7 dingen die je kan verwachten tijdens je eerste mammogram

Vrouwen hebben hun eerste mammogram wanneer zij 40 jaar worden. Echter hangt dit ook af van je familiegeschiedenis en je eigen medische geschiedenis.
7 dingen die je kan verwachten tijdens je eerste mammogram
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 07 november, 2022

Borstkanker is het tweede meest voorkomende type kanker in de wereld en de meest gebruikelijke onder vrouwen.

Wanneer borstkanker is gediagnosticeerd in een vroeg stadium, is er een grote kans dat het kan worden behandeld.

De gebruikelijke manier om dit type kanker op te sporen, is door een jaarlijkse mammogram en beoordeling door een specialist.

Echter mammogrammen worden niet aanbevolen voor vrouwen onder de 45 jaar.

Dit komt door de stevigheid van het borstweefsel, die het moeilijk maakt om de resultaten van de mammogram te lezen en problemen op te sporen. Daarnaast lopen vrouwen onder de 45 jaar minder risico om borstkanker te krijgen.

Veel vrouwen hebben echter wel hun eerste mammogram als ze tussen de 35 en 40 jaar oud zijn. Voor wanneer je binnenkort een mammogram hebt, zijn hier 7 feiten over deze procedure.

1. Je zal wat druk voelen

Mammogram Ondergaan

Tijdens de mammogram is het voor de dokter noodzakelijk om een lichte druk op de borsten te plaatsen. Dit is om een hoge kwaliteit mammogram te krijgen en om de patiënt aan zo min mogelijk straling bloot te stellen. Helaas kan deze druk wat pijn geven bij sommige vrouwen. Andere vrouwen ervaren alleen een klein beetje ongemak.

Het is veel voorkomend voor vrouwen om een grote variatie aan gevoel te ervaren, omdat elke vrouw een andere pijngrens heeft. Als je wel pijn voelt tijdens de mammogram, onthoud dan dat dit voor slechts een paar minuten is.

2. Voorkom dat je de eerste mammogram een paar dagen voor je ongesteldheid inplant

Het meeste ideale is om je mammogram in de tweede of derde week van je menstruele cyclus in te plannen. Dit is omdat er dan minder klieren in je borstweefsel te vinden zijn, waardoor de resultaten van het onderzoek duidelijker zullen zijn en de mammogram minder oncomfortabel.

Daarnaast zijn je borsten vaak gevoeliger tijdens de menstruatie of tijdens de eerste week na je menstruatie, door veranderingen in de hormoonniveaus. Dit kan tijdens de mammogram pijn en ongemak veroorzaken.

3. Vertel je dokter dat je siliconenimplantaten hebt

Siliconen

Siliconenimplantaten kunnen de weergave van de borsten op de scan  beïnvloeden. Dit is waarom het erg belangrijk is om het de radioloog te vertellen wanneer je borstimplantaten hebt.

Dit zal de dokter in staat stellen om de juiste hoeveelheid straling te gebruiken, zodat de resultaten van de mammogram duidelijk zullen zijn. Ook kan het zo zijn dat de positie waarin je moet staan anders kan zijn, afhankelijk van de maat van je implantaten.

4. Draag twee lagen kleding

Normaal gesproken moet je de kleding die je bovenlichaam bedekt uittrekken en ziekenhuiskleding aandoen, die de radioloog je zal geven. Daarom is het beter om bijvoorbeeld geen jurkjes of andere typen kleding te dragen die lastig zijn om uit te trekken.

Ideaal is om bijvoorbeeld een shirt met knoopjes te dragen op de dag van het onderzoek. Dit is makkelijk om uit en aan te trekken. Niet alleen zal het dragen van makkelijke kleding voor minder last zorgen, ook zal het tijd schelen. Draag dus iets praktisch.

5. Vermijd bepaalde cosmetische producten op je oksels

Je moet geen enkel type cosmetisch product op je borsten of oksels doen op de dag van het onderzoek. Dit is omdat het gebruik van deze producten de onderzoeksresultaten kan beïnvloeden en tot foutieve diagnoses kan leiden.

Belangrijk is dat je speciale aandacht besteedt aan producten die wat achterlaten op de huid, zoals lotions, deodorant en poeder. Om verwarring te voorkomen, kan je de dokter vragen of de deodorant die je normaal gesproken gebruikt een probleem kan veroorzaken.

Wanneer je de mammogram in de avond krijgt, kan je je oksels voor het onderzoek wassen om complicaties te voorkomen. Na de mammogram kan je de deodorant weer aanbrengen.

6. Ga in een comfortabele houding staan

Radiologisch Onderzoek

Sta toe dat de radioloog jou in de juiste houding neerzet aan het begin van het onderzoek. Als de houding waarin je wordt neergezet erg oncomfortabel is, twijfel dan niet om dit aan te geven.

De plaatsing van je borsten in het apparaat is erg belangrijk om goede resultaten te krijgen. Je moet hiervoor ontspannen zijn. 

Specialisten zeggen dat enige verandering in de plaatsing van de borsten tijdens het onderzoek de resultaten kan beïnvloeden. Dit is waarom je dit zou moeten bespreken met de radioloog om de beste houding te vinden.

Laat zodoende weten waar je last van hebt

Daarnaast moet je altijd kenbaar maken aan je radioloog welke fysieke beperkingen je hebt, zoals stijve spieren, problemen om je armen omhoog te brengen of andere problemen.

Als het onmogelijk is om jezelf in de juiste positie te brengen voordat het onderzoek klaar is, wat nauwelijks voorkomt, zijn er alternatieve manieren om je borsten te onderzoeken. Een voorbeeld is met het gebruik van een echo.

7. Alleen een specialist kan de resultaten lezen

Resultaten van Borstonderzoek

Het is van essentieel belang dat je weet dat de radioloog degene is die jou onderzoeksresultaten kan interpreteren. De radioloog kan je meer vertellen over de dingen die zijn ontdekt tijdens de mammogram door het gebruik van specifieke termen. Daarnaast kan de dokter de resultaten gedetailleerd uitleggen. Het is belangrijk dat  de gekke termen je niet onnodig bang of ongerust maken. 

Geef je dokter de tijd om de resultaten te interpreteren en deze aan je uit te leggen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • CDC, Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. ¿Qué es una mamografía?. Última modificación de la página el 11/09/2018. cdc.gov/spanish/cancer/breast/basic_info/mammograms.htm
  • Clínica Internacional. Consejos para la realización de una mamografía. (2016). clinicainternacional.com.pe/blog/consejos-realizacion-mamografia/
  • Breastcarcer.org. Técnica de la mamografía y tipos de mamografía. Última modificación 17/09/2012. breastcancer.org/es/sintomas/analisis/tipos/mamografias/tipos

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.