Het juiste dieet voor mensen met kanker

Het juiste dieet voor mensen met kanker moet bestaan uit fruit en groenten, waardoor hun inname van antioxidanten wordt gestimuleerd. We zullen je vertellen wat wetenschappelijk onderzoek over het onderwerp te zeggen heeft.
Het juiste dieet voor mensen met kanker
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kanker is een complexe ziekte die afhankelijk is van zowel genetische als omgevingsfactoren. Dieet kan het risico op het ontwikkelen van deze pathologie beïnvloeden en tegelijkertijd zullen patiënten chemotherapie nodig hebben. Als het gaat om het bepalen van het juiste dieet voor mensen met kanker, moet je een aantal richtlijnen in gedachten te houden.

Het is bijvoorbeeld van fundamenteel belang dat patiënten voedsel en stoffen die bijdragen aan tumorgroei, beperken. Tegelijkertijd is het belangrijk om de consumptie van producten met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen te benadrukken.

Deze reeks ingrediënten maximaliseert de effecten van chemotherapie en helpt de bijwerkingen van deze behandeling te verminderen.

Elimineer de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen

Het eten van bewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan toevoegingen, enkelvoudige suikers en transvetten, houdt verband met een verhoogd risico op het ontwikkelen van kanker. Een artikel in het British Medical Journal (Engelse link) legt dit verband uit.

Dit soort stoffen verhoogt het aantal mutaties dat op cellulair niveau wordt gegenereerd. Bovendien dienen ze als energiesubstraat voor dezelfde tumor en dragen ze bij aan de groei ervan. Om deze reden is het van fundamenteel belang om deze bewerkte producten te beperken bij patiënten die een diagnose van kanker hebben gekregen.

Hoewel het preventief van aard is om bewerkte voedingsmiddelen uit het dieet van een gezond persoon te schrappen, kan dit bij oncologische patiënten hun levensverwachting helpen verlengen. Dit heeft te maken met een toename van de kans dat deze patiënten gunstig reageren op de behandeling.

Bewerkte voedingsmiddelen horen niet thuis in het juiste dieet voor mensen met kanker

Het juiste dieet voor mensen met kanker moet voeding met antioxidanten bevatten

Antioxidanten zijn stoffen die de vorming van vrije radicalen tegengaan. Ze bestrijden oxidatieve stress en verminderen het risico op mutaties in het DNA die kunnen leiden tot kankerprocessen. Door ze regelmatig te consumeren, helpt dit de ontwikkeling van dit soort pathologieën te voorkomen.

Bij patiënten die deze ziekte al hebben, is het van cruciaal belang dat ze hun inname van deze producten verhogen in de hoop de tumorgroei te helpen stoppen. Sommige fytonutriënten, zoals lycopeen in tomaten, kunnen de groei van tumor helpen vertragen. Een artikel gepubliceerd in het blad Nutrition and Cancer (Engelse link) bevestigt dit feit.

Om de inname van antioxidanten te verhogen, moeten patiënten het aantal groenten en fruit in hun dieet verhogen. Bovendien moeten ze vooral hun inname van rode groenten en kruisbloemige groenten verhogen.

Exotisch fruit wordt ook gekenmerkt als rijk aan vitamines en fytonutriënten. Daarom kunnen ze helpen bij het bereiken van het doel om de productie van cellulaire oxidatie te helpen bestrijden. Afwisseling is de sleutel als het gaat om de juiste voeding voor mensen met kanker.

Supplementen in het dieet voor mensen met kanker

Verder zijn er enkele stoffen die in de vorm van supplementen mensen met kanker kunnen helpen. Een daarvan is melatonine, een hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van het circadiaan slaapritme dat een aanzienlijke antioxiderende werking heeft.

De effecten van dit supplement zijn aangetoond in wetenschappelijke literatuur. Een artikel dat is gepubliceerd in het blad Oncotarget (Engelse link) gaat hier bijvoorbeeld over.

Dat gezegd hebbende, deze voordelen worden gevonden in doses die superieur zijn aan de doses die tegenwoordig op klinisch niveau worden gebruikt. Studies met betrekking tot melatonine en de preventie of behandeling van kanker gebruiken doses die hoger zijn dan 10 milligram per dag.

Dit hormoon slaagt er ook in de bijwerkingen van farmacologische behandelingen te verminderen. Daarom verbetert het ook de slaap, vermindert het stressniveaus en verbetert het de markers die te maken hebben met metabolische gezondheid.

Een gezonde salade met hoge voedingswaarde

Het optimaliseren van de voedingswaarde is essentieel voor kankerpatiënten

Kanker is een multifactoriële ziekte die rechtstreeks verband houdt met bepaalde omgevingsfactoren. Daarom moeten patiënten hun dieet optimaliseren om de ontwikkeling van deze pathologie te voorkomen en om deze te helpen behandelen.

De opname van de juiste voedingsmiddelen is in staat de groei van tumoren te helpen stoppen en de effecten van farmacologische behandelingen te maximaliseren.

Om deze voordelen te zien, is het belangrijk om het belang van het consumeren van groenten en fruit te benadrukken. Deze voedingsmiddelen bevatten namelijk vitamines en fytonutriënten met een verhoogde antioxidantcapaciteit.

Verder is het van fundamenteel belang om alle voedingsmiddelen te beperken die ontstekingen veroorzaken en het vermogen hebben om de mutageniteit te verhogen.

Denk bijvoorbeeld aan bewerkte voedingsmiddelen. Die hebben op de middellange en lange termijn negatieve effecten op de gezondheid en zijn gekoppeld aan de ontwikkeling van complexe ziekten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fiolet T., Srour B., Sellem L., Kesse Guyot E., et al., Consumption of ultra processed foods and cancer risk: results from NutriNet- Santé prospective cohort. BMJ, 2018.
  • Athreya K., Xavier MF., Antioxidants in the treatment of cancer. Nutr Cancer, 2017. 69 (8): 1099-1104.
  • Li Y., Li S., Zhou Y., Meng X., et al., Melatonin for the prevention and treatment of cancer. Oncotarget, 2017. 8 (24): 39896-39921.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.