Artrose: symptomen en hoe voorkomen

Vergeet niet dat je voor een lang en gezond leven een gezond dieet moet aanhouden en regelmatig moet bewegen om obesitas en andere problemen te voorkomen.
Artrose in de Knie

Artrose is een ziekte die de gewrichten aanvalt, waardoor het kraakbeen aan het einde van je botten weg begint te slijten. Het komt het vaakst voor bij bejaarden, maar kan ook bij jongere mensen voorkomen. Blijf lezen om te leren over de symptomen en methodes om artrose te voorkomen.

Afgezien van de leeftijd zijn er verschillende factoren die de verschijning van deze ziekte kunnen beïnvloeden. Iedereen die ouder dan 45 is, heeft een groter risico om artrose te krijgen. Het wordt ook beïnvloed door het geslacht, want ook al komt artrose bij zowel mannen als vrouwen voor, toch verschijnt het vaak eerder bij vrouwen. De factor die artrose het meeste beïnvloedt is overgewicht, wat je risico kan verviervoudigen, doordat je gewrichten extra slijten door de extra druk.

Artrose veroorzaakt zwelling, pijn en verlies van beweging in de gewrichten. Dit wordt veroorzaakt door de constante slijtage van het kraakbeen dat als een kussen fungeert aan het einde van je gewrichtsbotten. Kraakbeen beschermt ze tegen frictie, maar in extreme gevallen kan het kraakbeen volledig verdwijnen, waardoor botten tegen botten aanwrijven en hevige gewrichtspijn wordt veroorzaakt. Na verloop van tijd zal artrose uiteindelijk vervormingen in de aangetaste gebieden veroorzaken.

Artrose kan voorkomen in elk gewricht in het lichaam, maar het komt naast de knieën, vingers en handen het meeste voor in de rug (voornamelijk in de nek en onderrug).

Symptomen

Kniepijn

Artrose is een ziekte die zich langzaam manifesteert en het allereerste symptoom is mogelijk wat pijn in de gewrichten tijdens een fysieke activiteit die veel inspanning vereist. Artrose in de handen verschijnt vaak na de leeftijd van 50 en wordt vaak gerelateerd aan genetica, dus sommige familieleden kunnen het erven en andere niet.

Tijdens de eerste fase van artrose zal je pijn in de gewrichten ervaren na het bewegen van het aangetaste gebied, wat beter wordt na te rusten. In de tweede fase zal je ontdekken dat je pijn voelt tijdens fysieke beweging en rust. De periodes van pijn zullen langer en een meer constant ongemak worden.

Nog een symptoom van artrose is stijfheid in de gewrichten, wat voorkomt dat je het aangetaste gebied normaal kan bewegen en na verloop van tijd zal de pijn heviger worden.

Voorkomen

Artrose is een ziekte die je kan voorkomen als je meer gezonde dieetgewoontes begint aan te houden en stopt met het hebben van een zittende levensstijl. Het is ook belangrijk om alle activiteiten te vermijden of verminderen die een overmatige fysieke inspanning van je gewrichten vereisen, zoals bijvoorbeeld het tillen van zware dingen.

Personen die de ziekte al hebben, zouden bewegingen moeten voorkomen die pijn veroorzaken en moeten proberen druk uit te oefenen op de gewrichten die niet aangetast zijn. Maar zelfs wanneer je artrose hebt, is het belangrijk om lichte en korte oefeningen te doen, waarbij je geen druk uitoefent (wat schadelijk kan zijn). Voor deze gewrichten moet je mogelijk uiteindelijk krukken of een wandelstok gebruiken om de druk te verlichten. Tot slot raden we aan om warmte en kou op de aangetaste gebieden aan te brengen, wat de pijn zal verlichten en meer bewegingsvrijheid zal geven.

Elleboogpijn

Artrose is een ziekte die voornamelijk voorkomt bij oudere mensen, alhoewel er gevallen zijn dat het eerder naar voren komt. Het voorkomt vrije beweging en regelmatige inspanning van de persoon die het heeft, omdat het alledaagse activiteiten en beweging verstoort, waarbij extreme pijn en uitputting wordt veroorzaakt door de verslechtering van het kraakbeen tussen de botten.

De ziekte kan ook ontstaan door een erfelijke aanleg of simpelweg door een levensstijl met slechte gewoontes.

Een goed dieet aanhouden en regelmatig bewegen zal ervoor zorgen dat je gezond oud kan worden. Deze twee belangrijke factoren zijn niet alleen essentieel om artrose te voorkomen, maar ook andere ziektes die verschillende delen van het lichaam beïnvloeden. Het is belangrijk om te weten wat we eten en wat de voedingsstoffen voor ons lichaam doen.

Het is ook belangrijk om je gewicht op basis van je lengte in de gaten te houden, door je dagelijkse inname van voedsel onder controle te houden. Eet genoeg zodat je lichaam goed kan functioneren, maar eet niet te veel. Als je uiteindelijk overgewicht of obesitas hebt, dan krijg je later in je leven veel meer problemen.