Symptomen van artrose en hoe te voorkomen

Vergeet niet dat je voor een lang en gezond leven een gezond dieet moet aanhouden en regelmatig moet bewegen om obesitas en andere problemen te voorkomen.
Symptomen van artrose en hoe te voorkomen

Laatste update: 13 november, 2018

Artrose is een ziekte die de gewrichten aanvalt, waardoor het kraakbeen aan het einde van je botten weg begint te slijten. Het komt het vaakst voor bij bejaarden, maar kan ook bij jongere mensen voorkomen. Blijf lezen om te leren over de symptomen en methodes om artrose te voorkomen.

Afgezien van de leeftijd zijn er verschillende factoren die de verschijning van deze ziekte kunnen beïnvloeden. Iedereen die ouder dan 45 is, heeft een groter risico om artrose te krijgen. Het wordt ook beïnvloed door het geslacht. Ook al komt artrose bij zowel mannen als vrouwen voor, toch verschijnt het vaak eerder bij vrouwen.

De factor die artrose het meeste beïnvloedt is overgewicht, wat je risico kan verviervoudigen, doordat je gewrichten extra slijten door de extra druk.

Artrose veroorzaakt:

  • zwelling
  • pijn
  • verlies van beweging in de gewrichten

Dit wordt veroorzaakt door de constante slijtage van het kraakbeen dat als een kussen fungeert aan het einde van je gewrichtsbotten.

Kraakbeen beschermt ze tegen frictie. In extreme gevallen kan het kraakbeen echter volledig verdwijnen, waardoor botten tegen botten aanwrijven. Dit zal hevige gewrichtspijn veroorzaken. Na verloop van tijd zal artrose uiteindelijk vervormingen in de aangetaste gebieden veroorzaken.

Artrose kan voorkomen in elk gewricht in het lichaam. Het komt echter naast de knieën, vingers en handen het meeste voor in de rug. Dit is voornamelijk in de nek en onderrug.

Symptomen van artrose

Kniepijn

Artrose is een ziekte die zich langzaam manifesteert en een van de eerste symptomen is mogelijk wat pijn in de gewrichten tijdens een fysieke activiteit die veel inspanning vereist. Artrose in de handen verschijnt vaak na de leeftijd van 50 en wordt vaak gerelateerd aan genetica, dus sommige familieleden kunnen het erven en andere niet.

Tijdens de eerste fase van artrose zal je:

  • Pijn in de gewrichten ervaren na het bewegen van het aangetaste gebied, wat beter wordt na te rusten.

In de tweede fase zal je ontdekken dat je:

  • Pijn voelt tijdens fysieke beweging en rust. De periodes van pijn zullen langer en een meer constant ongemak worden.

Nog een van de symptomen van artrose is stijfheid in de gewrichten. Dit voorkomt dat je het aangetaste gebied normaal kan bewegen. Na verloop van tijd zal de pijn heviger worden.

Voorkomen van artrose

Dieet

Artrose is een ziekte die je kan voorkomen als je meer gezonde dieetgewoontes begint aan te houden en stopt met het hebben van een zittende levensstijl. Het is ook belangrijk om alle activiteiten te vermijden of verminderen die een overmatige fysieke inspanning van je gewrichten vereisen, zoals bijvoorbeeld het tillen van zware dingen.

Pas om met bewegen

Personen die de ziekte al hebben, zouden bewegingen moeten voorkomen die pijn veroorzaken. Ze moeten proberen druk uit te oefenen op de gewrichten die niet aangetast zijn. Zelfs wanneer je artrose hebt, is het echter belangrijk om lichte en korte oefeningen te doen, waarbij je geen druk uitoefent (wat schadelijk kan zijn).

Voor deze gewrichten moet je mogelijk uiteindelijk krukken of een wandelstok gebruiken om de druk te verlichten. Tot slot raden we aan om warmte en kou op de aangetaste gebieden aan te brengen. Dit zal de pijn verlichten en meer bewegingsvrijheid geven.

 

Wie heeft de meeste kans op artrose?

pijnlijke elleboog

Artrose is een ziekte die voornamelijk voorkomt bij oudere mensen, alhoewel er gevallen zijn dat het eerder naar voren komt.

Het voorkomt vrije beweging en regelmatige inspanning van de persoon die het heeft. Aangezien het alledaagse activiteiten en beweging verstoort. Hierbij wordt extreme pijn en uitputting veroorzaakt door de verslechtering van het kraakbeen tussen de botten.

De ziekte kan ook ontstaan door een erfelijke aanleg of simpelweg door een levensstijl met slechte gewoontes.

Een goed dieet aanhouden en regelmatig bewegen zal ervoor zorgen dat je gezond oud kan worden. Deze twee belangrijke factoren zijn niet alleen essentieel om artrose te voorkomen, maar ook andere ziektes die verschillende delen van het lichaam beïnvloeden.

Het is belangrijk om te weten wat we eten en wat de voedingsstoffen voor ons lichaam doen.

Het is ook belangrijk om je gewicht op basis van je lengte in de gaten te houden. Dit kan je doen door je dagelijkse inname van voedsel onder controle te houden. Eet genoeg zodat je lichaam goed kan functioneren, maar eet niet te veel. Als je uiteindelijk overgewicht of obesitas hebt, dan krijg je later in je leven veel meer problemen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.