Kusjes en knuffels, het beste medicijn voor je kinderen

Knuffels kunnen iemands zelfvertrouwen vergroten en helpen om liefde op anderen over te brengen. Dit gebaar is van fundamenteel belang om ervoor te zorgen dat je kinderen emotioneel sterk en gezond worden.

Er zijn maar weinig dingen net zo troostend en emotioneel positief als een knuffel.

Jouw beste herinneringen, de meest intense ervaringen, hebben vaak betrekking op die momenten waarin je iemand knuffelde van wie je hield, momenten die misschien maar een paar seconden duurden.

De kracht die knuffels en kusjes hebben gaat veel verder dan alleen het lichamelijke vlak. Dit zijn gebaren die kinderen helpen om te groeien, om zelfvertrouwen te ontwikkelen en zelfverzekerd genoeg te worden om met de rest van de wereld om te gaan.

Een omarming is gezond en dit soort medicijnen zijn zo goedkoop dat ze elke dag zou moeten worden toegediend, vooral aan je kinderen.

Knuffels en kusjes: medicijn voor je brein

Volgens een artikel dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Scientific American heeft het gebrek aan aanrakingen en andere emotionele gebaren zorgwekkende gevolgen voor kinderen in een weeshuis.

Hoewel de kinderen misschien goed verzorgd en gevoed worden, ervaren ze niet genoeg emotionele omgang met andere mensen om die kleine vonken in hun hersenen te ontwikkelen die ervoor zullen zorgen dat ze zelfverzekerder opgroeien.

Vroege jeugd, een belangrijke periode

De hersenen van een pasgeboren baby hebben behoefte aan veel ervaringen, stimuli en emoties die gebruikt kunnen worden om nieuwe neurale verbindingen te vormen, het hersenvolume te verbeteren en sterkere structuren in de hersenen te creëren.

  • Wanneer iemand last heeft van veel stress, angst of onzekerheid, dan blijven bepaalde delen van de hersenen, zoals de hippocampus, kleiner (de hippocampus is het deel van de hersenen dat verbonden is aan het geheugen en emoties).
  • Ontdekt werd dat kinderen die opgroeien in een immunogesuppresseerde omgeving, met een gebrek aan genegenheid en lichamelijk contact, grotere kans hebben om posttraumatische-stressstoornis, hyperactiviteit, een laag zelfvertrouwen en zelfs agressief gedrag te ontwikkelen.
  • Volgens een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Development and Psychopathology hadden in de jaren tachtig veel kinderen in Roemeense weeshuizen last van veel emotionele stress.

Wij raden aan: Liefkozingen verzorgen het hart

Hun stress werd veroorzaakt door de ernstige emotionele tekortkomingen die zij in deze weeshuizen ervoeren. Deze stress zorgde ervoor dat de kinderen last kregen van hoge cortisolgehaltes in de bloedbaan, vooral in de hersenen.

  • De gevolgen hiervan waren vooral erg negatief in gevallen waarin een pasgeboren baby juist gedurende de eerste acht maanden van zijn leven in zulke omstandigheden leefde. Als de baby na twee of drie maanden al werd geadopteerd door een liefhebbende en zorgzame familie, dan konden de gevolgen nog worden teruggedraaid.
  • De studie toont aan dat kinderen die in de eerste acht maanden van hun leven veel emotionele stress ervaren, doorgaans een veel lager IQ hebben en vaker angstig gedrag vertonen.
Baby

Knuffels en kusjes, vormen van communicatie die begrijpbaar zijn in elke taal

Niets is zo instinctief, krachtig en helend als de omarming van een dierbare. In het geval van zuigelingen en kinderen is het zelfs nog belangrijker om dit soort gebaren te tonen. We geven even een aantal redenen waarom:

  • Positieve gebaren van genegenheid, zoals aanrakingen, kusjes en knuffels, kunnen helpen om stress te verminderen en bevorderen bij zuigelingen het ontstaan van verbindingen tussen neuronen.
  • Vergeet daarnaast niet dat knuffels ook banden kunnen creëren.
  • Om een band op te bouwen met je kinderen is het belangrijk om ze van kleins af aan regelmatig te knuffelen. Het kan zijn dat ze hier naarmate ze ouder worden minder behoefte aan lijken te hebben, maar toch is het van essentieel belang om ze te blijven knuffelen om de band sterker te maken.
  • Deskundigen raden aan om er een gewoonte van te maken om je kinderen tot ze vier of vijf jaar oud zijn wakker te maken met een knuffel en een kus. Er is niets zo fijn als je dag beginnen en eindigen met dit gebaar van genegenheid.
  • Naarmate je kinderen ouder worden, kunnen knuffels erg therapeutisch zijn wanneer ze boos of bang zijn of zich ergens zorgen over maken. Hoewel er natuurlijk nooit een concrete reden hoeft te zijn om iemand een knuffel te geven, bestaan er bepaalde situaties waarin een knuffel meer veiligheid kan bieden.
Knuffel aan Kind

Hoewel het ouderschap inderdaad soms een zware en stressvolle taak kan zijn die, vooral wanneer je daarnaast ook nog een fulltime baan hebt en verschillende taken moet volbrengen, erg uitputtend kan zijn, is het belangrijk om de emotionele zorg voor je kinderen nooit te verwaarlozen.

Een kind heeft meer nodig dan alleen voedsel, kleding en kennis. Kinderen hebben ook behoefte aan positieve woorden en jouw hulp om met hun angsten en zorgen om te gaan. Ze hebben er behoefte aan dat jij hun driftbuien en angsten begrijpt, zodat jij hen door hun emotionele wereld kunt leiden.

Wij raden aan: Eenvoud is de sleutel tot het opvoeden van kinderen

Bovendien kunnen kinderen heel goed voelen wanneer een knuffel of een liefkozing oprecht is en wanneer deze gehaast gegeven wordt. Geef deze genegenheid dan ook de tijd die het verdient.

Geen enkele vorm van genegenheid is net zo belangrijk als de genegenheid tussen ouder en kind. Dit betekent dat je het talent moet ontwikkelen om deze magische momenten die voor altijd in het hart en de gedachten van je kind voort zullen leven te creëren.

Zeg dus eens… heb jij je kinderen vandaag al geknuffeld? Wacht niet tot later… zelfs niet als het al tieners zijn!

Bekijk Ook