Heeft het dragen van een beha invloed op borstkanker?

Als je geen beha draagt, wordt door de natuurlijke beweging de lymfatische circulatie gestimuleerd. Dit helpt bij het ontgiften en kan het risico op problemen verminderen.
Heeft het dragen van een beha invloed op borstkanker?

Laatste update: 18 december, 2018

Sinds de vorige eeuw zijn er diverse studies gedaan om te onderzoeken of het dragen van een beha negatieve effecten kan hebben op de gezondheid van de borsten en op de mogelijkheid tot ontwikkeling van borstkanker.

Beha’s, ondersteunend ondergoed en andere vormen van ondersteuning die bekend staan onder verschillende namen in verschillende landen, zijn een noodzaak voor de meeste vrouwen.

Het dragen ervan leidt tot steviger uitziende borsten en maakt deel uit van een belangrijke stijl. Dat komt omdat dit kledingstuk ook kan worden gezien als een van de meest aantrekkelijke items in de kunst van het verleiden.

Volgens sommige studies kan het dragen van een beha (wij willen duidelijk maken dat dit verwijst naar beha’s die te strak zitten of druk uitoefenen) gedurende meerdere uren per dag zorgen voor verminderde lymfatische afvoer van de borsten en een verhoogde temperatuur. Dat kan het risico op problemen aan de borsten vergroten.

Sinds de jaren ’30 zijn er studies uitgevoerd om te onderzoeken of er een relatie is tussen beha’s en het ontstaan van borstkanker. Een onderzoek van de American Cancer Society kon geen verband aantonen tussen het dragen beha’s en het ontstaan van borstkanker.

Het dragen van een beha en de lymfatische circulatie

Een slecht zittende beha kan natuurlijk wel de lymfeklieren en passages vernauwen. Hierdoor wordt de afvoer van gifstoffen door middel van natuurlijke lymfedrainage verhinderd en kunnen gifstoffen zich ophopen in de borsten. Daardoor kunnen er cysten en knobbeltjes ontstaan. 

Dit betekent natuurlijk niet dat iedere vrouw die een slecht zittende beha draagt hier last van krijgt. Het heeft altijd ook te maken met de individuele eigenschappen van een vrouw.

Borstkanker bij vrouwen

Wanneer vrouwen de verkeerde maat beha dragen en hun borsten samengedrukt worden, worden de haarvaten en de lymfevaten ook samengedrukt en wordt de bloedsomloop belemmerd.

Sommige beha’s verhogen ook aanzienlijk de temperatuur van de borsten. Dat komt door het materiaal dat de borsten omvat en druk op ze uitoefent.

Bevrijd de borsten voor een natuurlijke massage

Als een vrouw geen beha draagt, zijn haar borsten vrij. De natuurlijke beweging werkt als een soort massage, die goede werking van de lymfeklieren stimuleert. Dit bevordert vervolgens de natuurlijke afvoer van gifstoffen en vermindert het risico op problemen.

Los hiervan vinden sommige vrouwen dat vrije borsten vaak minder ongemak en pijn veroorzaken. Dit in vergelijking tot borsten die elke dag ingesnoerd zitten. Twee Britse chirurgen besloten om een ​​experiment uit te voeren.

Zijn wilden bepalen of het gebruik van een beha pijn in de borsten zou kunnen verminderen. Hun conclusie was dat degenen die gedurende 3 maanden geen beha gebruikten minder pijn voelden. Bij sommige vrouwen was de pijn zelfs geheel verdwenen.

Een valse noodzaak voor de vrouwen van vandaag

Borsten in een beha

De textielindustrie is erg succesvol in de productie van allerlei soorten beha’s. Dat heeft geleid tot de overtuiging dat het niet dragen van een beha de borsten slapper kan maken. Veel vrouwen geloven dit en slapen hierom zelfs met een beha aan.

Sinds 1978 zijn er echter een aantal studies uitgevoerd in Frankrijk, de Verenigde Staten, Japan en Groot-Brittannië, om te onderzoeken of het dragen van een beha daadwerkelijk de verslapping van de borsten kan voorkomen.

Dit is een fel bediscussieerd onderwerp, omdat de mythe over vrije borsten en verzakking heerst. Dit ondanks een gebrek aan studies die dit bevestigen.

De meest recente studies uitgevoerd in Japan en Frankrijk hebben ontdekt dat het gebruik van een beha de borsten niet stevig houdt. Het houdt ze niet in vorm en verbetert ook niet de kwaliteit van de huid.

Misschien ook interessant:
Zeven oorzaken van pijn in de borsten

Hoe is dit te verklaren?

Wanneer een vrouw continu een beha draagt, stoppen de ligamenten van Cooper en de huidspieren met functioneren. Deze dienen als natuurlijke ondersteuning van de borst. Daardoor verliezen de borsten hun stevigheid en gaan meer en meer hangen.

De borsten zijn bedekt met een fijn en zeer resistent membraan, dat ze sterker maakt terwijl zij hun functie vervullen. Ze worden ook versterkt door ligamenten die dienen als een soort van beschermend net.

Juist daarom hebben veel vrouwen last van een ongewenst gespannen gevoel wanneer ze stoppen met het gebruik van een beha.

Dat komt niet omdat de borsten dan gaan hangen. Het wordt veroorzaakt omdat ze beginnen te werken aan de wederopbouw van de natuurlijke stevigheid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.