Wat je moet weten over een knobbeltje in je hals

Een knobbeltje in je hals kan symptomen veroorzaken zoals problemen met slikken of heesheid. Lees verder voor meer informatie.
Wat je moet weten over een knobbeltje in je hals

Laatste update: 23 januari, 2020

Wanneer mensen een knobbeltje in hun hals ontdekken, kunnen ze in paniek raken. Immers, het eerste waar je meestal aan denkt is kanker. Er zijn echter talloze andere oorzaken dan kanker en niet alle oorzaken zijn kwaadaardig. Een infectie, een cyste of een goedaardige tumor kunnen bijvoorbeeld allemaal een knobbeltje in je hals veroorzaken.

De belangrijkste oorzaak van een knobbeltje in de nek zijn gezwollen lymfeklieren, die ronde structuren zijn die deel uitmaken van het immuunsysteem en die verspreid in het lichaam zitten.

Ze helpen het lichaam infecties te herkennen en te bestrijden en hebben de neiging om soms op te zwellen. Dit is een veelvoorkomende en tijdelijke situatie. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over een knobbeltje in je hals.

De belangrijkste oorzaken van een knobbeltje in je hals

Zoals we hierboven vermeldden, is de meestvoorkomende oorzaak van een knobbeltje in je hals gezwollen lymfeklieren. Over het algemeen kan dit om verschillende redenen voorkomen:

  • Een infectie in het gebied. Bijvoorbeeld een verkoudheid of keelinfectie. Dit komt vaak voor, vooral bij kinderen. Mononucleosis, tandabcessen en tonsillitis zijn ook het vermelden waard.
  • Een lymfeklierinfectie, ook wel lymfadenitis genoemd.
  • Systemische ziekten zoals het humaan immunodeficiëntievirus (HIV) en tubercolose.

Daarnaast kunnen bepaalde immuunstoornissen ook een knobbeltje in de hals veroorzaken. Dit komt omdat ze zwelling in de lymfeklieren veroorzaken, net als infecties. De meest prominente ziekte is reumatoïde artritis, een ziekte waarbij het immuunsysteem ten onrechte gezond weefsel aanvalt. Deze aandoening treft vooral de gewrichten.

Bepaalde medicijnen kunnen lymfeklieren ook groter maken. Een knobbel in je hals kan ook worden veroorzaakt door een cyste, een met vloeistof gevuld zakje. Halscysten zijn het gemakkelijkst te herkennen, omdat deze vaak al vanaf de geboorte aanwezig zijn. Een andere mogelijke oorzaak is een probleem met de speekselklieren.

We kunnen echter niet voorbijgaan aan het feit dat het ook kan worden veroorzaakt door kanker. Houd er rekening mee dat kwaadaardige tumoren vaker voorkomen bij oudere mensen.

Hoewel het een kankerachtige lymfeklier kan betreffen, kan het ook door een tumor in de buurt komen, die zich heeft verspreid. Het kan zelfs door een tumor komen verderop in het lichaam die zich heeft uitgezaaid.

Alarmerende tekenen en symptomen bij een knobbeltje in je hals

Als je een knobbeltje in je hals hebt, moet je naar een dokter gaan om het na te laten kijken. Het is heel belangrijk om de nodige tests uit te laten voeren om een diagnose te krijgen. Naast de tests kunnen verschillende symptomen je ook helpen bij het bepalen van de aard van deze knobbels.

Een zachte en pijnlijke knobbel duidt meestal op een infectie. Deze knobbels verdwijnen na een tijdje. Lymfadenitis veroorzaakt bijvoorbeeld ook gevoeligheid van de lymfeklieren. Als de knobbel hard en onbeweeglijk is en geen pijn doet, dan kan dit een tumor zijn.

Tumoren kunnen ook andere symptomen veroorzaken, zoals afonie (heesheid) of slikproblemen. Als je een knobbeltje in je hals hebt dat niet verdwijnt en een of meerdere symptomen die we hierboven hebben besproken veroorzaakt, ga dan zo snel mogelijk naar je dokter.

Een knobbel in je hals

Diagnostische testen

Verschillende testen kunnen leiden tot een medische diagnose. Als de patiënt jong is, is een tumor waarschijnlijk niet de oorzaak. Ook zijn deze tests meestal niet nodig als er tekenen zijn van een infectie in de buurt. Medische specialisten evalueren ook de consistentie en of deze pijn veroorzaakt.

Medische specialisten vragen meestal eerst om een volledig bloedonderzoek. Ze kunnen ook om röntgenfoto’s van de borst vragen. Wanneer er waarschuwingssignalen of risicofactoren voor kanker zijn, kunnen nauwkeurigere tests worden uitgevoerd.

Deze omvatten biopsie, waarbij een deel van de knobbel wordt geëxtraheerd voor onderzoek. Daarnaast kunnen artsen beeldvormende tests aanvragen, zoals CT-scans en MRI-scans. Echografieën kunnen soms ook nuttig zijn.

Conclusie

Een knobbeltje in de hals wordt meestal veroorzaakt door een lymfeklier die in omvang is toegenomen. De meestvoorkomende oorzaak hiervan is een infectie in de buurt die vanzelf verdwijnt.

Je moet echter op andere symptomen letten. Als de knobbel niet pijnlijk is en niet beweegt, kan dit een tumor zijn. Het is het beste als je naar je dokter gaat om erachter te komen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.