste met deze periodes om kunnen omgaan.

Het gevaar begint te verschijnen als er te veel stress optreedt. Stress moet gereguleerd worden, net als elk ander ding. Hoewel stress het resultaat is van meerdere fysiologische reacties, moet het niet gewoon worden. En zeker geen gewoonte.

Geleidelijk aan kan een overmaat aan stress leiden tot:

 • Angsten
 • Tachycardie
 • Hoofdpijn
 • Humeurigheid
 • Boosheid
 • Depressie

Interessant? Lees dan ook:
Begrijp de negatieve effecten van stress

3. Ontbijt overslaag

slechte gezondheidsgewoontes ontbijt overlaan

Dit is een van de gevaarlijkste gezondheidsgewoontes. Het ergste is dat veel mensen zich het belang van deze maaltijd helemaal niet realiseren.

Een groot deel van de mensen slaat het ontbijt over in een poging om gewicht te verliezen. Maar helaas is het zo, dat men hier juist het tegenovergestelde mee bereikt. Anderen zeggen bijvoorbeeld dat ze geen tijd hebben om te ontbijten. Of ze beweren dat het tempo van hun leven een belemmering is om iets in de ochtend te koken.

Om de een of andere reden is het niet nemen van een ontbijt een ​​van de meest schadelijke gewoontes van de mens die er te zijn. Het gebrek aan voedingsstoffen dat is veroorzaakt door het vasten tijdens de nacht en het vervolgens niet eten van een maaltijd in de ochtend beïnvloedt je cognitieve vermogens en reacties.

Zo neemt de daling van de concentratie en het onvermogen om academische activiteiten te voltooien aanzienlijk toe.

4. Eenzaamheid

Mensen zijn sociale wezens. Als gevolg hiervan zijn ze afhankelijk van de interactie met andere mensen om te bestaan. Dit kan zijn voor het uitvoeren van hun werk of voor plezier.

Het is echter heel gezond om tijd alleen door te brengen. Op die momenten kun je jezelf leren kennen en leren reflecteren op jezelf en je eigen  gedrag. Desalniettemin, wanneer eenzaamheid de gemeenschappelijke noemer is, is er iets niet in orde.

Te veel tijd doorbrengen levert weinig goede dingen op. Als gevolg hiervan is het ‘t beste om jezelf aan te sturen en om vrienden te hebben.

Wanneer eenzaamheid een gewoonte wordt, is het meest getroffen deel van jouw wezen je psychologische toestand. Op de lange termijn kunnen ziekten zoals nervositeit, angst en depressie verschijnen.

 

5. Zonnebrand

Zonnebrandcrème gezondheidsgewoontes

De zon is niet zo vriendelijk als je denkt. Het krijgen van een lekker bruin kleurtje is niet zo gezond als dat het lijkt. Het is goed om op je uiterlijk te letten, zolang je dat doet terwijl je zorgt voor bescherming van je huid.

Wanneer je zonnebrandcrème vermijdt, is de huid het eerste orgaan dat onder de gevolgen hiervan zal lijden. Deze gevolgen zijn dingen zoals rood worden en verbranden. Met het verstrijken van de tijd ontwikkel je ook meer sproeten, rimpels en ouderdomsvlekken.

Tegelijkertijd mag je niet vergeten dat er ook andere delen van het lichaam zijn die door deze slechte gewoonte kunnen worden beïnvloed. Je ogen zijn hier een goed voorbeeld hiervan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Herrera, C. C., & Fonseca, M. S. (2018). Estres. Revista Scientific. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
 • Varo Cenarruzabeitia, J. J., Matínez Hernández, J. A., & Martínez-González, M. Á. (2003). Beneficios de la actividad física y riesgos del sedentarismo. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13054307
 • Becoña, E. (2003). Tabaco, ansiedad y estres. Salud y Drogas.
 • Fleta Zaragozano, J., Bueno Lozano, M., & Moreno Aznar, L. A. (2016). Quemadura solar y fotodermatosis. Boletín de La Sociedad de Pediatría de Aragón, La Rioja y Soria, ISSN-e 1696-358x, ISSN-e 1696-358x, No. 2, 2016, Págs. 48-58.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.