Hoe kunnen we ons op chemotherapie voorbereiden?

Door een goede voorbereiding op chemotherapie weten we waar we mee te maken krijgen en hoe we de risico's en bijwerkingen kunnen verminderen. Waar moeten we rekening mee houden om ons goed op chemotherapie voor te bereiden? Ontdek het hier!
Hoe kunnen we ons op chemotherapie voorbereiden?
Jael Garrido Dominguez

Geschreven en geverifieerd door de arts Jael Garrido Dominguez.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Goed op chemotherapie voorbereiden stelt ons in staat om de stress en angst veroorzaakt door deze behandeling tegen kanker te verminderen. Hoewel angst voor het proces gebruikelijk is, is voorbereiding een belangrijk onderdeel om het op de best mogelijke manier onder ogen te zien.

Organisaties zoals de non-profitorganisatie Cancer Council Victoria (Engelse link) wijzen er zelfs op dat het de moeite waard is om vooraf een reeks algemene vragen te overwegen, vooral omdat de effecten van de procedure bij elke patiënt kunnen verschillen. Wat moeten we weten zodat we ons op chemotherapie kunnen voorbereiden? We vertellen het je in het onderstaande artikel!

Wat is chemotherapie?

Iemand krijgt chemotherapie

Chemotherapie is een term die veel wordt gebruikt om naar een behandeling tegen kanker te verwijzen die geneesmiddelen gebruikt die giftig zijn voor cellen. Deze medicijnen worden cytotoxische medicijnen genoemd.

Vanwege het werkingsmechanisme van deze medicijnen is het goed om voorbereid te zijn als onze arts ons vertelt dat we chemotherapie moeten ondergaan. Chemotherapie is een agressieve behandeling die bepaalde bijwerkingen met zich meebrengt. We moeten daarom goede informatie krijgen voordat we aan deze behandeling beginnen.

Zoek naar informatie over de ziekte en de behandelingen

Om je goed op chemotherapie te kunnen voorbereiden moet je alle informatie beschikbaar hebben. Dit omvat het natuurlijke beloop van de ziekte, hoe de progressie ervan kan worden voorkomen en de aanbevolen behandelingen en maatregelen.

Deze dingen weten over de ziekte zal helpen om de angstniveaus te verminderen en zal ons ook in staat stellen om de juiste vragen op de juiste momenten te stellen. Het is echter belangrijk om betrouwbare informatiebronnen te kiezen die de informatie baseren op wetenschappelijk bewijs.

De juiste vragen stellen

Patiënt stelt arts vragen

De American Cancer Society beveelt aan dat mensen die aan kanker lijden en die chemotherapie als behandeling gaan krijgen, hun arts relevante vragen stellen, zodat ze zoveel mogelijk informatie kunnen krijgen.

Veel van deze vragen zijn bedoeld om een grondige kennis te krijgen van het medicijn dat ze gaan gebruiken, de frequentie van toediening en alle aanbevelingen met betrekking tot deze aandoening. Enkele van deze vragen zijn onder andere:

  • Welke medicijnen voor chemotherapie ga ik krijgen?
  • Hoe ga ik de medicijnen innemen?
  • Hoe vaak moet ik chemotherapie ondergaan?
  • En hoe groot is de kans dat de chemotherapie werkt?
  • Hoe lang gaan mijn behandelingen duren?
  • Hoe weet ik of de chemotherapie werkt?

Voor de andere aanbevolen vragen die je aan je behandelend arts over je ziekte en behandeling kunt stellen kun je de website van de American Cancer Society bezoeken (Engelse link).

Het lichaam voorbereiden

Het gevoel van vermoeidheid is na het starten van chemotherapie heel natuurlijk. Om deze en andere bijwerkingen van chemotherapie het hoofd te bieden, wordt onder andere aanbevolen om:

  • Goede voeding te eten. We moeten de aanbevelingen van de behandelend arts met betrekking tot voeding opvolgen. Als het mogelijk is, is het zelfs het beste om naar een diëtist te gaan.
  • Te rusten. Rust is een belangrijk onderdeel van de zowel de behandel- als de herstelperiode. Chemotherapie verhoogt de biologische belasting van ons lichaam en daarom moet je meer tijd aan rusten besteden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Wat weet je over genetisch onderzoek naar kanker?

Wat te onthouden bij het voorbereiden op chemotherapie

Chemotherapie is een veel voorkomende behandelingsmethode voor kanker. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk over de details van onze ziekte te weten te komen. Kennis van de ziekte helpt ons om de angstniveaus te verlagen die kanker kan veroorzaken.

Het helpt ons ook om de specialist op het juiste moment de juiste vragen te stellen. Dit helpt ons vervolgens om onze kwaliteit van leven tijdens de ziekte te verhogen. Het stelt ons ook in staat om te weten hoe we de risico’s van de behandeling kunnen verminderen en welke maatregelen moeten worden genomen om de bijwerkingen te verlichten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.