Alles over screenings voor borstkanker

Borstkanker is een van de meestvoorkomende pathologieën van de 21e eeuw, maar een tijdige diagnose kan je leven redden. Ontdek wat daarvoor de belangrijkste screenings zijn.
Alles over screenings voor borstkanker
Jael Garrido Dominguez

Geschreven en geverifieerd door de arts Jael Garrido Dominguez.

Laatste update: 05 november, 2022

Zijn screenings voor borstkanker belangrijk? Ten eerste is het belangrijk erop te wijzen dat de Global Cancer Observatory (Engelse link) in 2018 wereldwijd in totaal meer dan 2 miljoen nieuwe gevallen van borstkanker heeft geregistreerd.

In hetzelfde jaar registreerde de GCO meer dan 600.000 sterfgevallen door borstkanker. Volgens gegevens staat borstkanker ook op de tweede plaats voor nieuwe gevallen van kanker en op de zesde plaats voor doodsoorzaken.

Het goede nieuws is dat er veel screenings beschikbaar zijn en deze spelen een fundamentele rol bij de prognose van deze ziekte. Meestal zijn ze bedoeld om tumoren in een vroeg stadium op te sporen met een zo laag mogelijk risico voor de gezondheid.

Screenings voor borstkanker

Uit informatie die via het National Cancer Institute (Engelse link) wordt gepubliceerd, blijkt dat borstkankerscreenings voornamelijk zijn bedoeld voor vrouwen met een familiegeschiedenis van de ziekte of met andere belangrijke risicofactoren. Lees verder om erachter te komen wat de meestvoorkomende zijn.

Mammogram

Technicus bekijkt mammogram

Velen beschrijven een mammografie als een vervelende procedure. Het duurt echter maar een paar minuten en het ongemak is tijdelijk. Dit is een type diagnostische beeldvorming waarbij röntgenfoto’s worden gebruikt om veranderingen te detecteren die door kanker in het borstweefsel worden veroorzaakt.

Vrouwen ondergaan deze test bovendien als een vroege detectiemaatregel voor laesies die kenmerkend zijn voor kwaadaardige kanker. De meeste artsen bevelen aan dat alle vrouwen tussen de 30 en 35 jaar hun eerste mammogram ondergaan en daarna na 45 jaar met een jaarlijks mammogram doorgaan.

De meeste vrouwen vinden echter dat het proces van een mammogram nogal ongemakkelijk is. Toch moet je er rekening mee houden dat een mammogram maar een paar minuten duurt en dat het ongemak slechts tijdelijk is. Dit is een kleine prijs die voor de vroege opsporing van een ziekte zoals kanker betaald moet worden.

Sonomammografie

Dit is een type diagnostisch beeld dat geluidsgolven gebruikt om veranderingen in het borstweefsel te visualiseren. Het is erg handig voor het observeren van voelbare massa’s die een arts door middel van mammografie niet kan zien.

Dit diagnostische beeld wordt dus veel gebruikt om hen tijdens biopsies te begeleiden. Ze gebruiken ze dat laatste bovendien om cellen uit de laesie te halen en uit te zoeken of er kanker is. Tot slot is een sonomammografie volledig pijnloos en duurt het slechts enkele minuten.

Borstbiopsie

Vrouw krijgt een biopsie

Onthoud ten eerste dat de term borstbiopsie een groep procedures omvat die bedoeld zijn om weefsel van de aangetaste borst te verwijderen. Vervolgens onderwerpen ze het verwijderde weefsel aan andere tests die kanker kunnen detecteren.

Als we het over een borstbiopsie hebben, dan hebben we het over naaldbiopsies of operaties. Tijdens naaldbiopsies gebruikt de arts een holle naald om weefselfragmenten uit het vermoedelijke kankerbevattende gebied te verwijderen. In het geval van een operatie verwijdert de arts een sectie of al het verdachte weefsel van een aangetaste borst.

Misschien ook interessant om te lezen:
10 waarschuwingstekens van borstkanker

Magnetische resonantie

Een MRI maakt gebruik van krachtige magneten en radiogolven om zeer gedetailleerde afbeeldingen van borstweefsel te produceren. Het kan vanuit verschillende hoeken foto’s maken en beelden van zacht weefsel leveren die bij gebruik van andere beeldvormende onderzoeken soms moeilijk te zien zijn.

Het is een aanvullend onderzoek op mammografie en sonomammografie, dat wordt gebruikt om in de gevallen waarin dat nodig is het weefsel gedetailleerd te bestuderen. Dit komt door de hoge kosten en het verhoogde risico op fout-positieven voor verdachte opnames. Een MRI is volledig pijnloos en straalt geen straling uit naar het lichaam.

Dingen om in gedachten te houden over screenings voor borstkanker

Er zijn dus verschillende tests die borstkanker vroeg en tijdig kunnen detecteren. Een mammografie wordt tegenwoordig het meest gebruikt en, zoals we hierboven al zeiden, bestaat het uit het gebruik van röntgenfoto’s om veranderingen in het borstweefsel te detecteren. Je moet dus elk jaar na je 45e een mammogram laten doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Bray, F., Ferlay, J., Soerjomataram, I., Siegel, R. L., Torre, L. A., & Jemal, A. (2018). Global cancer statistics 2018: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries. CA: A Cancer Journal for Clinicians, 68(6), 394–424. https://doi.org/10.3322/caac.21492
    • National Cancer Institute. (2017). Breast Cancer Screening (PDQ®): Patient Version.
    • NIH. (2010). Breast Cancer Screening ( PDQ ® ) Health Professional Version. Retrieved from http://www.cancer.gov/types/breast/hp/breast-screening-pdq#link/_7_toc

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.