Waarom heb ik gevoelige of pijnlijke borsten?

Gevoelige of pijnlijke borsten kunnen verschillende oorzaken hebben. Vraag daarom advies aan je dokter om enige serieuze problemen uit te sluiten.
Waarom heb ik gevoelige of pijnlijke borsten?
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 14 december, 2018

Gevoelige of pijnlijke borsten kunnen verschillende oorzaken hebben. Vraag daarom advies aan je dokter om enige serieuze problemen uit te sluiten. Wij behandelen in dit artikel pijnlijke borsten, die worden veroorzaakt door hormonen, groei of allergieën.

We bespreken ook enkele medicinale planten, die je op een natuurlijke wijze kunnen helpen, zonder enig risico op bijwerkingen.

Spierpijn

Vooral bij jonge meisjes – al kan het op elke leeftijd voorvallen – is pijn in de borst eigenlijk een spierpijn. Dit kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld je borstspieren traint. Bij jonge meisjes kan het gebeuren tijdens de adolescentie.De borsten gaan dan groeien en dit kan voor ongemakken zorgen.

Een dokter moet beslissen of er niets ernstigers aan de hand is. Als deze ook complicaties met je borstspieren vaststelt, dan kan je dit verhelpen met een magnesiumsupplement.

Gevoelige borsten door bepaalde stoffen

Gevoelige borsten kunnen het gevolg zijn van een allergische reactie op bepaalde wasmiddelen, deodorants of andere producten die in direct contact met je huid komen. Denk aan welke producten je recent hebt gebruikt en probeer om mildere en natuurlijkere alternatieven te vinden. Je kan heel gemakkelijk een natuurlijk wasmiddel maken om je kledij te wassen. Probeer daarnaast om alcohol-vrije deodorants te kopen.

Blijven je borsten gevoelig, dan kan je een zalf met aloë vera gebruiken om de pijn te verlichten.

Aloë vera

Droge huid

Als je een droge huid hebt, heb je ook meer kans op gevoelige of pijnlijke borsten. Hydrateer vooral de gevoeligste plaatsen, zoals je tepels, met plantaardige olie, moisturizer of sheaboter. Let er op dat je een natuurlijk product koopt, dat geen allergie veroorzaakt.

Net voor je menstruatie

Als je steeds pijn hebt of last hebt van gevoelige borsten voor of tijdens het menstrueren, is dit hoogstwaarschijnlijk het gevolg van hormonale complicaties. Ga in dit geval naar de gynaecoloog of therapeut, zodat deze jou precies kunnen diagnosticeren. Er bestaan ook natuurlijke hulpmiddeltjes: tuinisbloemolie, monnikspeper, engelwortel, Peruaanse ginseng of salvia.

Tijdens de zwangerschap

Één van de eerste symptomen van een zwangerschap zijn gevoelige of pijnlijke borsten. Dit komt omdat er meer bloed naar deze delen van het lichaam gaat stromen, vooral naar de tepels. Naarmate je lichaam dit gevoel gewend is, zal ook de pijn draaglijker worden. In elk geval kan je de pijn ook verzachten met infusies van goudsbloemen. Door de warmte heeft dit het zelfde weldadige effect als een kompres.

Zwangerschap

Mastitis

Wanneer je pijn ervaart tijdens het geven van borstvoeding, kan het heel goed zijn dat je lijdt aan mastitis, een ontsteking van het borstklierweefsel. Hierdoor zal je ook sneller koorts hebben en oververmoeid raken.

Je kan mastitis verhelpen door een infusie van tijm dagelijks over en rond je tepels aan te brengen. Laat het op deze plaats zitten totdat het is uitgedroogd. Je kan ook een supplement nemen van vitamine C of op basis van propolis.

Voorkom borstkanker

Als je landurige gevoelig of pijnlijke borsten hebt zonder een duidelijke reden, is het beter je dokter te raadplegen. Deze zal je dan testen of je al dan niet borstkanker hebt. Je kan ook zelf een test uitvoeren: sta voor de spiegel en neem je gehele borst in je hand. Probeer tot aan je oksel te komen. Beweeg dan traag in cirkelende bewegingen, terwijl je steeds harder knijpt.

Als je kleine bolletjes of andere rare vormen voelt, contacteer dan zo snel mogelijk een dokter om te zien wat dit betekent. Een ander symptoom van borstkanker is het verlies van rood of geel vocht langs de tepel. Ook als je dit ziet, spoed je je beter naar een dokter.

Afbeeldingen eigendom van itmpa en ilyoungko.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • World Health Organization. (2009). Session 7: Management of breast conditions and other breastfeeding difficulties. 
  • American Cancer Society (s.f.) Afecciones no cancerosas de los senos
  • Davidson NE. Breast cancer and benign breast disorders. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 198.
  • Fundación Luis Pasteur, Enfermedades de la glándula mama, s.f.
  • National Cancer Institute, Breast changes and conditions, Octubre 2018

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.