Vier voedingsmiddelen die rijk zijn aan melatonine

In dit artikel kun je ontdekken welke voedingsmiddelen melatonine bevatten en je zo kunnen helpen om op een natuurlijke manier in slaap te vallen.
Vier voedingsmiddelen die rijk zijn aan melatonine

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Heb je wel eens moeite om in slaap te vallen? Het kan zijn dat je meer voedingsmiddelen in je dieet zou moeten opnemen die rijk zijn aan melatonine.

Tegenwoordig wordt melatonine aangeraden als een natuurlijk supplement om de slaappatronen te verbeteren en de vervelende effecten van een jetlag te bestrijden. Je kunt capsules van dit hormoon kopen in veel drogisterijen. Je kunt echter ook voedsel dat rijk is aan melatonine in je dieet opnemen.

Wat is melatonine precies?

Melatonine is een hormoon dat je biologische dag- en nachtritme reguleert. Het menselijk lichaam synthetiseert op natuurlijke wijze kleine hoeveelheden melatonine in de pijnappelklier. Eenmaal vrijgegeven in de bloedbaan, vertelt het hormoon je lichaam het ritme dat het gedurende de dag moet volgen.

De productie van melatonine neemt af naarmate je ouder wordt. Daarom slapen baby’s vaak vele uren per dag, terwijl oudere volwassenen problemen kunnen hebben met slapen.

Naast het reguleren van slaap is melatonine ook belangrijk voor het versterken van het immuunsysteem. Het eten van voedsel dat rijk is aan melatonine verbetert meestal de natuurlijke afweer van het lichaam, vooral bij ouderen en kinderen.

Voordelen en indicaties van melatonine

Scheikundige tekening van het hormoon melatonine

De gecontroleerde consumptie van melatonine kan verschillende ziekten helpen voorkomen, waardoor het immuunsysteem wordt versterkt en de veroudering van de cellen wordt vertraagd. Voor oudere volwassenen betekent het reguleren van dit hormoon meestal een betere levenskwaliteit en ook een langere levensduur.

Dit hormoon is ook een belangrijke bondgenoot voor mensen die regelmatig naar landen in andere tijdzones reizen. Het helpt de stofwisseling te reguleren en bevordert de aanpassing. Daarnaast kan het symptomen voorkomen zoals:

 • vermoeidheid
 • hoofdpijn
 • overmatige slaperigheid

Een melatoninetekort kan ernstige slapeloosheid of slaapproblemen bij volwassenen en kinderen veroorzaken. Daarom wordt het gebruik van melatoninesupplementen sterk aanbevolen als een natuurlijke hormoonvervanger.

Alsof dat niet genoeg is, wordt het zogenaamde slaaphormoon ook gebruikt om de volgende aandoeningen te behandelen en te voorkomen:

 • het voorkomen en behandelen van ontwenningsverschijnselen bij mensen die net zijn gestopt met roken.
 • ADHD.
 • bewegingsstoornissen zoals tardieve dyskinesie.
 • osteoporose en ernstig verlies van spiermassa.
 • chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).
 • fibromyalgie.
 • epilepsie.

Contra-indicaties en zaken om in de gaten te houden

Voordat je een nieuw supplement inneemt, of het nu natuurlijk of chemisch is, is het belangrijk om vooraf met je huisarts te praten. Vergeet niet dat het nemen van een overmatige hoeveelheid van welke stof dan ook, inclusief hormonen en vitaminen, onevenwichtigheden in je lichaam kan veroorzaken en je gezondheid kan schaden.

Ook moet je met je arts overleggen wat voor jou de beste aanbevolen dagelijkse dosis zou zijn. Vergeet niet dat een volwassene tot 700 mg melatonine per dag mag innemen. Een te grote hoeveelheid van dit hormoon kan nier- en leverschade veroorzaken en kan ook leiden tot vergiftiging.

Zowel zwangere vrouwen als vrouwen die borstvoeding geven en mensen die antidepressiva of steroïden gebruiken, mogen geen melatoninesupplementen gebruiken. Bovendien moeten patiënten die lijden aan diabetes, allergieën en andere ziekten ook het gebruik van melatoninesupplementen vermijden.

Vier voedingsmiddelen die rijk zijn aan melatonine

Melatonine komt van nature voor in veel plantaardig voedsel. Hieronder vertellen we je de beste natuurlijke bronnen van dit hormoon om je dieet op een natuurlijke manier aan te vullen.

Gedroogde vruchten en noten

Gedroogd fruit en noten

Gedroogde vruchten en noten bevatten ongeveer 3,5 mg melatonine per 100 gram. Daarnaast bevatten noten ook ‘goede vetten’, zoals bijvoorbeeld omega 3- en 6-vetzuren, maar ook:

 • eiwitten
 • mineralen
 • vitaminen

Tomaten

Deze groente zorgt ook voor een matige dosis melatonine en is daarnaast rijk aan onder andere:

 • lycopeen
 • antioxidanten
 • vitamine A en C
 • ijzer
 • kalium

Granen

Een kom ontbijtgranen

Granen zoals rijst, maïs en haver helpen je in slaap te vallen omdat ze een goede hoeveelheid melatonine bevatten. Ze zijn ook uitstekende plantaardige bronnen voor onder andere:

 • koolhydraten
 • vitaminen
 • mineralen

Fruit dat rijk is aan melatonine

Vruchten zijn ook uitstekende bronnen voor veel vitaminen en mineralen. Als je melatonine in je dieet wilt opnemen, moet je regelmatig bananen en kersen eten. Mensen die lijden aan diabetes moeten niet te veel fruit eten omdat het veel fructose (een soort natuurlijke suiker) bevat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.