Oorzaken van borstkanker die je moet kennen

Hoewel borstkanker vaker voorkomt bij mensen boven de leeftijd van 50 jaar, met name vrouwen, moet je ook beseffen dat het veel minder agressief is na de menopauze.
Oorzaken van borstkanker die je moet kennen

Laatste update: 12 december, 2018

Oorzaken van borstkanker zijn legio. Borstkanker komt voor wanneer het weefsel van de borst kwaadaardige tumoren ontwikkelt. Deze ziekte treft voornamelijk vrouwen, maar bij mannen kan het zich ook ontwikkelen.

Duizenden vrouwen sterven per jaar aan borstkanker, omdat het helaas in de meeste gevallen te laat ontdekt wordt.

Met de huidige geavanceerde technologie en geneeskunde is het mogelijk om borstkanker goed te behandelen. Daardoor is de levensverwachting van veel patiënten aanzienlijk toegenomen. Maar de ziekte is nog steeds zeer alarmerend, want vaak wordt het niet op tijd ontdekt.

Aangezien kennis over de risicofactoren voor borstkanker en het kennen van de oorzaken van borstkanker de sleutels zijn tot preventie, zullen we in dit artikel enkele van de belangrijkste oorzaken van borstkanker met je delen, zodat je die in gedachten kunt houden.

Leeftijd en geslacht

Zoals we eerder hebben vermeld, treft deze vorm van kanker voornamelijk vrouwen, maar mannen kunnen er ook aan lijden. In de meeste gevallen stijgt de kans op het ontwikkelen van borstkanker met de leeftijd. Vooral bij mensen die ouder zijn dan 50.

Mannen hebben 100 keer minder kans om deze ziekte te ontwikkelen.

Familiegeschiedenis

Borstonderzoek

Talrijke studies hebben aangetoond dat mensen die het hoogste risico op borstkanker hebben, degene zijn met een naast familielid die het zelf heeft gehad of baarmoeder-, baarmoederhals-, eierstok-, of darmkanker hebben gehad.

Genetica

Borstkanker kan ook worden veroorzaakt door een defect gen dat is overgeërfd van beide ouders. Vaak zijn deze gebreken de BRCA1- en BRCA2-genen die verantwoordelijk zijn voor de productie van eiwitten die het lichaam beschermen tegen kanker. Een defect in beide genen kan het risico op borstkanker op een bepaald punt in het leven met maximaal 80% verhogen.

Menstruatiecyclus

Menstruatieklachten

Vrouwen die hun eerste menstruatie kregen vóór de leeftijd van 12 jaar lopen een hoger risico. Terwijl vrouwen die de menopauze bereiken na de leeftijd van 55 ook een hoger risico lopen.

Geschiedenis van de ziekte

Vrouwen die borstkanker hebben gehad hebben een hoger risico op het ontwikkelen van kanker in de andere borst of kunnen het nogmaals in dezelfde borst krijgen.

Alcoholgebruik

Volgens verschillende studies kan het drinken van een of twee alcoholische drankjes per dag het risico op het ontwikkelen van borstkanker verhogen.

Zwangerschap

Haaruitval door Kanker

Vrouwen die kinderloos zijn of wachten met kinderen tot ze ouder zijn dan 30 hebben een verhoogd risico op borstkanker. Met meer dan één zwangerschap eerder in het leven vermindert de kans op het ontwikkelen van deze ziekte.

Hormoontherapie

Vrouwen die oestrogeentherapie gedurende langere tijd hebben ondergaan, hebben een hoger risico op het ontwikkelen van borstkanker.

Zwaarlijvigheid

Hoewel deze risicofactor niet volledig is onderzocht, geloven deskundigen dat vrouwen die lijden aan obesitas meer oestrogenen produceren, wat de ontwikkeling van deze ziekte kan vergroten. Het risico is zelfs nog hoger voor vrouwen boven de 50 jaar oud die lijden aan obesitas.

Bestraling

Kankercel

Blootstelling aan röntgenstralen en CT-scans (ook bekend als TAC) verhoogt het risico op ontwikkeling van borstkanker significant. Als je als een kind of volwassene bestralingstherapie hebt gehad als behandeling voor kanker in de borststreek, wordt de kans op borstkanker nog hoger. Het risico wordt ook nog verergerd door de dosis ontvangen straling en de leeftijd waarop je het hebt ontvangen.

Dieet

Hoewel onderzoek tegenstrijdige resultaten heeft aangetoond als het gaat om je dieet en het risico op borstkanker, zijn de meeste studies het erover eens dat het handhaven van een slecht voedingspatroon een belangrijk risicofactor kan zijn. Het eten van veel bewerkte voedingsmiddelen, vlees, verzadigde vetten, suikers en dergelijke kan het risico op het ontwikkelen van deze ziekte verhogen.

Onbewezen oorzaken van borstkanker

Al jaren zijn veel vrouwen gealarmeerd door mythen die het gebruik van deodorant en beha’s afraden vanwege de risicofactoren van borstkanker, maar tot nu toe is er geen direct verband hiertussen en het ontwikkelen van de ziekte. Andere factoren, zoals borstimplantaten en de blootstelling aan pesticiden, tonen ook geen verhoogd risico.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.