Heeft een beha invloed op de ontwikkeling van borstkanker?

Als je geen beha draagt, wordt door de natuurlijke beweging de lymfatische circulatie gestimuleerd. Dit helpt bij het ontgiften en kan het risico van tumoren beperken.

Beha’s, ondersteunend ondergoed en andere vormen van ondersteuning die bekend staan onder verschillende namen in verschillende landen, zijn een noodzaak voor de meeste vrouwen. Het dragen ervan leidt tot steviger uitziende borsten en maakt deel uit van een belangrijke stijl, aangezien dit kledingstuk ook kan worden gezien als een van de meest aantrekkelijke items in de kunst van het verleiden. Sinds de vorige eeuw hebben studies echter aangetoond dat het dragen van een beha negatieve effecten kan hebben op de gezondheid van de borsten en op de mogelijkheid tot ontwikkeling van borstkanker.

Volgens studies kan het dragen van een beha (wij verduidelijken dat dit verwijst naar de beha’s die te strak zitten of druk uitoefenen) gedurende enkele uren per dag zorgen voor verminderde lymfatische afvoer van de borsten en verhoogt het de temperatuur, wat het risico op ziektes aan de borsten kan vergroten.

Beha’s en lymfatische circulatie

Sinds de jaren ’30 zijn er studies uitgevoerd om de relatie tussen beha’s en de vorming van borstkanker te bepalen. De studies hebben steeds grotere resultaten geboekt en een van de meest recente vond dat beha’s de lymfeklieren en passages kan comprimeren. Hierdoor wordt de afvoer van gifstoffen door middel van natuurlijke lymfedrainage verhinderd en hopen de gifstoffen zich op in de borsten, waar ze cysten, knobbeltjes en in sommige gevallen kankergezwellen kunnen gaan vormen.

Borstkanker

Wanneer vrouwen de verkeerde maat beha gebruiken en hun borsten samengedrukt worden, worden de haarvaten en de lymfe-aderen ook samengedrukt en wordt de bloedsomloop belemmerd. Niet alleen dit: beha’s verhogen ook aanzienlijk de temperatuur van de borsten vanwege het materiaal dat de borsten omvat en druk op ze uitoefent. Sommige borsten in het voorstadium van kanker of die al kankercellen bevatten hebben een hogere temperatuur dan de borsten van gezonde mensen.

Bevrijd de borsten: een natuurlijke massage

Als een vrouw geen beha gebruikt, zijn haar borsten vrij. De natuurlijke beweging dient als een soort massage, die goede circulatie van de lymfeklieren stimuleert. Dit bevordert vervolgens de natuurlijke afvoer van gifstoffen en vermindert het risico op cysten en tumoren.

Los hiervan is gevonden dat vrije borsten vaak minder ongemak en pijn veroorzaken in vergelijking tot de borsten bij vrouwen die een beha gebruiken. Twee Britse chirurgen die gespecialiseerd zijn in borstkanker besloten om een ​​experiment uit te voeren om te bepalen of het gebruik van een beha pijn in de borsten zou kunnen verminderen. Het resultaat toonde aan dat degenen die geen beha gebruikten gedurende 3 maanden minder pijn voelden en voor sommigen was de pijn geheel verdwenen.

Een valse noodzaak voor de vrouwen van vandaag

Borsten

De textielindustrie is erg succesvol in de productie van alle soorten beha’s, wat heeft geleid tot de overtuiging dat het niet gebruiken van een beha de borsten kan doen verzakken. Veel vrouwen geloven dit en slapen zelfs uit angst met een beha aan. Sinds 1978 zijn er echter een aantal studies uitgevoerd in Frankrijk, de Verenigde Staten, Japan en Groot-Brittannië, die hebben aangetoond dat, in tegenstelling tot wat velen denken, beha’s daadwerkelijk de verzakking van de borsten kan veroorzaken. Dit is een fel bediscussieerd onderwerp, omdat de mythe over vrije borsten en verzakking heerst, ondanks een gebrek aan studies die dit bevestigen.

De meest recente studies uitgevoerd in Japan en Frankrijk hebben ontdekt dat, in tegenstelling tot wat velen denken, het gebruik van een beha de borsten niet stevig houdt. Het houdt ze niet in vorm en verbetert ook niet de kwaliteit van de huid.

Hoe is dit te verklaren?

Wanneer een vrouw een beha continu draagt, stoppen de ligamenten van Cooper en de huidspieren, die dienen als natuurlijke ondersteuning van de borst, met functioneren, terwijl de borsten hun stevigheid verliezen en meer en meer gaan hangen.

De borsten zijn bedekt met een fijn en zeer resistent membraan, dat ze sterker maakt terwijl zij hun functie vervullen. Ze worden ook versterkt door ligamenten die dienen als een soort van beschermend net. Juist daarom hebben veel vrouwen last van een ongewenst gespannen gevoel wanneer ze stoppen met het gebruik van een beha. Het is niet omdat de borsten dan gaan hangen, maar omdat ze beginnen te werken aan de wederopbouw van de natuurlijke stevigheid.